GuidePedia

0
photoΟι Αρχές ανησυχούν ότι η κατάσταση ενδέχεται να κλιμακωθεί σε μαζικές συγκεντρώσεις και γενικές απεργίες
Οι διαδηλώσεις είχαν ως αποτέλεσμα την οργισμένη αντίδραση της Άγκυρας. [Reuters]
Οι τρέχουσες διαδηλώσεις από χιλιάδες Τουρκοκύπριους εναντίον των μέτρων λιτότητας που επιβλήθηκαν από το ηγετικό Κόμμα Εθνικής Ενότητας (UBP) έχουν προκαλέσει ανησυχία σε αξιωματούχους.

Μετά τη διαδήλωση της 2ας Μαρτίου, η δεύτερη μέσα σε ένα μήνα, ο Τουρκοκύπριος Πρόεδρος Ντερβίς Έρογλου ανέφερε ότι ανησυχούσε για τις αυξανόμενες εντάσεις μεταξύ Τουρκοκυπρίων και Τουρκίας.
"Ένας τσακωμός με την Τουρκία δεν εξυπηρετεί τους σκοπούς των Τουρκοκυπρίων", ανέφερε ο Έρογλου.
"Πιστεύω ότι η κατάσταση μπορεί να κλιμακωθεί με μαζικές συγκεντρώσεις και πιθανώς απεργίες, καθώς επίσης άλλες μορφές δημοσίων διαδηλώσεων", ανέφερε ο Χούμπερτ Φάουστμαν, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας.
Το Μεσογειακό νησί της Κύπρου διχοτομήθηκε το 1974, όταν η Τουρκία ίδρυσε το κράτος της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου. Σε μαζική διαδήλωση στις 28 Ιανουαρίου, ομάδα Τουρκοκύπριων διαδηλωτών φώναξε συνθήματα κατά της Τουρκίας. Κάποιοι Τουρκοκύπριοι που συμμετείχαν στη διαδήλωση της 2ας Μαρτίου κυμάτισαν σημαίες της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Η αποσχισμένη δημοκρατία της βόρειας Κύπρου είναι απομονωμένη από τη διεθνή κοινότητα και εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την οικονομική βοήθεια της Τουρκίας. Μετά τη διαδήλωση στα τέλη Ιανουαρίου, μέλη της Τουρκικής κυβέρνησης επικρίνουν τις οικονομικές ελεημοσύνες της Άγκυρας, ενώ κάποιοι πολιτικοί ζητούν ακόμα και να σταματήσουν.
"Ποιοί είναι αυτοί;" ανέφερε ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αναφερόμενος στους διαδηλωτές που φώναζαν συνθήματα κατά της Τουρκίας. "Πρέπει να οδηγηθούν ενώπιον δικαστηρίου".
"Ο Ερντογάν ρίχνει λάδι στη φωτιά", ανέφερε ο Καθηγητής Αχμέτ Σοζέν του Πανεπιστημίου Ανατολικής Μεσογείου. "Δεν μπορεί να κατανοήσει πως αν και οι Τουρκοκύπριοι είναι Τούρκοι, διαφέρουν".
Ο Καθηγητής Μουζαφέρ Σενέλ, του Πανεπιστημίου Sehir στην Ιστανμπούλ, αναφέρει ότι η ομιλία του Ερντογάν είχε αρνητικό αντίκτυπο στους Τουρκοκύπριους και στις σχέσεις της Τουρκίας με αυτούς.
Ανέφερε ότι ο Ερντογάν έπρεπε να έχει σκεφτεί ότι οι διαδηλωτές κατά της Τουρκίας αποτελούν μικρή και εξτρεμιστική ομάδα. "Πρέπει να διακρίνουμε τη διαφορά μεταξύ όλων των διαδηλωτών και των εξτρεμιστικών αυτών ομάδων που βρίζουν την Τουρκία".
Η Άγκυρα δίνει στη βόρεια Κύπρο οικονομική στήριξη ύψους 600 εκατ. δολαρίων ετησίως. Ο Σοζέν ανέφερε ότι τα τελευταία τέσσερα ή πέντε χρόνια, το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) της Τουρκίας έχει απαιτήσει από την κυβέρνηση της βόρειας Κύπρου να μεταρρυθμίσει τους χρηματοπιστωτικούς και οικονομικούς τομείς της.

Ωστόσο, η βόρεια Κύπρος αναβάλει τις μεταρρυθμίσεις.
Ο Ανδρέκος Βαρνάβα, ειδικός του Πανεπιστημίου Flinders της Κύπρου, δεν πιστεύει πως η Τουρκία θα σταματήσει να στηρίζει τη βόρεια Κύπρο εν μέσω των διαδηλώσεων κατά της Τουρκίας.
"[Η Άγκυρα] έχει επενδύσει δεκαετίες οικονομικής, πολιτικής και στρατιωτικής στήριξης στην περιοχή", ανέφερε ο Βαρνάβα. "Θεωρείται στρατηγικά σημαντική για τη νότια πλευρά της Τουρκίας, και τις φιλοδοξίες της να αποτελέσει Μεσογειακή δύναμη".
Σύμφωνα με κάποιους ειδικούς, η Τουρκία έχει επικεντρωθεί υπερβολικά στην Ελληνική Κύπρο εις βάρος του βόρειου τμήματος της διχοτομημένης νήσου. "Για πολλά χρόνια, η Τουρκία καθορίζει την Ελληνοκυπριακή πολιτική, ενώ ταυτόχρονα εθελοτυφλεί στην Τουρκοκυπριακή κοινωνία", ανέφερε ο Σενέλ.
ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

 
Top