GuidePedia

0
Ο γιος του Καντάφι, το πετρέλαιο και η offshore εταιρεία 
Απόρρητο τηλεγράφημα της διπλωματικής υπηρεσίας των ΗΠΑ που πρόσφατα είδε το φως της δημοσιότητας αποκαλύπτει ότι
ο γιός του Λίβυου δικτάτορα Μουαμάρ Καντάφι, Σαίφ αλ Ισλάμ, συσσώρευε σε offshore εταιρεία κέρδη από την πώληση πετρελαίου που προερχόταν από γαλλική και γερμανική εταιρεία.
Οι ΗΠΑ ήδη από το 2009 είχαν βάσιμες υποψίες ότι ο Σαίφ πλούτιζε μέσω του λιβυκού πετρελαίου εις βάρος της ίδιας του της χώρας.
Χαρακτηριστικά, όμως, «η [αμερικανική] πρεσβεία δεν μπορούσε να προσδιορίσει επακριβώς εάν οι δραστηριότητες του Σαίφ αλ Ισλάμ επηρέαζαν το ποσοστό των κερδών του λιβυκού κράτους ή εάν εμφανιζόταν ως ζημίες στις ξένες εταιρείες».
Ανώτατοι αξιωματούχοι δεν κατέστη δυνατόν να βρεθούν προκειμένου να κάνουν κάποιο σχόλιο, παρολαυτά η υπόθεση είναι αρκετά εμφανής και από μόνη της. Ο Σαίφ αλ Ισλάμ ήταν (και συνεχίζει να είναι) ένας από τους πλέον ένθερμους υποστηρικτές του καθεστώτος του πατέρα του. Ισχυρίστηκε μάλιστα δημοσίως ότι ο Μουαμάρ Καντάφι θα πολεμήσει τη λαϊκή εξέγερση μέχρις ενός.

Στην ίδια εμφάνισή του, ο γιός του Λίβυου δικτάτορα κατηγόρησε δριμύτατα τους εξόριστους αντικαθεστωτικούς για τη βία που έχει ξεσπάσει, δηλώνοντας παράλληλα ότι «το πνεύμα του λιβυκού λαού είναι υψηλό και ο Συνταγματάρχης καθοδηγεί τη μάχη από την Τρίπολη και τον υποστηρίζουμε, όπως άλλωστε και ο λιβυκός στρατός».

Η κατάσταση στη Λιβύη φαίνεται να εκτραχύνεται, ενώ ο Καντάφι και το καθεστώς του φαίνονται διατεθειμένοι να σκοτώσουν το μισό πληθυσμό, προκειμένου να τους είναι πιστός ο υπόλοιπος. Τέτοια επιμονή δεν μπορεί να εξηγηθεί παρά μόνο από το γεγονός ότι ολόκληρη η οικογένεια Καντάφι φαίνεται να χρησιμοποιούσε το κράτος και τη χώρα ως μέσο προσωπικού πλουτισμού, εμφανώς εις βάρος της πλειοψηφίας των πολιτών της χώρας. Προς το παρόν πάντως, η μάχη μαίνεται…
ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

 
Top