GuidePedia

0

Τουρκικό δικαστήριο αποφάνθηκε ότι ένας στρατηγός εν αποστρατεία εκπίπτει και αυτός του βουλευτικού αξιώματος το οποίο κέρδισε στις εκλογές της 12ης Ιουνίου, καθώς παραμένει προφυλακισμένος στο πλαίσιο της έρευνας για μια συνωμοσία με στόχο την ανατροπή της κυβέρνησης.



Η απόφαση, η οποία διαδέχεται την στέρηση της βουλευτικής έδρας που επιβλήθηκε από το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο σε άλλους τρεις πολιτικούς της αντιπολίτευσης, ίσως αποβεί προς όφελος του κόμματος του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που χρειάζεται 330 έδρες ώστε να μπορεί να προκηρύξει δημοψήφισμα για την τροποποίηση του Συντάγματος της χώρας δίχως την υποστήριξη άλλων κομμάτων.



Ο στρατηγός ε.α. Ενγκίν Αλάν εξελέγη στην Κωνσταντινούπολη, όπου είχε θέσει υποψηφιότητα με το ακροδεξιό Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης (MHP) παρά το γεγονός ότι κρατείται στη φυλακή Σιλιβρί, μαζί με άλλους περίπου 200 κατηγορούμενους για την υπόθεση Βαριοπούλα.



Η ακύρωση της εκλογής του Αλάν σημειώθηκε μία ημέρα αφότου άλλο δικαστήριο αποφάσισε να αφαιρέσει τις έδρες δύο υποψηφίων του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP). Τα δύο στελέχη του κόμματος φέρονται να ανήκαν στο μυστικό δίκτυο Εργκενεκόν. Άσκησαν έφεση στην απόφαση.



Το ισλαμικό κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AK) του Ερντογάν συγκέντρωσε 326 έδρες στη λαϊκή εθνοσυνέλευση, αλλά ενδέχεται να τις αυξήσει μετά την αφαίρεση των εδρών από συνολικά τέσσερις εκλεγμένους αντιπολιτευόμενους βουλευτές.



Θεωρείται πιθανό να αυξήσει ακόμα περισσότερο τον αριθμό των εδρών του εάν οι κούρδοι βουλευτές πράγματι απόσχουν από τη νέα βουλή και προκηρυχθούν επαναληπτικές εκλογές.



Οι μειονοτικοί βουλευτές, που κέρδισαν 36 έδρες -- με ανεξάρτητες υποψηφιότητες --, προειδοποίησαν ότι δεν θα λάβουν μέρος στην πρώτη συνεδρίαση της εθνοσυνέλευσης και την τελετή ορκωμοσίας της νέας βουλής εάν δεν ανακληθεί η απόφαση ο Χατίπ Ντιτζλέ να εκπέσει του βουλευτικού αξιώματος.



Η έδρα που κέρδισε ο Ντιτζλέ του αφαιρέθηκε λόγω μιας παρελθούσας καταδίκης του για «διασπορά τρομοκρατικής προπαγάνδας» και δόθηκε σε επιλαχόντα υποψήφιο του AK.



Στην περίπτωση που οι κούρδοι βουλευτές επιλέξουν την αποχή, ενδέχεται η κατάσταση στη νοτιοανατολική Τουρκία να αναζωπυρωθεί εκ νέου.
ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

 
Top