GuidePedia

0
Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς αποδέχθηκε την πρόταση της Γαλλίας και δήλωσε ότι προτίθεται να συμμετάσχει σε μία ισραηλινο-παλαιστινιακή διάσκεψη για την προώθηση της ειρήνης στο Παρίσι, όπου οι δύο πλευρές θα διαπραγματευτούν «στη βάση των συνόρων του 1967», όπως δήλωσε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο ο πολιτικός του σύμβουλος.

«Ο πρόεδρος Αμπάς ενημέρωσε τον υπουργό (Εξωτερικών της Γαλλίας Αλέν) Ζιπέ ότι συμφωνεί με τη γαλλική πρωτοβουλία να συμμετάσχει σε μία διεθνή διάσκεψη ειρήνης στο Παρίσι», δήλωσε ο Νιμρ Χάμαντ.

«Ο πρόεδρος Αμπάς διευκρίνισε στον υπουργό Ζιπέ ότι η συμφωνία του εξαρτάται από τις ισραηλινές θέσεις για τη γαλλική πρωτοβουλία να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις στη βάση των συνόρων του 1967 για την ίδρυση ενός παλαιστινιακού κράτους», πρόσθεσε ο Χάμαντ.

Από την άλλη ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου απάντησε ψυχρά σε αυτή την πρόταση επισημαίνοντας ότι οι ΗΠΑ ενδέχεται να επιθυμούν να λάβουν πρωτοβουλίες.

«Θα εξετάσουμε την πρόταση (της Γαλλίας) και θα την συζητήσουμε με τους φίλους μας, τις ΗΠΑ», δήλωσε ο Νετανιάχου στο υπουργικό συμβούλιο.

«Οι Αμερικανοί επιθυμούν επίσης να λάβουν πρωτοβουλίες και έχουμε κι εμείς τις δικές μας σκέψεις», πρόσθεσε, χωρίς όμως να διευκρινίσει τους τρόπους με τους οποίους μπορεί να αναβιώσει η ειρηνευτική διαδικασία με τη μεσολάβηση των ΗΠΑ, η οποία τελμάτωσε τον Σεπτέμβριο λίγο αφού ξεκίνησε.

Ο Ζιπέ είχε ανακοινώσει την Πέμπτη ότι η Γαλλία είναι έτοιμη να οργανώσει στο Παρίσι, πριν από τα τέλη Ιουλίου, διάσκεψη για την προώθηση της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Μέση Ανατολή σύμφωνα με τις παραμέτρους που είχε θέσει ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα στις 19 Μαΐου.
ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

 
Top