GuidePedia

0

Το μέλλον του ΝΑΤΟ είναι υπό αμφισβήτηση,υποστήριξε μετά ο απερχόμενος αμερικανός Υπουργός Άμυνας,Ρόμπερτ Γκέϊτς! Αμφισβήτησε την δυνατότητα των Ηνωμένων Πολιτειών να διατηρούν δεσμούς με τις μικρές και υποχρηματοδοτούμενες στρατιωτικές δυνάμεις της Ευρώπης.
Ο Γκέϊτς ήταν ιδιαίτερα επικριτικός για την μεγάλη εξάρτηση που έχει η Βρετανία και άλλες χώρες μέλη της Συμμαχίας από τις αμερικανικές Ένοπλες Δυνάμεις,όπως φάνηκε κατά τη διεξαγωγή των επιχειρήσεων στο Αφγανιστάν και, πιο πρόσφατα, τη Λιβύη.

Ο Γκέιτς αποκάλυψε, επίσης, μια αίσθηση αδικίας για τους αμερικανούς φορολογούμενους που πληρώνουν, διότι πολλές χώρες του ΝΑΤΟ κάνουν τόσο μεγάλες περικοπές που δεν έχουν πλέον την ικανότητα ή την πολιτική βούληση να συνεισφέρουν αναλογικά στη Συμμαχία

“Στο μέλλον οι πολιτικοί των ΗΠΑ οι οποίοι δεν ανδρώθηκαν με την εμπειρία του Ψυχρού Πολέμου ,όπως εγώ θα εξετάσουν αν αξίζει η επένδυση των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ,αν αξίζει το κόστος”,υποστήριξε ο Γκέϊτς μιλώντας σε ευρωπαϊκό think tank των Βρυξελλών, στο τελευταίο του ταξίδι στο εξωτερικό ως υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ.

Ο Οργανισμός Βορειοατλαντικού Συμφώνου (ΝΑΤΟ) ιδρύθηκε το 1949 για την αντιμετώπιση της σοβιετικής απειλής. Μετά τον Ψυχρό Πόλεμο έχει παλέψει για να βρει έναν σκοπό.

Ο πόλεμος στο Αφγανιστάν έφερε μια νέα αίσθηση για την αναγκαιότητα ύπαρξής του , αλλά οι περικοπές στις στρατιωτικές δαπάνες των περισσότερων από τις χώρες μέλη έκαναν το ΝΑΤΟ όλο και πιο αδύναμο και την παρουσία των ΗΠΑ όλο και πιο σημαντική.

«Η ωμή πραγματικότητα είναι ότι θα υπάρξει απροθυμία στις ΗΠΑ να αναλωθούν κι άλλα κονδύλια από τη στιγμή που όλοι οι άλλοι είναι απρόθυμοι να διαθέσουν τους απαραίτητους πόρους”,πρόσθεσε ο αμερικανός ΥΕΘΑ.



Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Βρετανία είναι οι μόνες χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ που συμβάλλουν με το ελάχιστο 2 τοις εκατό των δαπανών του ΑΕΠ για την άμυνα.
Ο πόλεμος στη Λιβύη απέδειξε πόσο αδύναμο είναι το ΝΑΤΟ χωρίς αμερικανική βοήθεια . Βρετανία και η Γαλλία οδηγούν την εκστρατεία , αλλά εξακολουθούν να βασίζονται στις Ηνωμένες Πολιτείες.


Σε πολιτικό επίπεδο, το πρόβλημα της Συμμαχίας στη Λιβύη είναι ακόμη πιο ανησυχητικό, είπε.
"Ενώ κάθε μέλος της Συμμαχίας ψήφισε υπέρ της αποστολής της Λιβύης, λιγότερα από τα μισά έχουν συμμετάσχει και λιγότεροι από το ένα τρίτο ήταν πρόθυμοι να συμμετάσχουν στην αποστολή βομβαρδισμών»,είπε ο Γκέιτς
ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

 
Top