GuidePedia

0

Περίοπτη θέση ως αποτρόπαια πράξη από μεριάς του Ισραήλ έχει στις τουρκικές εφημερίδες σήμερα η είδηση των χθεσινών αιματηρών συγκρούσεων στα Υψώματα του Γκολάν. 13 νεκροί και 225 τραυματίες είναι ο μέχρι τώρα απολογισμός των ταραχών που προκλήθηκαν όταν ο Ισραηλινός στρατός, άνοιξε πυρ εναντίον Σύρων και Παλαιστινίων διαδηλωτών που επιχείρησαν να περάσουν στην ελεγχόμενη από το Ισραήλ περιοχή.
Ο λόγος που βρέθηκαν εκεί Σύριοι και Παλαιστίνιοι διαδηλωτές ήταν η 44η επέτειος της ήττας (Naksa) των Αράβων στο “Πόλεμο των έξι ημερών” τον Ιούνιο του 1967. Τότε το Ισραήλ προχώρησε σε στρατιωτική κατοχή της ανατολικής Ιερουσαλήμ, της Δυτικής Όχθης, των Υψωμάτων του Γκολάν, της χερσονήσου του Σινά καθώς και της Λωρίδας της Γάζας. Ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ Νετανιάχου χαρακτήρισε τους διαδηλωτές προκλητικούς και ριζοσπαστικά στοιχεία.

Το καλοκαίρι του 1974, η Τουρκία με τη σύμφωνη γνώμη των ΗΠΑ και με πρόσχημα το παξικόπημα της Κύπρου έκανε στρατιωτική απόβαση και κατέλαβε το 1/3 του νησιού. Στις 2 Αυγούστου το 1996 ξεκίνησε από τη Πύλη του Βραδεμβούργου στο Βερολίνο μεγαλειώδη αντικατοχική πορεία μοτοσυκλετιστών προς τη Κατεχόμενη Κερύνεια. Όταν η πορεία έφτασε στη Δερύνεια, ξέσπασαν συγκρούσεις μεταξύ των ελληνοκυπρίων διαδηλωτών και των κατοχικών δυνάμεων με την υποστήριξη των Γκρίζων Λύκων που είχαν σπεύσει στο νησί.
Ένας εκ των ελληνοκυπρίων διαδηλωτών, ο Τάσος Ισαάκ στη προσπάθεια του να βοηθήσει άλλον Ελληνοκύπριο δέχτηκε επίθεση από Τούρκους με συνέπεια να αφήσει τη τελευταία του πνοή στο χώμα λίγα μόλις μέτρα από την Αμμόχωστο. Την ημέρα της κηδείας του Τάσου Ισαάκ, ο ξάδερφος του, Σολωμός Σολωμού ορκίστηκε εκδίκηση. Όταν ομάδες από διαδηλωτές κατευθύνθηκαν στο οδόφραγμα της Δερύνειας, ο Σολωμός Σολωμού κατόρθωσε και πέρασε μέσα από τους κυανόκρανους και σκαρφαλώνοντας στον ιστό με σκοπό να κατεβάσει τη τουρκική σημαία έπεσε νεκρός από σφαίρα που δέχτηκε στο λαιμό από Τούρκους.
Το υλικό που ήρθε στα χέρια των ελληνοκυπριακών αρχών χρησιμοποιήθηκε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων εναντίον της Τουρκίας. Ωστόσο ο δράστης ουδέποτε συνελλήφθη και σήμερα ελεύθερος …καμαρώνει και για τη πράξη του.
Υπάρχει ουσιαστική διαφορά πέρα της τοποθεσίας των δύο ως άνω γεγονότων; Γιατί το ένα ενοχλεί και το άλλο όχι;


ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

 
Top