GuidePedia

0
Η κατάσταση στα σύνορα μεταξύ του Ισραήλ και της Συρίας δείχνει να έχει κλιμακωθεί καθώς ο ρυθμός των νεκρών αυξήθηκε κατακόρυφα. Συνολικά έχασαν τη ζωή τους, μέχρι στιγμής, 20 άτομα και τραυματίστηκαν δεκάδες άλλοι, όταν οι Ισραηλινοί στρατιώτες, έπειτα από προειδοποιήσεις που έκαναν, αναγκάστηκαν να ανοίξουν πυρ εναντίον διαδηλωτών που προσπάθησαν να περάσουν τα συρματοπλέγματα στη μεθοριακή γραμμή.
Οι διαδηλωτές βρέθηκαν στην περιοχή για να εκφραστούν κατά του Ισραήλ, για τη νίκη που πέτυχε το 1967. Ενώ στην αρχή των γεγονότων υπήρχαν μόνο μερικές δεκάδες άτομα, μέχρι το βράδυ έφτασαν στο σημείο πάνω από 1.000 οξύνοντας περισσότερο την ένταση.
Αντίστοιχα γεγονότα υπήρξαν και τον προηγούμενο μήνα, κατά της επετείου δημιουργίας του ισραηλινού κράτους, αλλά και τότε οι ισραηλινές προειδοποιήσεις είχαν παραβλεφθεί. Οι διοργανωτές των χθεσινών εκδηλώσεων ακύρωσαν τις δραστηριότητες στη μεθοριακή γραμμή, αλλά προφανώς υπήρξαν άλλες δυνάμεις που ώθησαν τους διαδηλωτές να συγκεντρωθούν στην περιοχή.
Αρνητικό στοιχείο αποτελεί η στάση της συριακής κυβέρνησης και των αρχών ασφαλείας που άφησαν την κατάσταση να ξεφύγει εκτός ελέγχου. Δυστυχώς η πολιτική συγκυρία στη Συρία ευνοεί τη δημιουργία τέτοιων κρίσεων για να στραφεί η προσοχή της κοινής γνώμης, διεθνούς και εσωτερικής, όχι στις συνεχιζόμενες δολοφονίες των διαδηλωτών κατά της κυβέρνησης Άσαντ, αλλά κατά του Ισραήλ.
Αντίστοιχες διαδηλώσεις Παλαιστινίων στη Λωρίδα της Γάζας, οι οποίοι κατευθύνοντας προς τα περάσματα στο Ισραήλ, ήρθαν αντιμέτωποι με την αστυνομία της Χαμάς, με αποτέλεσμα να μην υπάρξει η όποια κλιμάκωση! Ανάλογη ήταν και η κατάσταση στη Δυτική Όχθη, όπου οι διαδηλωτές πέταξαν πέτρες, με την ισραηλινή αστυνομία να απαντάει με δακρυγόνα και πλαστικές σφαίρες, χωρίς να υπάρξουν απώλειες ζωής ή σοβαροί τραυματισμοί. Πρόκειται για δύο επιπλέον γεγονότα που καταδεικνύουν την αλλοπρόσαλλη συμπεριφορά της Δαμασκού και του καθεστώτος του Μπάσαρ αλ Άσαντ, που προβαίνει σε σπασμωδικές κινήσεις για να επιβιώσει. Ιδιαίτερα σε μια χρονική συγκυρία που το Ισραήλ πιέζεται στο ζήτημα της δημιουργίας παλαιστινιακού κράτους, ακόμα κι από τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Οι διαδηλωτές παραμένουν στην περιοχή. Η ισραηλινή κυβέρνηση δηλώνει ότι θα στείλει επιπλέον δυνάμεις στην περιοχή, όχι μόνο στρατιωτικές αλλά και αστυνομικές – καταστολής.

ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

 
Top