Η αδυναμία της Τουρκίας και του Ισραήλ να αποδεχθούν η μία πλευρά τους ανελαστικούς όρους της άλλης, δηλαδή με απλά λόγια, να συμφωνήσουν στο θέμα της επίσημης συγνώμης του εβραϊκού κράτους για τα γεγονότα του «Μαβί Μαρμαρά», οδηγεί σε άλλους δρόμους τη διπλωματία…
Όπως φαίνεται, η Άγκυρα που παρά τις διακηρύξεις της έχει αντιληφθεί το επιτακτικό της αποκατάστασης των σχέσεων με το Ισραήλ λόγω των εξελίξεων στην ευρύτερη περιοχή, βρήκε έναν άλλο τρόπο να οδηγήσει στο «λιώσιμο των πάγων» στις διμερείς σχέσεις.
Η υπόθεση που θα μας απασχολήσει το επόμενο διάστημα, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, είναι αυτή του Ισραηλινού στρατιώτη, Γκιλάντ Σαλίτ, ο οποίος είναι κρατούμενος της Χαμάς τα τελευταία πέντε χρόνια. Οι διπλωματικές προσπάθειες αριθμού μεσολαβητών για την απελευθέρωσή του έχουν αποβεί άκαρπες, αφού οι δυο πλευρές δεν μπορούν να συμφωνήσουν στα ανταλλάγματα. Όπως έχουμε αναφέρει κατ’ επανάληψη, ενώ έχει συμφωνηθεί η απελευθέρωση εκατοντάδων Παλαιστινίων (περίπου 400 αν και πλέον το αντάλλαγμα έχει φθάσει στους 1.000…) που κρατούνται στις ισραηλινές φυλακές, η συμφωνία «κολλάει» σε λίγους Παλαιστίνιους που είναι καταδικασμένοι για τρομοκρατικές ενέργειες, είτε λόγω της άμεσης εμπλοκής τους ή λόγω ηθικής αυτουργίας.
Η ευκαιρία παρουσιάστηκε όταν ο απελπισμένος πατέρας του στρατιώτη, Νοάμ Σαλίτ, έστειλε επιστολή στον Τούρκο πρωθυπουργό, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μέσω του Τουρκο-Ισραηλινού επιχειρηματία Ελίκο Ντονμέζ. Του ζήτησε να βοηθήσει με όλες του τις δυνάμεις να επιστρέψει ο γιος του στο σπίτι του, πείθοντας τη Χαμάς να αποδεχτεί τη συμφωνία που προτείνουν Γερμανοί διαμεσολαβητές. Δεν παρέλειψε να εκφράσει και τη λύπη του για το χαμό Τούρκων υπηκόων στην υπόθεση του «Μαβί Μαρμαρά».
Δεν χρειάστηκε μεγάλη προσπάθεια να αντιληφθεί ο Ερντογάν την ευκαιρία… Δεδομένου ότι η Τουρκία θεωρείται ως η χώρα με τη μεγαλύτερη επιρροή στην ισλαμική οργάνωση, ενδεχομένως πλέον μεγαλύτερη και από αυτή της Αιγύπτου, οι προσδοκίες για επιτυχή δραστηριοποίηση της Τουρκίας. Όπως προκύπτει επίσης, ο Αχμέτ Νταβούτογλου έχει ασχοληθεί με το θέμα και το έχει συζητήσει κατ’ επανάληψη με το ηγετικό στέλεχος της Χαμάς, τον Χαλέντ Μεσάαλ.
Όλα δείχνουν ότι το επόμενο διάστημα θα υπάρξουν εξελίξεις, ας ελπίσουμε αυτή τη φορά θετικές, έστω κι αν το αντάλλαγμα (1.000 για έναν…) ξεπερνά κάθε έννοια λογικής. Να επισημανθεί μάλιστα ότι δίδεται και ένα πολύ αρνητικό μήνυμα στη Χαμάς και το Ισραήλ. Στους πρώτους να φροντίσουν το συντομότερο να αποκτήσουν άλλον κρατούμενο και στους δεύτερους να συλλάβουν όσους περισσότερους Παλαιστίνιους μπορούν για να διαθέτουν διαπραγματευτική ισχύ…
Το απόλυτο θέατρο του παραλόγου…
ΠΗΓΗ
Δημοσίευση σχολίου