GuidePedia

0

Ο μύθος της απομόνωσης των Τουρκοκυπρίων παραμένει στο προσκήνιο, καθώς διαιωνίζεται από την Τουρκία και τις προπαγανδιστικές της μηχανές. Είναι προφανές πως έχουμε, δυστυχώς, αποτύχει να ανατρέψουμε αυτές τις εντυπώσεις που δημιουργούνται από τουρκικής πλευράς. Η Κυπριακή Δημοκρατία, κυρίως από το 2004 και εντεύθεν, προσφέρει χρήματα και υπηρεσίες προς τους Τουρκοκύπριους πολίτες της. Συντάξεις, επιδόματα, υποτροφίες, ιατρική περίθαλψη.


Όλα αυτά, είναι μεν αυτονότητα όταν πρόκειται για πολίτες της χώρας, είναι όμως προφανές ότι πρέπει να αξιοποιούνται και πολιτικά. Κυρίως ως απάντηση στη διαιώνιση αυτού του μύθου της απομόνωσης των Τουρκοκυπρίων που δήθεν ευθύνη έχει για τούτο η ελληνοκυπριακή πλευρά. Στοιχεία υπάρχουν, έχουν γίνει και στατιστικές μελέτες. Το θέμα δεν είναι ούτε στατιστικό, ούτε απλή αριθμητική εξίσωση. Συνιστά ένα πολιτικό ζήτημα, καθώς έτσι το αντιμετωπίζει η άλλη πλευρά.
Σε αυτά τα στοιχεία που έχει ενώπιον της η Κυπριακή Δημοκρατία, θα πρέπει να προστεθούν κι άλλα. Κυρίως αυτά που επιβεβαιώνουν την πραγματικότητα. Ότι δηλαδή, οι Τουρκοκύπριοι έχουν επιπτώσεις και ζουν απομονωμένα ως αποτέλεσμα της συνεχιζόμενης τουρκικής κατοχής.
Τούτο επιβεβαιώνεται από σειρά περιπτώσεων. Ο «Φ» έφερε χθες στη δημοσιότητα μια ακόμη περίπτωση. Σύμφωνα με έγγραφα της Ε.Ε. οι Τούρκοι στρατηγοί άναψαν κόκκινο για την εκτέλεση έργου, που θα χρηματοδοτούσε η Ευρωπαϊκή Ένωση, ύψους 27,5 εκατομμύρια ευρώ. Οι Τούρκοι αντέδρασαν λόγω της κατακύρωσης της προσφοράς ανέγερσης της μονάδας αφαλάτωσης, σε κονσόρτσιουμ στο οποίο συμμετέχει και ε/κυπριακή εταιρεία (Caramondani desalination plant LΤD) μαζί με την ισπανική Cadaqua.
Το επιχείρημα που προβλήθηκε από τουρκικής πλευράς είναι ότι η εν λόγω ε/κ εταιρεία «θα αποκτούσε πρόσβαση σε στρατιωτική ζώνη» που γειτνιάζει με το έργο, στο Συριανοχώρι. Το αποτέλεσμα ποιο είναι; Οι Τουρκοκύπριοι θα χάσουν μια ευκαιρία για την κατασκευή με χρήματα της Ε.Ε. ενός αναγκαίου για αυτούς έργο. Δηλαδή, την κατασκευή μιας μονάδας αφαλάτωσης. Η Ε.Ε. ακολουθώντας μια διαδικασία και μια διαχρονική πρακτική δεν θα εκταμιεύσει τα χρήματα, από τη στιγμή που δεν ξεκινά για τους γνωστούς λόγους το έργο αυτό.
Θεωρούμε πως αυτή η περίπτωση συνιστά μια καλή ευκαιρία για την Κυπριακή Δημοκρατία για να περάσει στην αντεπίθεση. Για να ανατρέψει εντυπώσεις και για να καταγγείλει την τουρκική στάση. Η Τουρκία κρατά σε απομόνωση τους Τουρκοκυπρίους. Αυτή είναι η πραγματικότητα...
ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

 
Top