GuidePedia

0
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ: ΜΙΧΑΛΗΣ ΙΓΝΑΤΙΟΥ
Ο Αμερικανός πρόεδρος, φοβούμενος ότι η ευρωπαϊκή κρίση θα επηρεάσει και την αμερικανική οικονομία, ζήτησε αποτελέσματα εδώ και τώρα. Μόλις ξεκαθαρίσει το σκηνικό ο πρόεδρος Ομπάμα θα αποφασίσει τα βήματά του μέχρι την 25η Μαρτίου
Η ανακούφιση αντικατέστησε την έντονη ανησυχία που κυριαρχούσε
στον Λευκό Οίκο μετά την απόφαση της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ
να μειώσει τα επιτόκια δανεισμού της Ελλάδας κατά μία μονάδα και να επιμηκύνει τα χρονικά όρια απόσβεσης των δανείων στα 7,5 χρόνια.
Αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου που ασχολούνται με την Οικονομία θεωρούν ότι το τηλεφώνημα του προέδρου Ομπάμα προς την καγκελάριο της Γερμανίας απέδωσε αποτελέσματα
Πριν από την απόφαση εκφραζόταν ανησυχία για την αδυναμία της ΕΕ να λάβει μέτρα ώστε να επέλθει η «ειρήνη» στην ευρωζώνη και να καθησυχαστούν οι αγορές, οι οποίες υπήρχε φόβος «να εκραγούν» τη Δευτέρα. Το αποτέλεσμα θα διαφανεί νωρίς αύριο το πρωί όταν ανοίξουν οι αγορές.

Μόλις ξεκαθαρίσει το σκηνικό ο πρόεδρος Ομπάμα θα αποφασίσει τα βήματά του μέχρι την 25η Μαρτίου στην προσπάθειά του να αποφευχθεί ο εκτροχιασμός του Προγράμματος Σταθερότητας των ΗΠΑ. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αμερικανός ηγέτης προτίθεται να επικοινωνήσει ξανά με την καγκελάριο Μέρκελ, ενώ αναμένεται επίσης να συνομιλήσει τηλεφωνικά με τον Ν. Σαρκοζί και άλλους Ευρωπαίους ηγέτες για να καταστήσει με σαφήνεια τη θέση του να στηριχθούν οι ζώνες που έχουν δημοσιονομικά προβλήματα με πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα την Ελλάδα, την Ιρλανδία, την Πορτογαλία αλλά και την Ισπανία, η οποία δοκιμάζεται μετά την υποβάθμιση από την Moody's.

Ο κ. Ομπάμα συνομίλησε την Παρασκευή το βράδυ με τον πρωθυπουργό της Ιρλανδίας Εντα Κένι και τον κάλεσε να επισκεφθεί τον Λευκό Οίκο στις 17 Μαρτίου, για να εορτάσουν μαζί την ημέρα του Αγίου Πατρικίου.

Αποτελέσματα

Αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου που ασχολούνται με την Οικονομία θεωρούν ότι το τηλεφώνημα του προέδρου Ομπάμα προς την καγκελάριο απέδωσε αποτελέσματα, ενώ πιστεύουν ότι το μονοήμερο ταξίδι του υπουργού Οικονομικών Τ. Γκάιθνερ φανέρωσε την αμερικανική αγωνία για τους αργούς ρυθμούς και τις καθυστερήσεις στη λήψη αποφάσεων. Ο κ. Γκάιθνερ φέρεται να τόνισε ότι πρέπει να υπάρξει συναίνεση για τις αλλαγές στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, όπως και έγινε. Ειδικά αναφέρθηκε στην ανάγκη μείωσης των επιτοκίων (για την Ελλάδα και την Ιρλανδία), αλλά και στην αύξηση των πόρων του Ευρωπαϊκού Ταμείου, ώστε να υπάρχει δυνατότητα παρέμβασης στην περίπτωση που χρειαστούν βοήθεια η Πορτογαλία, η Ισπανία ή κάποια άλλη χώρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Πορτογαλία δέχεται τέτοιες πιέσεις τις τελευταίες ημέρες ώστε οι αναλυτές δεν αποκλείουν να αναγκαστεί να καταφύγει στον μηχανισμό ΔΝΤ-Ευρώπης.

Αμερικανικές πηγές αναφέρουν ότι τόσο ο Μπαράκ Ομπάμα στη συνομιλία του με την κ. Μέρκελ όσο και ο κ. Γκάιθνερ στις συναντήσεις που είχε με τον πρόεδρο της Κεντρικής Τράπεζας της Γερμανίας, Α. Βέμπερ, τον υπουργό Οικονομικών, Β. Σόιμπλε, τον υπουργό Οικονομίας, Ρ. Μπρούντερλε, και τον πρόεδρο της ΕΚΤ Ζαν Κλοντ Τρισέ, τόνισαν ότι οι αγορές θα ήταν σκληρές για όλη την Ευρώπη εάν δεν είχε επιτευχθεί μία πρώτη πειστική συμφωνία στην προχθεσινή σύνοδο.

Το μήνυμα

Ειδικά ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών φέρεται να μετέφερε το μήνυμα ότι «οι αγορές είναι ανήσυχες και ρευστές» (άρα και επικίνδυνες). Οι πηγές ισχυρίζονται ακόμα ότι ο κ. Γκάιθνερ προειδοποίησε και «για σοβαρότατη κρίση στην Ευρωζώνη».

Οι Αμερικανοί υποστηρίζουν ότι οι Ευρωπαίοι δεν είχαν αντιληφθεί τη σοβαρότητα της κατάστασης και ότι μετά την παρέμβασή τους ξεκίνησαν οι διαδικασίες για εξεύρεση λύσης. Πιστεύουν ότι τις τελευταίες ημέρες η κ. Μέρκελ «ήταν πιο διαλλακτική» -την ίδια άποψη έχουν και στο ΔΝΤ- και ότι όντως «φοβήθηκαν την αντίδραση των αγορών», οι οποίες είναι όπως στη κινούμενη άμμο μετά την κρίση στη Λιβύη και τον καταστροφικό σεισμό στην Ιαπωνία.
ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

 
Top