GuidePedia

0
Την ώρα που οι απευθείας συνομιλίες συνεχίζονται πυρετωδώς στην Κύπρο, η Άγκυρα συνεχίζει να στηρίζει το καθεστώς.

Μπορεί λίγες μέρες να μας χωρίζουν από την συνάντηση της Γενεύης μεταξύ των δύο πλευρών παρουσία του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, η Τουρκία, όμως, συνεχίζει την χρηματοδότηση του τουρκοκυπριακού καθεστώτος.

Οι σχέσεις φαίνεται ότι έχουν εξομαλυνθεί, μετά από μια μακρά περίοδο έντασης, κατά την οποία οι Τουρκοκύπριοι διαμαρτύρονταν με μεγάλες διαδηλώσεις κατά της τουρκικής παρουσίας στο νησί και η Άγκυρα δεν έκρυβε την ενόχλησή της για την συμπεριφορά τους απέναντι στους «ευεργέτες τους»!

Η Άγκυρα γνωρίζει πως όσο η οικονομική κρίση βαθαίνει στα Κατεχόμενα, τόσο θα ενισχύεται το κλίμα εναντίον της και εδώ και καιρό έχει δηλώσει πως η βοήθεια θα συνεχιστεί αδιατάρακτη.

Σύμφωνα με τον τουρκοκυπριακό Τύπο, το ποσό που θα καταβάλει η Τουρκία το 2011 για να συνεχίσει να διαφεντεύει τα Κατεχόμενα ανέρχεται σε 600 εκ ευρώ.

Από αυτά, τα 300 εκ θα δοθούν με την μορφή «δωρεάς» (110 για κάλυψη αμυντικών δαπανών και 135 για έργα υποδομής) και τα υπόλοιπα 300 εκ υπό μορφή δανείου – αν και είναι γνωστό ότι τα δάνεια αυτά δεν επιστρέφονται ποτέ, αλλά χρησιμοποιείται ο όρος προς κατευνασμόν της μερίδας εκείνης της τουρκικής κοινής γνώμης που διαφωνεί με την αιμορραγία προς τα Κατεχόμενα.

Το ποσό αυτό θα χρησιμεύσει για την μείωση της ανεργίας – και επομένως την αντιμετώπιση των διαμαρτυριών – που ήδη προβλέπεται ότι το 2012 θα πέσει στο 8,6%.

Κάθε άλλο παρά τυχαία, ο αρχηγός του τουρκικού στρατού, στρατηγός Ερντάλ Τζεϊλάνογλου, πραγματοποιεί επίσκεψη στα Κατεχόμενα, όπου συναντήθηκε με τον Πρόεδρο και τον πρωθυπουργό του ψευδοκράτους Ντερβίς Έρογλου και Ιρσέν Κιουτσιούκ.

Επισκέφθηκε μάλιστα και τον πρώην ηγέτη των Τουρκοκυπρίων Ραούφ Ντενκτάς, ο οποίος συνεχίζει να νοσηλεύεται σε νοσοκομείο στα Κατεχόμενα.

ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

 
Top