Η έγκριτη και δημοφιλής εκπομπή σχολιασμού της επικαιρότητας «Diane Rehm Show» του National Public Radio αφιέρωσε σήμερα μία ώρα (10.00-11.00) από το πρωινό δίωρο πρόγραμμά της στην επιδείνωση της κρίσης χρέους της Ελλάδας και στον διεθνή αντίκτυπό της, με καλεσμένους τον Έλληνα Πρέσβη στις ΗΠΑ Βασίλη Κασκαρέλη και τους οικονομικούς αναλυτές την ZannyMinton Beddoes, οικονομική αρχισυντάκτρια του περιοδικού Economist, και τον Jacob Kirkegaard, οικονομολόγου του Peterson Institute for International Economics της Ουάσιγκτον. Πρόκειται για εκπομπή ιδιαίτερα μεγάλου κύρους στην Αμερική με δικτύωση σε 160 Ρ/Σ, με ακροαματικότητα πάνω από 2.5 εκ. την εβδομάδα και υψηλού μορφωτικού και επαγγελματικού επιπέδου σύνθεση ακροατηρίου.
Ο κ. Πρέσβης αναφέρθηκε κατά κύριο λόγο στην υπάρχουσα κατάσταση στην Ελλάδα, τονίζοντας ότι από το ξέσπασμα της κρίσης τον περασμένο χρόνο και την υπογραφή του μνημονίου, η χώρα εφάρμοσε σκληρά μέτρα λιτότητας και γενναίες μεταρρυθμίσεις, τα οποία, όπως αναγνωρίζουν οι συνομιλητές του στο Κογκρέσο θα ήταν αδύνατο να ληφθούν στις ΗΠΑ σε τέτοια έκταση και τόσο σύντομο χρονικό διάστημα χωρίς να προκαλέσουν σοβαρότατη κοινωνική αναταραχή σε αντίθεση με την Ελλάδα. Αναφερόμενος στις σημαντικές συγκεντρώσεις των τελευταίων τριών εβδομάδων στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις ο κ. Πρέσβης σημείωσε ότι η Ελλάδα διέρχεται μια κρίσιμη καμπή, καθώς εξαντλείται η κατανόηση που έχουν επιδείξει επί ένα χρόνο οι πολίτες για θυσίες και αλλαγές με επιπτώσεις στην καθημερινή ζωή τους, ενώ επίκεινται πρόσθετα μέτρα και κρίσιμες ιδιωτικοποιήσεις επιχειρήσεων του Δημοσίου. Ο κ. Κασκαρέλης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, εντόπισε ως βασικά σημεία της λαϊκής δυσαρέσκειας τη συνεχιζόμενη διαφθορά και κυρίως την εκτεταμένη φοροδιαφυγή, η καταπολέμηση της οποίας μαζί με τις αποκρατικοποιήσεις θα μπορούσαν να συμβάλουν ουσιαστικάστη λύση του ελληνικού προβλήματος. Εξέφρασε, επίσης, την ελπίδα ότι ο λαός, ο οποίος κατανοεί την ανάγκη αλλαγών, θα υποστηρίξει τελικά τα μέτρα και τις αλλαγές που είναι αναγκαίες για την ελληνική οικονομία. Επίσης, απαντώντας σε άλλη σχετική ερώτηση, ο κ. Κασκαρέλης τόνισε ότι σε αυτό θα βοηθήσει, τόσο στους κόλπους του κυβερνώντος κόμματος, όσο και στη κοινή γνώμη το κύρος και η εμπειρία του νέου Υπουργού Οικονομικών κ. Ευάγγελου Βενιζέλου, ο οποίος, όπως είπε χαρακτηριστικά, είναι έμπειρος και ισχυρός πολιτικός, ικανός να παρουσιάσει ως αρμόδιος Υπουργός πειστικά στην κοινή γνώμη τα μέτρα του Μεσοπρόθεσμου προγράμματος και την αναγκαιότητά τους. Ο κ. Κασκαρέλης απέρριψε κατηγορηματικά κάθε ιδέα αναδιάρθρωσης του χρέους ή χρεοκοπίας της χώρας, όχι μόνο για ευρύτερους οικονομικούς, αλλά και πολιτικούς λόγους, και εξήγησε τη διαδικασία λήψης των αποφάσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία, όπως τόνισε, είναι μεν επώδυνη και αργή, αλλά κατ’ έξοχήν πολιτική, γεγονός που, άλλωστε, ο ίδιος μπορεί να μαρτυρήσει, λόγω της προτέρας του μακράς θητείας στις Βρυξέλλες ως Μόνιμος Αντιπρόσωπος της χώρας στην ΕΕ.
Οι δύο οικονομικοί αναλυτές απέδωσαν την ελληνική κρίση σε χρόνια κακοδιαχείριση, αναποτελεσματικότητα και βαθιά διαρθρωτικά προβλήματα ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας καθώς και στον ανεπαρκή σχεδιασμό αντιμετώπισης της κρίσης από την Τρόικα, καθώς τα μέτρα και τα πακέτα βοήθειας δεν λύνουν το πρόβλημα αλλά αγοράζουν χρόνο ώστε το περιορισθούν οι επιπτώσεις στην Ευρώπη μιας αναπόφευκτης αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.
Και οι δύο αναλυτές επέκριναν τις πολιτικές ακροβασίες στην ΕΕ και την έλλειψη πολιτικής συναίνεσης στην Ελλάδα, με τον Kirkegaard να κάνει λόγο για αποτυχία του ελληνικού πολιτικού συστήματος, επικρίνοντας το λαϊκισμό της αντιπολίτευσης που καλλιεργεί ψεύτικες διεξόδους στο λαό.
Τέλος, ο κ. Κασκαρέλης, διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα θα αποπληρώσει τελικά τα δάνεια των πακέτων διάσωσης, προοπτική με την οποία διαφώνησε η Beddoes, η οποία πρόβλεψε γενίκευση της κρίσης και αποχωρήσεις κρατών από την Ευρωζώνη.
ΠΗΓΗ
Δημοσίευση σχολίου