GuidePedia

0


Αρχίζει σήμερα το απόγευμα η Συνόδος Κορυφής της ΕΕ που θα ασχοληθεί διεξοδικά με το Ελληνικό ζήτημα και αναμένεται να επιβεβαιωθούν σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο τα αποτελέσματα του τελευταίου Εurogroup, ανέφεραν χθες στις Βρυξέλλες Ευρωπαϊκές πηγές, οι οποίες σημείωναν ότι θα πρέπει να αναμένονται σχετικές αναφορές στα συμπεράσματα της Συνόδου, που νθα παραπέμπουν σε οριστική συμφωνία μετά την υπερψήφιση του μεσοπρόεθσμου προγράμματος και των Εφαρμοστικών Νόμων, στο πλαίσιο του έκτακξτου Συμβουλίου των υπουργών οικονομικών της Ευρωζώνης, στις 3 Ιουλίου. Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, θα πρέπει να αναμένεται ότι η Σύνοδος Κορυφής θα καλέσει τις ελληνικές αρχές να προχωρήσουν τις επόμενες ημέρες στην ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου προγράμματος και του εφαρμοστικού νόμου που έχει συμφωνηθεί με την τρόικα ενώ θα καλεί ξανά την αντιπολίτευση να συμπαραταχθεί με την κυβέρνηση σε ό,τι αφορά την εφαρμογή των μέτρων.

Επίσης, η Σύνοδος Κορυφής καλείται να δώσει τις απαραίτητες εγγυήσεις που ζητά το ΔΝΤ για συνέχιση από την πλευρά της ΕΕ της χρηματοδότησης προς την Ελλάδα, ώστε να εκταμιευθεί από το Ταμείο το μερίδιο που του αναλογεί, ύψους 3,3 δισ. ευρώ, στην 5η δόση των δανείων. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι κατά τη Σύνοδο θα καταβληθεί προσπάθεια να υπάρξει πρόοδος και στο θέμα της συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα στη νέα στήριξη προς την Ελλάδα, με βάση τις αρχές που έχουν συμφωνηθεί για εμπλοκή σε εθελοντική βάση, η οποία δεν θα προκαλέσει “πιστωτικό γεγονός”. Ωστόσο δεν πρέπει να παραβλεφθεί το γεγονός ότι χθες η κα Μέρκελ τόνισε μιλώντας στο Γερμανικό Κοινοβούλιο ότι η Γερμανία υποστηρίζεται στοθέμα αυτό μόνο από λίγες χώρες ανάμεσά τους η Ολλανδία, η Φινλανδία και τελευταίως η Γαλλία!

Η κυβέρνηση

Η κυβέρνηση ετοιμάζεται να παρουσιαστεί έτοιμη για τις αναγκαίες υποσχέσεις και εχοντας όχι μόνο λάβει «ψήφο εμπιστοσύνης» για την οποία είχε δημιουργήσει μόνη της κινδυνολογία στον ευρωπαϊκό χώρο, αλλά κι έχοντας ήδη λάβει θετική απόφαης το υπουργικό συμβούλιο για τους εφαρμοστικούς νόμους, ποου θα ακολουθήσουν το Μεσοπρόεθσμο πρόγραμμα για ψήσιση από τη Βουλή, την ερχόμενη Τρίτη.

Ο Γ. Παπανδρέου δέχθηκε χθες τηλεφώνημα από την κα Μέρκελ η οποία τον συνεχάρει για την «ψήφο εμπιστοσύνης» και τον προέτρεψε να ακολουθήσει με ταχύτητα και ακρίβεια την εφαρμογή των μέτρων του Μνημονίου και του Μεσοπρόθεσμου προγράμματος, προκειμένου να ανατραπεί η εικόνα της χώρας στις αγορές αλλά και να διευκολυνθούν οι κυβερνήσεις εκείνες που επιχειρούν να στηρίξουν οικονομικά την Αθήνα.

Οι συντηρητικοί

Σήμερα το πρωί συνέρχεται το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και όλες οι πληροφορίες δείχνουν ότι έχει σχεδιαστεί οργανωμένη επίθεση πολλών αδελφών κομμάτων προς την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας και ειδικώτερα στον Αντώνη Σαμαρά, παρά το γεγονός πως το τελευταίο τετραήμερα όλο και περισσότεροι ηγέτες Ευρωπαϊκών οργάνων έφθασαν να μιλούν «για την ανάγκη αναπτυξιακής διεξόδου στην Ελλάδα» και να δηλώνουθν ότι ελπίζουν να δημιουργηθεί να κρίσιμο κεφάλαιο για το σκοπό αυτό από τις αρχές φθινοπώρου…

Ωστόσο ποιά θα είναι η αντίδραση του κ. Σαμαρά στις αντιδράσεις αυτές παραμένει άγνωστη καθώς πολλά θα εξαρτηθούν όχι μόνο από τι θα του ζητηθεί αλλά και με ποιό τρόπο μιας και τα υποκοινούμενα δημοσιεύματα σε σειρά ευρωπαίκών εφημερίδων, δημιούργησαν αρνητική αντίδραση στην Ελλάδα αλλά και στο εστερικό ορισμένωνεκ των κομμάτων αυτών.

Στη χθεσινή συζήτηση στην Ολομέλεια του ΕΚ με αντικείμενο την προετοιμασία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο ευρωβουλευτής ΝΔ,. Γιώργος Κουμουτσάκος, αντιδρώντας σε παρέμβαση του επικεφαλής της ομάδας των Φιλελευθέρων Γκυ Φέρχφστάντ, ο οποίος είχε προτρέψει το Ευρωπαϊκό Λαϊκά Κόμμα (ΕΛΚ) να συστήσει στη ΝΔ αλλαγή στάσεως στο θέμα της αντιμετώπισης της ελληνικής οικονομικής κρίσης, μετά τη χθεσινή συνάντησή του με την κα Μπακογιάννη, ανέφερε:
“Χαίρομαι ειλικρινά γιατί ο Πρόεδρος των Φιλελευθέρων επιβεβαίωσε ότι επιτέλους όλοι συνειδητοποιούν τώρα ότι το οικονομικό πρόβλημα της Ελλάδας είναι και ευρωπαϊκό πρόβλημα. Ποιό είναι το καθήκον της Ελλάδας;
Να προχωρήσει στις μεγάλες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και σε ιδιωτικοποιήσεις.
Θέλω λοιπόν να ενημερώσω τον κ.Φέρχοφσταντ, γιατί προφανώς είναι παραπληροφορημένος, ότι στα δύο αυτά θέματα που αποτελούν τον σκληρό πυρήνα των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων, η Νέα Δημοκρατία όχι μόνο έχει συμφωνήσει- Είναι δικές της προτάσεις, δική της πολιτική.
Δικές της προτάσεις που επί ενάμισι χρόνο τώρα, δεν έχουν πραγματοποιηθεί. Αυτή είναι η αλήθεια“.

ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

 
Top