GuidePedia

0


Ψηφίζουν αύριο οι Τούρκοι. Το αποτέλεσµα των εκλογών είναι προβλέψιµο, το µέλλον της χώρας όχι
Προβλέψιµο όσο ποτέ στο παρελθόν θεωρείται το αποτέλεσµα των αυριανών εκλογών στην Τουρκία, ωστόσο η αγωνία παραµένει µεγάλη. Κι αυτό γιατί οι Τούρκοι έζησανεκλογές και εκλογές µε µεγάλες εκπλήξεις στην κάλπη. Σε αυτές τις εκλογές συµµετέχουν δεκαπέντε κόµµατα, αλλά µόνο το κυβερνώνΚόµµα ∆ικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ),το Ρεπουπλικανικό Λαϊκό Κόµµα (CHP) και το ακροδεξιό Κόµµα Εθνικής ∆ράσης (ΜΗΡ) αναµένεται να µπουν στη Βουλή.Μάλιστα, ακόµη και για το τελευταίο κάποιοιελπίζουν και κάποιοι άλλοι φοβούνται ότι ίσως και να µην τα καταφέρει τελικά.

Οι προβλέψεις λένε ότι τα ποσοστά του AKP θα κυµανθούν µεταξύ 45%-50%, του CHP µεταξύ 25%-30% και του MHP µεταξύ 10%-13%. Το κυβερνών κόµµα έχει βέβαιη την πρωτιά αλλά εκείνο που το καίει είναι οι έδρες που τελικά θα εξασφαλίσει. Ο στόχος είναι να κερδίσει τις 367 έδρες από τις συνολικά 550 που χρειάζεται για να αναθεωρήσει το Σύνταγµα χωρίς καν δηµοψήφισµα.Κι αυτό θα το πετύχει µόνο αν ξεπεράσει το 50%.

Τα σενάρια αυτών των εκλογών είναι κυρίως δύο. Πρώτον, το κυβερνών κόµµα να καταφέρει να σχηµατίσει κυβέρνηση µε έδρες λιγότερες από 367 αλλά περισσότερες από 330. Το δεύτερο σενάριο είναι και πάλι αυτοδυναµία του κυβερνώντος κόµµατος, αλλά µε έδρες λιγότερες από τις 330και περισσότερες από τις276 που είναι το όριο της σχετικής πλειοψηφίας. Υπάρχειωστόσο και ένα τρίτο σενάριο αν και απίθανο: το AKP να µην καταφέρει να εξασφαλίσει αυτοδυναµία. Αυτό θα συµβεί µόνοαν το κυβερνών κόµµα λάβει κάτω από 40%.

Το AKP επικέντρωσε την προεκλογική του εκστρατεία στο «οικονοµικό θαύµα» και την ανάπτυξη που πέτυχε από τότε που ανέλαβε την εξουσία. Ο τούρκος πρωθυπουργός εξήγγειλε και το «τρελόσχέδιό» του όπως το χαρακτήρισε ο ίδιος – την κατασκευή της διώρυγας του Βοσπόρου.

Το CHP επικεντρώθηκε στην εξαγγελία προγραµµάτων κοινωνικής πολιτικής και υπόσχεται στήριξη των χαµηλότερων κοινωνικών τάξεων αναζητώντας τις παλιές αριστερές καταβολές του κόµµατος που είχαν χαθεί επί ηγεσίας Ντενίζ Μπαϊκάλ.

Και το MHPυποσχέθηκε κοινωνικές µεταρρυθµίσεις, ωστόσο επικεντρώθηκε στο κουρδικό ζήτηµα κατηγορώντας το AKP ότι συνέπραξε µε τον Οτζαλάν και τους Αµερικανούς για τον διαµελισµό της Τουρκίας.

Η προεκλογική εκστρατεία κούρασε κυριολεκτικά τους αρχηγούς των κοµµάτων οι οποίοι τα έδωσαν όλαγια να πετύχουν το καλύτερο για τα κόµµατά τους. Απότη µια πόλη στην άλληέδιναν καθηµερινάαγώνα δρόµου για να καλύψουν ολόκληρη την Τουρκία µε προεκλογικές συγκεντρώσεις τους. Την ίδια ώρα, οιεπικοινωνιολόγοι έκαναν τη δουλειά τους και έβγαζαν τα συµπεράσµατά τους: ο ΤαγίπΕρντογάν είναι χαρισµατικός αλλά δεν ακούει. Είναιτελειοµανής αλλά πρέπεινα φοράει λιγότερο µαύρα κοστούµιαγιατί του δίνουναυταρχικό στυλ. Ο ηγέτης του CHP είναι ήρεµος, εµπνέει εµπιστοσύνη αλλάφαίνεται κουρασµένος. Πρέπει κι αυτός να αλλάξει το στυλ ντυσίµατός του και να φοράει πουκάµισα που να στρώνουν στο σώµα του. Ο ηγέτης του MHP Ντεβλέτ Μπαχτσελί είναι ισχυρός και φιλόδοξος αλλά δεν χαµογελά. Το γκρι δεν
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ: ΑΝΝΑ ΑΝ∆ΡΕΟΥ
ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

 
Top