GuidePedia

0

Χιλιάδες Τούρκοι διαδηλωτές συμμετείχαν χθες το βράδυ σε εκδήλωση μνήμης στην Κωνσταντινούπολη για το θάνατο 9 Τούρκων ακτιβιστών που συμμετείχαν σε πλοιάριο με ανθρωπιστική βοήθεια για τη Γάζα, κατά την επίθεση ισραηλινών στρατιωτικών δυνάμεων στο πλοίο, σε διεθνή ύδατα, πριν μπορέσουν να φτάσουν στον προορισμό τους. Με συνθήματα όπως “Ισραήλ δολοφόνε”, “Περίμενε Παλαιστίνη το πλοίο Μαβί Μαρμαρά έρχεται”, “Από την Κωνσταντινούπολη ως τη Γάζα αντίσταση” και κρατώντας παλαιστινιακές σημαίες, ένα πλήθος τουλάχιστον 10.000 πολιτών συμμετείχαν στην εκδήλωση, πραγματοποιώντας πορεία στη Λεωφόρο Ιστικχάλ της τουρκικής μεγαλούπολης. Υπενθυμίζεται ότι χθες ήταν η παραμονή της αιματηρής επίθεσης των Ισραηλινών εναντίον των Τούρκων ακτιβιστών.

Στο μεταξύ, είναι στο τελευταίο στάδιο της προετοιμασίας νέος στολίσκος με ανθρωπιστική βοήθεια για τη Γάζα, στον οποίο θα συμμετέχει και το πλοιάριο “Μαβί Μαρμαρά” και στο τέλος Ιουνίου θα επιχειρήσει να σπάσει τον αποκλεισμό που είχε επιβάλει το Ισραήλ. Στον στολίσκο της ανθρωπιστικής βοήθειας θα συμμετάσχουν 1000 ακτιβιστές, εκπροσωπώντας εκατό χώρες.

Ανησυχία ΗΠΑ και Ισραήλ

Οι ΗΠΑ όπως και το Ισραήλ έχουν εκφράσει ήδη την ανησυχία τους σχετικά με τις εξελίξεις που ενδέχεται να προκαλέσει η δεύτερη αυτή προσπάθεια της Τουρκίας να πείσει για το “φιλο-πλαιστινιακό” της προφίλ και να κεδίσει έτσι έμμεσα θέση αναμεσα στις αραβικές μουσουλμανικές χώρες. Ωστόσο το Τελ αβίβ, έχει κάνει σαφές ότι δεν πρόκειτια να επιτρέψει τον κατάπλου σε λιμάνι τη Γάζας οποιουδήποτε σκάφους, ενώ παράλληλα προσέφερε την εναλλακτική λύση να παραδοθεί η βοήθεια σε λιμάνι του Ισραήλ, να ελεγχθεί και προωθηθεί το σύνολό της στη Γάζα με παρουσία διεθνών παρατηρητών. Διαφορετικά, υπιοστήριξε θα επιχειρήσει στη βάση του διεθνούς ναυτικού δικαίου και θα απαγορεύσει τον κατάπλου των σκαφών στη Γάζα.

Η Ουάσιγκτον από την πλευρά της ανησυχεί επίσης για τις ενδεχόμενες επιδράσεις που μπορεί να προκληθούν μετα΄από ένα νέο σημεντικό επισόδειο στην ειρηνευτική διαδικασία στη Μ. Ανατολή, ειδικά μέσα στις νέες συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί από τη συνεργασία της Χαμάς με την ΡLO.

ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

 
Top