GuidePedia

0
Με ενθουσιώδεις πανηγυρισμούς απάντησαν οι εκατοντάδες χιλιάδες αντικαθεστωτικοί διαδηλωτές στην πλατεία Ταχρίρ, στο άκουσμα της παραίτησης του Χόσνι Μουμπάρακ.
Κυματίζοντας σημαίες της Αιγύπτου, η «λαοθάλασσα» ξέσπασε σε επευφημίες, γέλια και δάκρυα συγκίνησης όταν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ομάρ Σουλεϊμάν ανακοίνωσε στην κρατική τηλεόραση το τέλος των 30 χρόνων εξουσίας του αιγυπτίου προέδρου.
«Ο λαός έριξε το καθεστώς» φώναζε το συγκεντρωμένο πλήθος στην πλατεία - σύμβολο της αντικυβερνητικής εξέγερσης στο Κάιρο. «Τα καταφέραμε. Δεν μπορώ να το πιστέψω, Ο δικτάτορας Μουμπάρακ έφυγε. Ο αιγυπτιακός λαός θα είναι για πάντα ελεύθερος. Είμαστε υπερήφανοι. Όλοι είναι χαρούμενοι. Υποφέραμε για πολλά χρόνια και επιτέλους ο δικτάτορας έφυγε. Θα θυμόμαστε αυτή την ημέρα για πάντα» δήλωσε συγκινημένος στο BBC ένας διαδηλωτής στην πλατεία Ταχρίρ. Στο Κάιρο, την Αλεξάνδρεια, το Σουέζ και άλλες μεγάλες πόλεις της Αιγύπτου χιλιάδες άνθρωποι ξεχύθηκαν στους δρόμους με τα αυτοκίνητά τους, κορνάροντας και φωνάζοντας συνθήματα όπως «Αυτός έφυγε και εμείς ήρθαμε».
«Ο πραγματικός ήρωας είναι η νεολαία της Αιγύπτου στην πλατεία Ταχρίρ και την υπόλοιπη Αίγυπτο» έγραψε στο Twitter, ο Ουάελ Γκονίμ, στέλεχος της Google που πρωτοστάτησε στις αντικαθεστωτικές διαδηλώσεις. «Είναι η σπουδαιότερη ημέρα της ζωής μου. Η χώρα απελευθερώθηκε μετά από δεκαετίες καταπίεσης», δήλωσε ο Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι, ο βραβευμένος με Νόμπελ Ειρήνης πρώην επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας και εκφραστής της αντιπολίτευσης. «Η χώρα απελευθερώθηκε έπειτα από δεκαετίες καταπίεσης» προσέθεσε, τονίζοντας ότι περιμένει μία ομαλή μετάβαση της εξουσίας.

Ο αντιπρόεδρος της Αιγύπτου ανακοίνωσε ότι ο πρόεδρος Μουμπάρακ παραιτήθηκε και παρέδωσε την εξουσία στον στρατό. «Μέσα σε αυτές τις δύσκολες περιστάσεις που περνά η χώρα, ο πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ αποφάσισε να εγκαταλείψει την προεδρία», ανέφερε στο διάγγελμα του στην κρατική τηλεόραση, διευκρινίζοντας ότι εξουσιοδότησε το Ανώτατο Συμβούλιο των Ενόπλων Δυνάμεων να αναλάβει τις υποθέσεις του κράτους. «Ο Θεός να μας προστατεύει και να μας οδηγεί», κατέληξε. Νωρίτερα είχε γίνει γνωστό ότι ο πρώην πρόεδρος και η οικογένειά του μετέβησαν στην εξοχική του κατοικία στο Σαρμ-ελ-Σέιχ

Δημοσίευση σχολίου

 
Top