GuidePedia

0
Με έναν λόγο συναισθηματικό, αλλά και γεμάτο μηνύματα, ο Μουμπάρακ απέρριψε κάθε είδους πίεση από το εξωτερικό και το εσωτερικό να παραιτηθεί υπό καθεστώς πίεσης.
Η ουσία της ομιλίας είναι βέβαια ότι δεν παραιτείται, και ότι απλώς θα μεταβιβάσει κάποιες από τις εξουσίες του στον αντιπρόεδρο, Ομάρ Σουλεϊμάν.

Ο Μουμπάρακ φρόντισε να θυμίσει στους Αιγύπτιους ότι έχει πολεμήσει σε πολέμους όπως αυτός του Γιομ Κιπούρ, το 1973 και ανέφερε ότι η μεγαλύτερη στιγμή στη ζωή του ήταν όταν ύψωσε την αιγυπτιακή σημαία στη χερσόνησο του Σινά.
Επίσης, χωρίς να τις κατονομάζει, στράφηκε εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών οι οποίες πιέζουν ασφυκτικά για να επιτύχουν την παραίτηση του, λέγοντας ότι δεν υποκύπτει σε διεθνείς πιέσεις. Επί της ουσίας επιχείρησε να αφυπνίσει τα αραβικά αντιαμερικανικά αντανακλαστικά, σε μια προσπάθεια να καλλιεργήσει την εντύπωση ότι εξωτερικοί παράγοντες απεργάζονται την αποσταθεροποίηση της χώρας.
Ο Αιγύπτιος πρόεδρος φρόντισε βέβαια να υπερτονίσει ότι η διαδικασία της διαδοχής του έχει ξεκινήσει και αυτός την επιβλέπει με σκοπό να διασφαλίσει ότι όλα θα προχωρήσουν κανονικά, θα αλλάξουν προβλέψεις του Συντάγματος της χώρας και στο τέλος θα διεξαχθούν ελεύθερες και δημοκρατικές εκλογές.

Οι εξελίξεις αυτές σχεδόν αποδεικνύουν ότι το γαϊτανάκι των διαρροών αναφορικά με την παραίτηση Μουμπάρακ θα μπορούσε να αποτελεί συντονισμένη ψυχολογική επιχείρηση εκ μέρους των Ηνωμένων Πολιτειών, με στόχο να ασκήσουν ασφυκτική πίεση στον Μουμπάρακ.

Οι εξελίξεις δείχνουν ότι οι σχέσεις Αιγύπτου – Ηνωμένων Πολιτειών θα διέλθουν περίοδο κρίσης, αφού οι αποκαλύψεις ότι στήριζαν πρόσωπα – αντικαθεστωτικούς ακτιβιστές τη στιγμή που διακήρυσσαν ότι η Αίγυπτος είναι «στρατηγικός σύμμαχος», έχει εξοργίσει τους Αιγύπτιους.

Αυτή η υπόθεση έχει προκαλέσει ζημιά στα αμερικανικά συμφέροντα στο σύνολο της Μέσης Ανατολής, αφού τα επιμέρους καθεστώτα, το πρώτο πράμα που σκέφτονται είναι ότι και η δική τους αντιμετώπιση θα μπορούσε να είναι η ίδια και χειρότερη, ασχέτως διακηρύξεων.

Δυσαρεστημένο είναι και το Ισραήλ, αφού η αμερικανική πολιτική αποσταθεροποιεί ένα καθεστώς το οποίο έχει υπογράψει συνθήκη ειρήνης και επί της ουσίας έχει κλείσει ένα μέτωπο για το εβραϊκό κράτος, κάνοντάς το να αισθάνεται ασφαλέστερο. Κατά συνέπεια, η απομάκρυνση του Μουμπάρακ δημιουργεί νέα δεδομένα για την ασφάλεια του Ισραήλ και πλήθος δυνητικών κινδύνων οι οποίοι είχαν αντιμετωπιστεί.

Αποκορύφωμα των αμερικανικών πιέσεων ήταν να απορρίψουν και το ενδεχόμενο ανάληψης της εξουσίας για μια μεταβατική περίοδο από το στράτευμα. Μόνο ως ειρωνεία μπορεί να ερμηνευτεί η… ατάκα μη κατονομαζόμενου ανώτατου αξιωματούχου σε δηλώσεις του προς το CNN, ότι οι ΗΠΑ «δεν συνεργάζονται με κυβερνήσεις που έχουν έρθει στην εξουσία με πραξικόπημα» και πως πρόβλημα θα αποτελέσει ακόμα και ενδεχόμενη μεταβίβαση της εξουσίας στο στράτευμα με συναίνεση! Προφανώς, ο σχολιασμός περιττεύει…
ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

 
Top