GuidePedia

0
Κουράστηκε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπάρακ Ομπάμα, να ασχολείται με το πρόβλημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ. “Κάθε φορά που συναντώ τον ‘Μακεδόνα’ πρόεδρο, συζητούμε για τη διένεξη για το όνομα. Αυτό μου προκαλεί πλήξη. Σου υπόσχομαι, κύριε πρόεδρε, να μιλήσω ξανά στον κ. Παπανδρέου σχετικά με αυτό το θέμα. Πιστεύω ότι θέλει και είναι έτοιμος να βρει μία λύση γι’ αυτό το ζήτημα”, είπε ο κ. Ομπάμα στον πρόεδρο της ΠΓΔΜ Γκ. Ιβανόφ, όταν συναντήθηκαν στη Βαρσοβία, κατά τη διάρκεια δείπνου που είχε ο αμερικανός πρόεδρος με 20 ηγέτες κρατών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης. Όπως μετέδωσε το πρακτορείο των Σκοπίων «ΜΙΑ», ο κ. Ομπάμα δεσμεύτηκε να στηρίξει τις φιλοδοξίες της ΠΓΔΜ για ένταξη στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

Η συζήτηση στα προεκλογικά μπαλκόνια
Στην τελική ευθεία προς τις εθνικές εκλογές της Κυριακής 5ης Ιουνίου, το ζήτημα της ονομασίας, που δεν κυριάρχησε στην προεκλογική αντιπαράθεση, έρχεται στο προσκήνιο. Στην κεντρική προεκλογική συγκέντρωση του κυβερνώντος κόμματος VMRO-DPMNE, ο πρωθυπουργός των Σκοπίων Νίκολα Γκρούεφσκι υποστήριξε πως το κόμμα του αξίζει ακόμη μία θητεία, προκειμένου να ηγηθεί της ΠΓΔΜ τα επόμενα τέσσερα χρόνια, και μεταξύ άλλων υπογράμμισε πως η πραγματικότητα είναι πως το ΝΑΤΟ και η ΕΕ ξεκάθαρα έχουν δηλώσει ότι η ΠΓΔΜ πραγματοποίησε όλες τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις για ένταξη στη Συμμαχία και για έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ. Όπως τόνισε: “Μετά τέσσερα χρόνια, κατά τα οποία η αντιπολίτευση δεν σταμάτησε να μας κατηγορεί ότι δεν έχουμε θάρρος, ότι αυτοί θα έλυναν άμεσα το πρόβλημα με το όνομα, ότι δεν υπάρχει λόγος να ρωτηθεί ο λαός σε δημοψήφισμα, η λύση τους για το όνομα είναι ότι θα διενεργούσαν δημοψήφισμα! Γιατί λοιπόν ανησυχούσατε τον λαό και τον διχάζατε σχετικά με αυτό το ζήτημα; Εκφοβίσατε τον λαό ότι αν δεν γίνει αποδεκτός κάθε εκβιασμός της Ελλάδας θα βουλιάξουμε. Αυτό απλώς δεν πέτυχε”.
Κατά τη διάρκεια προεκλογικής συγκέντρωσης που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή στον δήμο Κάρπος των Σκοπίων ο κ. Γκρούεφσκι δήλωσε πάλι πως η κυβέρνησή του έχει ολοκληρώσει όλες τις μεταρρυθμίσεις, προκειμένου η ΠΓΔΜ να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και να αρχίσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ: “Τώρα που όλοι γνωρίζουμε για ποιον λόγο αυτές οι διαπραγματεύσεις δεν αρχίζουν και γιατί η Μακεδονία δεν μπαίνει στο ΝΑΤΟ, τώρα που γνωρίζουμε ότι αυτό συμβαίνει εξαιτίας της παρεμπόδισης και της πίεσης για αλλαγή του συνταγματικού ονόματος, της ταυτότητας, της γλώσσας, του έθνους, η Ράντμιλα (Σεκερίνσκα) και ο Μπράνκο (Τσερβένκοφσκι) προσπαθούν να χειραγωγήσουν τα συναισθήματα των πολιτών λέγοντας ότι η κυβέρνηση είναι υπεύθυνη επειδή η Μακεδονία δεν έχει ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Αυτός ο λαός γνωρίζει ποιος ήταν ο εκβιασμός και η πίεση, ποιες οι θέσεις και οι προσπάθειές μας και γι’ αυτό δεν θα υποκύψει στη χειραγώγηση”.
Η υποψήφια πρωθυπουργός με το SDSM Ράντμιλα Σεκερίνσκα, σε συγκέντρωση στον δήμο Γκαζί Μπάμπα των Σκοπίων, δήλωσε: “Είναι ψέμα αυτό που επαναλαμβάνει ο Γκρούεφσκι, ότι τα χρήματα δεν τα πήραμε (σ.σ. εννοεί χρήματα ξένων επενδύσεων που θα λάμβανε η ΠΓΔΜ, τα οποία επενδύθηκαν στην Αλβανία όταν κατέστη μέλος του ΝΑΤΟ), επειδή θα έπρεπε να παραιτηθούμε του ονόματος και της ταυτότητας. Το μοναδικό από το οποίο πρέπει να παραιτηθούμε είναι από τον Γκρούεφσκι”.
Ο πρόεδρος του συγκυβερνώντος αλβανικού κόμματος DUI Αλί Αχμέτι, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ραδιοφωνικό σταθμό Radio Free Europe, δήλωσε σχετικά: “Το ζήτημα του ονόματος είναι πολύ σημαντικό, γιατί σχετίζεται με την ενσωμάτωση της Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ και η ενσωμάτωση της Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ σημαίνει σταθερότητα και σιγουριά για όλους τους πολίτες στη Μακεδονία, όπως για τους Αλβανούς έτσι και για τους Μακεδόνες. Μέχρι στιγμής, άμεσα δεσμευμένος σε αυτή τη διαδικασία ήταν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Αμπντουλατσίμ Αντέμι. Η προσφορά μας είναι ξεκάθαρη, οι διαπραγματεύσεις πρέπει να συνεχιστούν, ο συμβιβασμός πρέπει να εξευρεθεί, όλες οι πλευρές πρέπει να κατευνάσουν τα πάθη, να αντιπαρέλθουν τις προκλήσεις όσο είναι δυνατό. Πρέπει όλοι μας να αντιληφθούμε σοβαρά ότι αυτό το ζήτημα πρέπει να επιλυθεί και η χώρα να αποτελέσει μέρος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, εξασφαλίζοντας σταθερότητα και καλύτερο μέλλον για τους πολίτες της Δημοκρατίας της Μακεδονίας”.

ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

 
Top