GuidePedia

0
Στις πρόσφατες κινήσεις της Κυβέρνησης, καθώς και στις κινήσεις των πολιτικών που βρίσκονται στο περιβάλλον της, παρουσιάζεται με σαφήνεια η ύπαρξη ενός αντι-δυτικού αισθήματος, το οποίο, ενδεχομένως, να καταλήξει σε μια ξαφνική αλλαγή της εξωτερικής πολιτικής της πΓΔΜ, που μέχρι τώρα εδράζεται στην ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας.
Οι ειδικοί αναλυτές ανησυχούν από τη συμπεριφορά ορισμένων δημοσιογράφων, συμβούλων, πρώην πρέσβεων και διάφορων
άλλων «μεγαλόφωνων», η οποία συμπεριφορά, δείχνει ότι η κυβέρνηση αποφεύγει δημοσίως να δηλώσει ότι υπάρχει μια τάση διαταραχής στις σχέσεις της με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς προσπαθεί να ανοίξει νέους ορίζοντες προς την Ανατολή.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι πολύ αφελές, ώστε να γίνει πιστευτό, ότι ήταν τυχαίες οι συγχρονισμένες επιθέσεις στους πρέσβεις Έρβαν Φουερέ, στην Simone Filippini, στην έκθεση του Ζόραν Θάλερ, καθώς και η τελευταία επίθεση του συμβούλου του προέδρου Γκεόργκι Ιβάνοφ, του Ρίστο Νικόφσκι κατά του αμερικανού πρέσβη στα Σκόπια, Φίλιπ Ρίκερ.

Οι εγχώριοι αναλυτές επισημαίνουν ότι οι ενδείξεις αυτές υποδηλώνουν αλλαγές στις προτεραιότητες της εξωτερικής πολιτικής, όπως αυτές παρουσιάζονται στον ημερήσιο φιλοκυβερνητικό Τύπο. Πρόσφατα μάλιστα ανακοινώθηκε η επίσκεψη του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ και δεν αποκλείεται και η επίσκεψη του πρωθυπουργού Βλαντιμίρ Πούτιν στην πΓΔΜ, σε μια στιγμή που η κυβέρνηση βρίσκεται υπό της έντονης πίεσης της ΕΕ και των ΗΠΑ για την ένταξή της στις ευρω-ατλαντικές ενώσεις.

Ο πρώην διπλωμάτης Μαχί Νεσίμι, τονίζει ότι οποιαδήποτε προσπάθεια αλλαγής κατεύθυνσης της εξωτερικής πολιτικής πρέπει να έχει γνώμονα τα εθνικά συμφέροντα.

«Προτεραιότητα μας σε κάθε περίπτωση πρέπει να είναι η ένταξή μας στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ, και δεν πρέπει να παρεκκλίνουμε από τους στόχους αυτούς. Οι προσπάθειες που γίνονται από ορισμένους να δυσφημήσουν ξένους διπλωμάτες, είναι σε βάρος της χώρας μας», ισχυρίζεται ο Νεσίμι.

Ο Λαζάρ Λαζάροφ, εξάλλου, ο οποίος είναι καθηγητής της διπλωματίας στο Πανεπιστήμιο FON, πιστεύει ότι η ηγεσία της χώρας είναι απογοητευμένη από την συμπεριφορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Ηνωμένων Πολιτειών, αφού έχουν τεθεί, οι δύο αυτές, υπέρ των θέσεων της Ελλάδας, και, ως εκ τούτου, είναι αναγκασμένη να βρει εναλλακτική οδό.

«Η πΓΔΜ έχει έναν στρατηγικό προσανατολισμό και αυτός είναι η εταιρική σχέση την οποία έχουμε με τους φίλους μας στην Ουάσιγκτον. Άλλωστε, η σημερινή κυβέρνηση, έχει υπογράψει την στρατηγική εταιρική σχέση με τις Ηνωμένες Πολιτείες», δήλωσε ο υπουργός Αντόνιο Μιλόσοσκι και πρόσθεσε ότι μια ενδεχόμενη επίσκεψη του Ρώσου πρωθυπουργού ή του επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας στην χώρα, θα αποτελέσει ένα κορυφαίο γεγονός.

«Μέχρι σήμερα η πολιτική προσέγγισή μας με την Ρωσία ήταν στα πλαίσια μιας επετείου, όπως ήταν η επίσκεψη του προέδρου, Γκεόργκι Ιβάνοφ, στην 65η επέτειο της πτώσης του φασισμού που εορτάσθηκε στη Ρωσία, τότε συνάντησε τον Ρώσο ομόλογό του, Ντμίτρι Μεντβέντεφ».

Κυβερνητικές πηγές, ωστόσο, αναφέρουν ότι προετοιμάζεται το έδαφος για μια επίσκεψη στη Μόσχα, το καλοκαίρι, του πρωθυπουργού Νίκολα Γκρούεφσκι.

Οι πολιτικοί αναλυτές, συμφωνούν στην εκτίμηση ότι η ρωσική επίθεση στα Βαλκάνια, έχει ως στόχο να αυξήσει την πολιτική και την οικονομική παρουσία της στην περιοχή.

Αν και η πΓΔΜ, όπως έχει διαπιστωθεί, έχει ισχυρότερους οικονομικούς δεσμούς με την Μόσχα, εντούτοις στο πολιτικό επίπεδο υπάρχει δέσμευση και στρατηγική προς την ΕΕ και το ΝΑΤΟ.

ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

 
Top