Το δημοσίευμα αναφέρει αρχικά ότι η προσωπική επένδυση του Νετανιάχου στις σχέσεις του με τον Έλληνα πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου κατά τον τελευταίο ενάμισι χρόνο, κατά τον οποίο ενδυναμώθηκαν οι διπλωματικοί δεσμοί με την ταλαιπωρημένη (floundering) ευρωπαϊκή χώρα φαίνεται ότι έδωσε τη χαριστική βολή στο στολίσκο για τη Γάζα.
Σε προχθεσινή (30/6) ομιλία του, ο Νετανιάχου υπενθύμισε τις διπλωματικές προσπάθειες που κατεβλήθησαν από τη διεθνή κοινότητα για την παρεμπόδιση του απόπλου του στολίσκου. Ο μόνος ηγέτης στον οποίο αναφέρθηκε ονομαστικά ήταν ο κ. Γ. Παπανδρέου. Την προηγούμενη μόλις μέρα (29/6) ο Ισραηλινός Π/Θ είχε συνομιλήσει τηλεφωνικά με τον Έλληνα ομόλογό του και τον εκλιπαρούσε να εκδοθεί από τις ελληνικές αρχές απόφαση απαγόρευσης του απόπλου πλοίων από τα ελληνικά λιμάνια με προορισμό τη Γάζα. Σε αντίθεση με παλαιότερα, ο κ. Παπανδρέου απάντησε θετικά, και σύμφωνα με Ισραηλινό αξιωματούχο που ενεπλάκη στις συνομιλίες μεταξύ των δύο Πρωθυπουργών, το Ισραήλ γνώριζε από το απόγευμα της Πέμπτης (30/6) ότι η Ελλάδα σχεδίαζε να εκδώσει την επιθυμητή απόφαση.
Το ‘ειδύλλιο’ Παπανδρέου – Νετανιάχου, συνεχίζει το δημοσίευμα, ξεκίνησε το Φεβρουάριο του 2010, όταν οι δύο άνδρες συναντήθηκαν τυχαία στο εστιατόριο «Πούσκιν» στη Μόσχα. Ο Νετανιάχου, αξιοποιώντας την ευκαιρία άρχισε να μιλά με τον Έλληνα Π/Θ για τον εξτρεμισμό της Τουρκίας εναντίον του Ισραήλ και πολύ γρήγορα έγιναν φίλοι. Έκτοτε οι δύο Πρωθυπουργοί συνομιλούν τηλεφωνικά τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα. Εντωμεταξύ, ο τουρκικός στολίσκος για τη Γάζα το Μάιο του 2010 προκάλεσε σοβαρές ανησυχίες στις τάξεις των υπηρεσιών πληροφοριών της Ελλάδας, οι οποίες άρχισαν να πιέζουν την κυβέρνηση να ενισχύσει τις διπλωματικές σχέσεις της με το Ισραήλ και δεν κατέβαλαν μεγάλη προσπάθεια για να πείσουν τον κ. Παπανδρέου.
Τον Ιούλιο του 2010 πραγματοποιήθηκε η πρώτη επίσημη επίσκεψη Έλληνα Πρωθυπουργού στο Ισραήλ, μετά από 30 χρόνια. Λίγες εβδομάδες αργότερα, ο Νετανιάχου επισκέφθηκε την Αθήνα, περνώντας μια ολόκληρη μέρα με τον Παπανδρέου και άλλους αξιωματούχους σε ένα κοντινό νησί.
Ισραηλινοί διπλωμάτες μπορούν να διαβεβαιώσουν ότι η εκκολαπτόμενη φιλία μεταξύ των δύο χωρών κατά τη διάρκεια του περασμένου ενάμισι έτους ενδυναμώθηκε θεαματικά: Η επικοινωνία των υπηρεσιών πληροφοριών έχει αυξηθεί, η IAF (Ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία) έχει πραγματοποιήσει σειρά κοινών ασκήσεων με την Ελληνική αεροπορία, ενώ ο Νετανιάχου ζήτησε επανειλημμένα τη βοήθεια του Παπανδρέου ως κομιστή μηνυμάτων στον Πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής (ΠΑ) Μαχμούντ Αμπάς.
Πολλές από τις συνομιλίες Νετανιάχου - Παπανδρέου τους τελευταίους μήνες εστιάζονταν στη σοβαρή οικονομική κρίση της Ελλάδας. Πρόσφατα, ο Νετανιάχου αποφάσισε να ενισχύσει τον νέο φίλο του, καθώς, σε μια συνάντηση Ευρωπαίων Υπουργών Εξωτερικών και ηγετών, απηύθυνε παράκληση παροχής οικονομικής βοήθειας στην Ελλάδα. Όπως δήλωσε δε Ισραηλινός διπλωμάτης, «Ο Νετανιάχου έχει γίνει ο λομπίστας της Ελλάδας στην ΕΕ».
Τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς κορυφώνονταν οι προσπάθειες για να εμποδιστεί ο απόπλους του φιλο-παλαιστινιακού στολίσκου προς τη Γάζα, ο Νετανιάχου αποκόμισε τα οφέλη της επένδυσής του στη σύσφιξη των δεσμών Ελλάδας – Ισραήλ. Το στοίχημα για την ευρωπαϊκή αυτή χώρα απέφερε κέρδη. Ο Νετανιάχου κατόρθωσε να δημιουργήσει μια βιώσιμη εναλλακτική λύση στις τουρκο – ισραηλινές σχέσεις, δείχνοντας στον Ερντογάν ότι το Ισραήλ δεν διστάζει να προσεγγίσει το μεγαλύτερο εχθρό της Τουρκίας στη Δύση.
Και όταν ήρθε η στιγμή της αλήθειας, η Ελλάδα ανταποκρίθηκε, εκδίδοντας απόφαση απαγόρευσης του απόπλου όλων των πλοίων της με προορισμό τη θαλάσσια περιοχή της Γάζας. Η απόφαση της Ελλάδας, σε συνδυασμό με την ακύρωση της συμμετοχής του Mavi Marmara από την ΙΗΗ αλλά και την απόφαση του Κύπριου Προέδρου να απαγορεύσει τον απόπλου πλοίων από την Κύπρο προς τη Γάζα, καθόρισαν σχεδόν εξ ολοκλήρου την τύχη του στολίσκου.
Το δημοσίευμα ολοκληρώνεται με δηλώσεις υψηλόβαθμου Ισραηλινού αξιωματούχου, που εργάστηκε εντατικά τους τελευταίους μήνες για την αποτροπή του στολίσκου, βάσει των οποίων: «Οι διοργανωτές του στολίσκου δεν έλαβαν υπόψη τους ότι η Ελλάδα του Ιουλίου του 2011, δεν είναι η Ελλάδα του Μαΐου 2010. Σήμερα υπάρχει μια διαφορετική Ελλάδα έναντι του Ισραήλ. Οι διοργανωτές του στολίσκου δεν το κατάλαβαν και τώρα πληρώνουν το τίμημα».
ΠΗΓΗ
Δημοσίευση σχολίου