GuidePedia

0
Ειδικό πολεμικό πλοίο των ΗΠΑ με ισχυρότατο ραντάρ καταπλέει στην Ανατολική Μεσόγειο την ερχόμενη εβδομάδα. Η επίσημη εκδοχή θέλει να προστατεύει την Ευρώπη από την ιρανική βαλλιστική απειλή. Το πλοίο είναι το «USS Monterey» το οποίο είναι εξοπλισμένο με το σύστημα μάχης Aegis, αποπλέει από τον ναύσταθμο του Νόρφολκ στην πολιτεία Βιρτζίνια και θα πλεύσει προς την Ανατολική Μεσόγειο όπου θα παραμείνει για ένα εξάμηνο.Η είδηση προέκυψε από ανακοίνωση του αμερικανικού Πενταγώνου, η οποία αναπαράχθηκε από τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία. Επισήμως, πρόκειται για το πρώτο από τα συνολικά τέσσερα βήματα του σχεδίου για την εγκατάσταση συστήματος πυραυλικής άμυνας, με ραντάρ και πυραύλους αναχαίτισης σε στεριά (land based) και θάλασσα (sea based).
Το θέμα είναι ότι στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου τα ζητήματα γεωστρατηγικής που έχουν προκύψει το τελευταίο διάστημα είναι πολύ σοβαρότερα και χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης, συγκριτικά με την κάπως αόριστη και σίγουρα μελλοντική απειλή που θα προκύψει – εάν προκύψει – από το ιρανικό βαλλιστικό οπλοστάσιο.

Ο εντοπισμός πλούσιων αποθεμάτων υδρογονανθράκων και η κατεπείγουσα ανάγκη αξιοποίησής τους λόγω και της διαρκούς ανόδου της διεθνούς τιμής του πετρελαίου, μάλλον παραπέμπει στο ότι τα σχέδια για την αντιβαλλιστική «ομπρέλα» αποτελούν το πρόσχημα για να αιτιολογηθεί η συγκέντρωση ισχυρών ναυτικών δυνάμεων, με απώτερο σκοπό την προστασία των κοιτασμάτων, στα οποία εμπλέκονται η Κυπριακή Δημοκρατία και το Ισραήλ.

Το μέλλον θα δείξει εάν αυτή η υποψία – εκτίμηση αληθεύει ή όντως οι ΗΠΑ, σα να μην είχαν άλλα προβλήματα, ασχολούνται με μια δυνητική – στην κυριολεξία – απειλή, τη στιγμή που υφίστανται ζητήματα τα οποία χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης.

Για την Ιστορία, στη δεύτερη φάση του προγράμματος για την εγκατάσταση της «ομπρέλας», το 2015 αναμένεται να τοποθετηθούν πυραυλικά συστήματα αναχαίτισης στη Ρουμανία και το 2018 στην Πολωνία.
ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

 
Top