GuidePedia

0
«ΕΙΤΕ ΘΑ ΜΠΟΥΜΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΜΕ 36 ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΕΙΤΕ ΚΑΘΟΛΟΥ»
Λίγο κράτησε η νηνεμία μετά τις πρόσφατες εκλογές στην Τουρκία. Αυτή τη φορά, αιτία της έντασης είναι η αφαίρεση της έδρας του γνωστού Κούρδου πολιτικού, Χατίπ Ντίτσλε, από το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο, εξαιτίας καταδίκης του για «προπαγάνδα» υπέρ του Κούρδων αυτονομιστών ανταρτών του PKK.

Οι εκλεγέντες Κούρδοι βουλευτές, αντιδρώντας στην απόφαση προειδοποιούν ότι θα απέχουν από το νέο Κοινοβούλιο της Τουρκίας.

Η Φιλίζ Κοτσαλί, συμπροεδρεύουσα στο κουρδικό Κόμμα για την Ειρήνη και την Δημοκρατία (BDP), δήλωσε: «Είτε θα μπούμε στη βουλή με 36 βουλευτές είτε δεν θα μπούμε καθόλου. Η απόφαση του Εκλογικού Συμβουλίου είναι απαράδεκτη τόσο για το λαό του Ντιγιάρμπακιρ, όσο και για άλλους στην περιοχή».

Ακόμη, επισήμανε: «Πρέπει αμέσως το Εκλογικό Συμβούλιο και ο πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν να βρουν λύση. Η απόφαση αυτή αψηφά τη λαϊκή βούληση, και είναι προκλητική, άδικη και παράνομη».

Σε περίπτωση που παραμείνει αμετάβλητη η απόφαση του Ανωτάτου Εκλογικού Συμβουλίου, η έδρα θα περάσει στην υποψήφια του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), Ογιά Έρονατ, η οποία έχασε τον 17χρονο γιο της το 2008 στο Ντιγιάρμπακιρ όταν εξερράγη βόμβα που είχε τοποθετήσει το PKK κοντά σε φροντιστήριο.

Το κεντρικό πρόσωπο της ιστορίας, ο 57χρονος Χατίπ Ντίτσλε, που υποστηρίχθηκε από το κουρδικό BDP, είναι ένας από τους έξι νέους βουλευτές, οι οποίοι βρίσκονται σήμερα έγκλειστοι στις φυλακές για σχέσεις με το PKK.

Οι υπόλοιποι πέντε δεν κινδυνεύουν να απολέσουν τις έδρες τους.

Οποιαδήποτε καταδίκη για κατηγορίες σχετιζόμενες με τρομοκρατία που επισύρει την επιβολή ποινής φυλάκισης μεγαλύτερης των τριών ετών σημαίνει αυτόματα πως ο καταδικασθείς δεν έχει δικαίωμα να εκλεγεί βουλευτής.

Ο Ντίτσλε είχε υποβάλει έφεση στην καταδίκη του για προπαγάνδα υπέρ του PKK, η οποία εντούτοις απορρίφθηκε. Ο ίδιος δήλωσε ωστόσο πως θα ασκήσει έφεση και στην απόφαση του Εκλογικού Συμβουλίου.

Θυμίζουμε πως οι Κούρδοι υποψήφιοι κατέβηκαν ανεξάρτητοι στις εκλογές, ώστε να εξασφαλίσουν την εκλογή τους ακόμη και αν το κουρδικό Κόμμα δεν ξεπερνούσε τελικά το όριο του 10% (πανεθνικά) ώστε να εισέλθει στη νέα Βουλή.

Στο μεταξύ , χθες το απόγευμα δύο Τούρκοι αστυνομικοί σκοτώθηκαν από έκρηξη βόμβας που πυροδοτήθηκε με τηλεχειρισμό στην ανατολική επαρχία Τούντσελι, όπως μετέδωσαν τοπικά τηλεοπτικά δίκτυα.

Για την ενέργεια δεν υπήρξε ανάληψη ευθύνης από κάποια ένοπλη οργάνωση, ενώ αστυνομικές και στρατιωτικές δυνάμεις διεξήγαγαν έρευνες στην περιοχή μετά την έκρηξη. Από αέρος αλλά και με χερσαίες δυνάμεις.

Το ΡΚΚ (Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν) έχει ανακοινώσει ότι πρόκειται να κρατήσει στάση «ενεργητικής άμυνας» μετά τον τερματισμό της εξάμηνης εκεχειρίας που είχε κηρύξει το Φεβρουάριο.


ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

 
Top