GuidePedia

0

Αβεβαιότητα επικρατεί στην Αθήνα για την επόµενη µέρα στα ελληνοτουρκικά, καθώς, από τη µια, δεν είναι βέβαιο ότι η προοπτική εξεύρεσης λύσης στο Αιγαίο θα αποτελέσει προτεραιότητα της νέας κυβέρνησης Ερντογάν που αναµένεται να προκύψει από τις αυριανές εκλογές, ενώ, από την άλλη, το τάιµινγκ µπορεί να αποβεί απαγορευτικό και για τον Γιώργο Παπανδρέου λόγω της δίνης στην οποία βρίσκεται η κυβέρνησή του µε το Μεσοπρόθεσµο Πρόγραµµα και το νέο πακέτο βοήθειας. ∆εν πρέπει να θεωρείται τυχαίο το γεγονός ότι τελευταία τόσο ο Πρωθυπουργός όσο και ο υπουργός Εξωτερικών θέτουν επιτακτικά ως χρονοδιάγραµµα για την επίτευξη προόδου στα ελληνοτουρκικά το διάστηµα µετά τις εκλογές στηνΤουρκία, ενώ η Αθήνα διαψεύδει µε δικές της διαρροές τις διαρροές από την Αγκυραότι έχει επιτευχθεί συµφωνία στο τεχνικό επίπεδο διερευνητικών επαφών για το Αιγαίο. Αρµόδιες πηγές σηµειώνουν ότι ο τόνος αυτός είναι ενδεικτικός µιας διάθεσης επιβράδυνσης στα ελληνοτουρκικά, εφόσον η τουρκική πλευρά δεν προχωρήσει σε ουσιαστικά βήµατα και το πολιτικό κλίµα στην Ελλάδα, ακόµη και µετά την εκταµίευση της πέµπτης δόσης, παραµείνει απαγορευτικό για οποιαδήποτε κίνηση στο Αιγαίο. Χαρακτηριστικό της ασάφειας που επικρατεί είναι το γεγονός ότι αυτή τη στιγµή ουδείς στην Αθήνα ή στην Άγκυρα γνωρίζει αν η προγραµµατισµένη για τον Ιούλιο επίσκεψη του Γιώργου Παπανδρέου στην Κωνσταντινούπολη και η συνάντησή του µε τον Ταγίπ Ερντογάν θα πραγµατοποιηθούν ή θα πρέπει να περιµένει για αργότερα, όταν η τουρκική κυβέρνηση θα έχει σχηµατιστεί και η Ελλάδα θα έχει ξεπεράσει τον σκόπελο της εκταµίευσης της πέµπτης δόσης και της ψήφισης του Μεσοπρόθεσµου Προγράµµατος. ∆ιπλωµατικές πηγές σηµειώνουν ότι αν τα πράγµατα δεν προχωρήσουν, δεν θα είναι η πρώτη φορά που τα ελληνοτουρκικά και η όποια επίτευξη προόδου σε επίπεδο διερευνητικών επαφών θα µείνουν στο συρτάρι. Πολλά θα κριθούν και από το ποσοστό που θα λάβει το κόµµα (ΑΚΡ) του Ταγίπ Ερντογάν και, κυρίως, αν θα κατορθώσει να εξασφαλίσει τις 367 έδρες που απαιτούνται για να έχει την πλειοψηφία των δύο τρίτων, µε την οποία θα µπορέσει να προχωρήσει σε αναθεώρηση του Συντάγµατος χωρίς την ανάγκη διεξαγωγής δηµοψηφίσµατος. Σηµειώνεται ότι το Σύνταγµα µπορεί να περάσει και µε 330 βουλευτές, στη συνέχεια όµως θα πρέπει να πάει σε δηµοψήφισµα.

Σε ό, τι αφορά τα ελληνοτουρκικά, σηµασία έχει για την Αθήνα και το ποσοστό που θα λάβει το κόµµα της αξιωµατικής αντιπολίτευσης CHP αλλά και αν θα µπει το εθνικιστικό κόµµα ΜΗΡ στη Βουλή και µε ποιο ποσοστό. Πάντως, θετικά αξιολογούν διπλωµατικές πηγές στην Αθήνα την ανακοίνωση του Ταγίπ Ερντογάν ότι σκοπεύει να ιδρύσει υπουργείο Ευρωπαϊκών Υποθέσεων. Κι αυτό διότι το σχήµα της γραµµατείας Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, η οποία ανήκε µέχρι σήµερα στον υπουργό Επικρατείας και επικεφαλής των διαπραγµατεύσεων Ε. Ε. - Τουρκίας Εγκεµέν Μπαγίς δεν έχει αποδώσει καρπούς. ∆υτικοί διπλωµάτες, βέβαια, εντάσσουν και αυτή την ανακοίνωση του τούρκου πρωθυπουργού σε επίδειξη επικοινωνιακής στρατηγικής προς τις Βρυξέλλες, ότι η ασθµαίνουσα ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας παραµένει ακόµη προτεραιότητα, παρ’ ότι η πράξη αποδεικνύει ακριβώς το αντίθετο.

Ουδείς γνωρίζει αν θα πραγµατοποιηθεί η προγραµµατισµένη για τον Ιούλιο επίσκεψη Παπανδρέου στην Κωνσταντινούπολη όπως και η συνάντηση µε τον Ερντογάν
ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΙΑΣ ΠΕΛΩΝΗ
ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

 
Top