GuidePedia

0

Διάγγελμα προς τον Αιγυπτιακό λαό απηύθηνε χθες βράδυ, ο Χόσνι Μουμπάρακ, ανακοινώνοντας την άρνησή του να οδηγηθεί σε παραίτησή του από το αξίωμα του προέδρου της Αιγύπτου, υπό την πίεση ξένων δυνάμεων, ενώ ταυτοχρόνως επιχείρησε να πείσει ότι ξεκίνησε την πολιτική μεταβολή που ζητά ο λαός και σειρά ξένων κυβερνήσεων αναφέροντας την μεταφορά ορισμένων από τις προεδρικές εξουσίες. Μετά από ώρες πολιτικού θρίλλερ,
όπου οι Ένοπλες Δυνάμεις της Αιγύπτου, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις αποφάσισαν τελικά να μην κινηθούν εναντίον του Μουμπάρακ αλλά να στηρίξουν τις αναγκαίες πολιτικές μεταβολές. Όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν ότι η τελική απόφαση ελήφθει, υπό το βάρος της αύξουσας παρουσίας το τελευταίο μικρό διάστημα της οργάνωσης των Αδελφών Μουσουλμάνων και της πιθανότητας να κερδίσουν την εξουσία.
Νωρίτερα είχε συνέλθει το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο της Αιγύπτου υπό τον υπουργό Άμυνας, Χουσέιν Ταντάουι, τον αρχηγό των ενόπλων δυνάμεων στρατηγό Ενάν, προκειμένου να συζητηθούν τα μέτρα και οι προετοιμασίες που πρέπει να κάνει ο στρατός «για να προστατευθεί το έθνος, τα συμφέροντα και οι προσδοκίες του λαού».Στο μεταξύ, ο στρατηγός Χασάν Ρόουενι είχε πει χθες μεσημέρι, απευθυνόμενος στα πλήθη στην πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου: «Όλα όσα θέλετε θα γίνουν πραγματικότητα» χωρίς να δώσει περαιτέρω εξηγήσεις, πράγμα που λανθασμένα ερμηνεύθηκε για πολλές ώρες σαν απόφαση του Μουμπάρακ να παραιτηθεί.
Από την πλευρά τους, υψηλόβαθμο στέλεχος των Αδελφών Μουσουλμάνων, του μεγαλύτερου αντιπολιτευόμενου κόμματος της Αιγύπτου, εξέφρασε φόβους ότι ο στρατός της χώρας ενδέχεται να προετοιμάζει στρατιωτικό πραξικόπημα. «Μοιάζει με στρατιωτικό πραξικόπημα… Είμαι ανήσυχος και αγχωμένος. Το πρόβλημα δεν είναι ο πρόεδρος, είναι το καθεστώς», είπε ο Εσάμ ελ-Εριάν μιλώντας στο πρακτορείο Reuters. Αντίστοιχες δηλώσεις έκανε και ο νομπελίστας και ηγετικό στέλεχος της αιγυπτιακής αντιπολίτευσης Ελ Μπαραντέϊ, που επέμενε πως “πρέπει πρώτα να δούμε τις εξελίξεις και τι ακριβώς θα συμβεί”.
Μόνο οι στρατιωτικοί γνώριζαν
Ο Χοσάν Μπαντράουι, γενικός γραμματέας του κυβερνώντος κόμματος ανέφερε στο BBC ότι «ελπίζει» πως ο Μουμπάρακ θα μεταβιβάσει την εξουσία στον αντιπρόεδρο Ομάρ Σουλεϊμάν. Πρόσθεσε ότι θα έμενε έκπληκτος αν ο Μουμπάρακ είναι ακόμα πρόεδρος την Παρασκευή. «Ναι, θα ήμουν, γιατί νομίζω ότι το σωστό τώρα είναι να αναλάβει δράση που θα ικανοποιήσει τους διαδηλωτές», απάντησε ερωτηθείς αν θα ήταν έκπληκτος αν ο Μουμπάρακ ήταν ακόμα στην εξουσία αύριο. Παράλληλα, διέψευσε τις φήμες ότι αν παραιτηθεί θα παραμείνει στο παρασκήνιο, πίσω από τον αντιπρόεδρο Σουλεϊμάν.
