GuidePedia

0
Η κυβέρνηση που επιθυμεί να έχει άμεση πληροφόρηση για τις δραστηριότητες του PKK στο Βόρειο Ιράκ, δεν μπόρεσε να κάμψει την αντίσταση του Γενικού Επιτελείου σε αυτό το θέμα.
Υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις πως οι αδυναμίες ασφάλειας που αποκαλύφθηκαν με τις επιθέσεις του PKK στα στρατόπεδα του Ντάγλιτζα και του Ακτουτούν, ακόμα συνεχίζονται, καθώς η κυβέρνηση
δεν μπόρεσε ακόμα να έχει αυτόματη πρόσβαση στις στιγμιαίες πληροφορίες που παράσχουν οι ΗΠΑ στον στρατό.
Δυτικές πηγές ανέφεραν πως όλες οι δραστηριότητες του PKK στο Β. Ιράκ απεικονίζονται με κάθε λεπτομέρεια, στέλνονται στο αρχηγείο στην Άγκυρα και μοιράζονται μόνο σε στρατιωτικούς. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως ¨Αν η κυβέρνηση θελήσει να στήσει μια υποδομή στην πρωθυπουργία, ώστε να έχει στιγμιαία πρόσβαση, τότε αυτή η συνεργασία στις πληροφορίες θα διακοπεί και το σύστημα στην Τουρκία θα καταργηθεί. Διότι η συμφωνία για άμεση κοινοποίηση πληροφοριών έγινε ανάμεσα στους στρατούς των δύο χωρών¨.
Σχετικά με την είδηση που δημοσίευσε η εφημερίδα Ταράφ πως παρά την απεικόνιση από τα Heron των εισερχόμενων μαχητών δεν λήφθηκαν μέτρα, οι Τ.Ε.Δ. δεν έκαναν κάποια ανακοίνωση που να διαλύσει τις ανησυχίες. Η αιτιολογία που πρόβαλε η κυβέρνηση (παράλειψη κατά τον αντιτρομοκρατικό αγώνα) για να θέσει σε διαθεσιμότητα τον Γκουρμπούζ Καγιά που είχε έρθει στην επικαιρότητα με την δήλωση του πως ¨Πέρασα τους αντάρτες για τσομπάνηδες¨, αυξάνει τις υποψίες πως η πολιτική εξουσία δεν έχει στιγμιαία πρόσβαση στο σύνολο των πληροφοριών που παράσχουν οι ΗΠΑ καθώς και στις εικόνες που δίνουν τα Heron στις Τ.Ε.Δ.
Προς αποφυγήν διαρροών
Με συμφωνία που συνήθη ανάμεσα στην Τουρκία και στις ΗΠΑ το 2007, κινήσεις του PKK που εντοπίζονται από τα κατασκοπευτικά U2, από τα μη επανδρωμένα Predator, καθώς και από δορυφόρους, μεταδίδονται άμεσα σε ειδική μονάδα στο στρατιωτικό αρχηγείο. Σε αυτήν τη μονάδα υπηρετούνε μόνο Αμερικανοί και Τούρκοι στρατιωτικοί. Δυτικές πηγές αναφέρουν πως σε αυτήν τη μονάδα δεν περιλαμβάνονται πολίτες. Οι πληροφορίες που φτάνουν σε αυτήν τη μονάδα αμέσως μεταβιβάζονται στο αρχηγείο του Γ. Επιτελείου. Μετά από αυτό το στάδιο την ευθύνη για την άμεση ενημέρωση της κυβέρνησης και της ΜΙΤ, την έχουν οι Τ.Ε.Δ. Δυτικές πηγές αναφέρουν πως με στόχο την μείωση των διαρροών, η συμφωνία που έγινε προβλέπει την κατά το δυνατόν μείωση του αριθμού των ατόμων με πρόσβαση στις πληροφορίες, για αυτό και οι πληροφορίες πάνε μόνο στο Γενικό Επιτελείο Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως μετά την μετάδοση των πληροφοριών αυτών στο Γενικό Επιτελείο, η αρμοδιότητα για αυτές πλέον δεν ανήκει στις ΗΠΑ
Δεν μπόρεσε να στηθεί η υποδομή
Το ότι συνεχίζονται οι αδυναμίες στον τομέα της ασφάλειας του αγώνα ενάντια στο PKK, όπως φάνηκε από κάποια πρόσφατα περιστατικά –κάποια εκ των οποίων βρίσκονται στα δικαστήρια- αποτελεί ισχυρή ένδειξη πως η κυβέρνηση δεν έχει καταφέρει να στήσει την υποδομή που χρειάζεται για αυτόματη μετάδοση προς την ίδια των στρατιωτικών πληροφοριών. Αναφέρεται πως ούτε στην ΜΙΤ υπάρχει η ανάλογη υποδομή. Έτσι φαίνεται πως η κυβέρνηση δεν μπόρεσε να κάμψει την αντίσταση του στρατού, ώστε να έχει αυτόματη πληροφόρηση καθώς και αυτόματη μετάδοση των εικόνων που δίνουν τα Heron. Αναφέρεται πως έναντι των δραστηριοτήτων που αρχίζει να κάνει το PKK στα ΝΑ, η κυβέρνηση εμπιστεύεται τις παρατηρήσεις του Διοικητή της Στρατοχωροφυλακής Νετζντέτ Οζέλ και του Διοικητή της ΜΙΤ Χακάν Φιντάν, που σέβονται την εκλεγμένη πολιτική ηγεσία.
tourkikanea.gr
ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

 
Top