Αλλά και ο Αιγύπτιος πρωθυπουργός Αχμέντ Σαφίκ δήλωσε στο BBC ότι είναι υπό συζήτηση το σενάριο παραίτησης του προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ και ότι η κατάσταση θα ξεκαθαριστεί σύντομα, πιστεύοντας την κυκλοφορία φημών για παραίτηση του προέδρου.
Ο Λέον Πανέτα, επικεφαλής της CIA, πλήρως παγιδευμένος στην παραπληροφόριση δήλωσε κατά τη διάρκεια ακρόασης στο Κογκρέσο ότι «υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να παραιτηθεί απόψε, που θα ήταν σημαντικό ως προς την ομαλή, όπως ελπίζουμε, μετάβαση στην Αίγυπτο». Διευκρίνισε πάντως ότι έχει λάβει σχετικές αναφορές, οι οποίες όμως δεν είναι επιβεβαιωμένες, πράγμα που επίσης σημαίνει ότι οι ισχυρότατες επαφές της CIA στηνΑίγυπτο δεν λειτουργούν κανονικά και έχουν έλλειψη πληροφόρησης.
Φήμες
Από την πλευρά του, ο υπουργός Πληροφοριών Ανάς ελ-Φέκι δήλωσε στο Reuters ότι οι πληροφορίες για παραίτηση είναι «φήμες». «Ο πρόεδρος βρίσκεται στην εξουσία και δεν παραιτείται. Όλα όσα ακούτε στα ΜΜΕ είναι φήμες», τόνισε. Τ
Το κανάλι Αλ Αραμπίγια μετέδωσε νωρίτερα ότι ο Μουμπάρακ έχει μεταβεί στο θέρετρο της Ερυθράς Θάλασσας Σάρμ -ελ-Σέιχ, μαζί με τον αρχηγό του γενικού επιτελείου στρατού, χωρίς να δώσει περαιτέρω διευκρινίσεις, ενώ διεθνή ΜΜΕ μεταδίδουν πληροφορίες ότι έχει ήδη φύγει από τη χώρα.
Στην πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου, κεντρικό σημείο των διαδηλώσεων που συνεχίζονται σήμερα για 17η ημέρα με αίτημα την άμεση παραίτηση Μουμπάρακ, επικρατεί πανηγυρικό κλίμα, ενώ χιλιάδες λαού συνέρρευσαν μετέχοντας σε μια γιορτή δημοκρατίας και φωνάζοντας ρυθμικά το σύνθημα “Κάτω Ο Μουμπάρακ”.
Την ώρα που ο ΔΡΑΓΟΥΜΑΝΟΣ δημοσιευόταν οι διαδηλωτές στην κεντρική πλατείου του Καϊρου, συζητούσαν τα επόμενα βήματα, ανάμεσα στην πρόκληση γενικής πανεθνικής απεργίας ή να βαδίσουν προς το Προεδρικό Μέγαρο στην Ηλιούπολη και να συγκρουσθούν με τις πιστές στο Μουμπάρακ δυνάμεις καθώς ο Στρατός είναι άγνωστο πως θα συμπεριφερθεί.
ΗΠΑ: «Πολύ ρευστή κατάσταση»
«Θα πρέπει να περιμένουμε και να δούμε τι συμβαίνει», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα. Η Ουάσιγκτον δήλωσε ότι παρακολουθεί την «πολύ ρευστή κατάσταση» στην Αίγυπτο και ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα παρακολουθεί από κοντά την εξέλιξη των γεγονότων στην Αίγυπτο.
«Παρακολουθούμε μια πολύ ρευστή κατάσταση», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Ρόμπερτ Γκιμπς σε δημοσιογράφους στο προεδρικό αεροσκάφος, οι οποίοι συνοδεύουν τον αμερικανό πρόεδρο σε ταξίδι του στο Μίσιγκαν. Προτεραιότητα της Ουάσινγκτον παραμένει μια ομαλή μετάβαση σε ελεύθερες και δίκαιες εκλογές στην Αίγυπτο, προσέθεσε ο Γκιμπς, ενώ ο ίδιος ο Ομπάμα μίλησε για “συντεταγμένο και ειρηνικό μετασχηματισμό” στην Αίγυπτο, μιλώντας σε ένα χωριό του Μίσιγκαν.
ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

 
Top