GuidePedia

0
To EΛ.Κ.Ε.Δ.Α. και οι αναλυτές του, διάβασαν με προσσοχή τη συνέντευξη του Ντανιέλ Κον Μπεντίτ στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία». Ο ηγέτης του γαλλικού Μάη του '68 και επικεφαλής των Ευρωπαίων Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο, προβαίνει σε ενδιαφέρουσες υποδείξεις, πέρα από τις καθαρά οικονομικού παρονομαστή. Προτείνει τη μείωση των ελλληνικών ενόπλων δυνάμεων και των αμυντικών δαπανών, ζητά δε από την Ε.Ε. να εγγυηθεί τα ελληνικά σύνορα. Ο Κον Μπεντίτ, θεωρεί πως δεν υπάρχει καμμία τουρκική απειλή και κατηγορεί τους Έλληνες για εθνικισμό.
Τα πιό ενδιαφέροντα σημεία της συνέντευξης:
-Εάν θέλεις να κάνεις μια οικονομική ένωση δεν μπορείς να τη στηρίξεις μόνο στη λιτότητα. Φυσικά κάθε χώρα πρέπει να μειώσει το χρέος της, αλλά το πρόβλημα είναι ότι η οικονομική διακυβέρνηση πρέπει να βασίζεται στις επενδύσεις, στη βελτίωση των καινοτομιών και στην οικολογία, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η οικονομική κρίση. Από μόνη της η λιτότητα δεν συνιστά κάποιο πρόγραμμα.
-Νομίζω ότι για χώρες όπως η Ελλάδα πρέπει να υπάρξει επιμήκυνση της αποπληρωμής του χρέους, γιατί δεν μπορείς να το μειώσεις μέσα σε δύο ή τρία χρόνια. Από την άλλη πλευρά, τα ευρωομόλογα πρέπει να έχουν διάρκεια η οποία να δίνει στη χώρα τη δυνατότητα να μειώσει το χρέος, αλλά ταυτόχρονα να χορηγούνται για επενδυτικούς σκοπούς και όχι μόνο για να αντιμετωπιστούν το χρέος και τα ελλείμματα.
-Εάν αναδιαρθρωθεί το χρέος, η Ελλάδα θα έχει τον αναγκαίο χρόνο για να μειώσει τα ελλείμματα. Αυτή η επιλογή μπορεί να μπει στην ατζέντα όταν η οικονομική βελτίωση και η μείωση των ελλειμμάτων θα βρίσκονται στη σωστή κατεύθυνση.
-Το βασικό πρόβλημα της Ελλάδας είναι ότι κανείς δεν ενδιαφέρεται για το κοινό καλό. Ότι κανένας δεν θέλει να πληρώσει φόρους. Ούτε οι φτωχοί ούτε οι πλούσιοι. Κανένας. Η λογική που επικρατεί είναι «να πληρώσουν οι άλλοι». Φυσικά, υπάρχει μεγάλη ανισότητα στη χώρα σας και η συζήτηση είναι πώς θα μειωθεί. Αλλά για να γίνει αυτό, πρέπει να συζητηθεί εκτενώς ποιο είναι το συμφέρον όλων των ανθρώπων στην Ελλάδα.
-Το βρίσκω σωστό να ασκούμε κριτική στη Γερμανία, αλλά από την άλλη πλευρά πρέπει να εξηγήσουμε ότι είναι προς το συμφέρον και των Γερμανών να συμμετάσχουν στην αναδιάρθρωση του χρέους και να βοηθήσουν χώρες που τώρα δεν μπορούν να το αποπληρώσουν.
-Πρέπει να πάμε σε μια Ευρώπη των πολλών. Δεν μου αρέσουν λέξεις όπως «κυριαρχία» και δεν νομίζω ότι η γερμανική κυβέρνηση θέλει να κυριαρχήσει. Ζούμε μεγάλες στιγμές. Το κύμα που σάρωσε την Ανατολική Ευρώπη τη δεκαετία του '90 βρίσκεται τώρα στο Νότο. Νομίζω ότι είμαστε ακόμη στην αρχή, χωρίς να διακρίνουμε τις νέες ισορροπίες που διαμορφώνονται. Πάντως η κατεύθυνση που ακολουθούν οι εξελίξεις είναι θετική. Χώρες όπως η Τυνησία μπορούν να ζήσουν με ελευθερία, χωρίς δικτάτορες, και αυτά είναι καλά νέα.
-Ένα πρόβλημα της Ελλάδας είναι και αυτό του ελληνικού εθνικισμού. Δεν χρειάζεστε τόσο στρατό. Το πρόβλημα με την Τουρκία δεν είναι στρατιωτικό. Όλα αυτά τα πολεμικά παιχνίδια ανήκουν στον περασμένο αιώνα. Μπορείτε να μου εξηγήσετε γιατί χρειάζεται η Ελλάδα υποβρύχια; Για να πολεμήσει ποιόν και πού;
-Ζούμε στον 21ο αιώνα. Πρέπει να σταματήσει αυτός ο ελληνικός εθνικισμός. Η Ευρωπαϊκή Ενωση πρέπει να εγγυηθεί τα ελληνικά σύνορα. Να μειώσετε το στρατό σας και υπάρχει πρόβλεψη για εγγύηση στη Συνθήκη της Λισαβόνας. Πρέπει με πολιτική πρωτοβουλία να υπάρξει μείωση των εξοπλισμών και αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων από τη βόρεια Κύπρο.
-Έχω κριτικάρει και καταγγείλει στο Ευρωκοινοβούλιο τη Γερμανία και τη Γαλλία, για το ότι πιέζουν την Ελλάδα για πωλήσεις όπλων τους. Αλλά πουλάνε όπλα στη χώρα σας γιατί ο ελληνικός εθνικισμός τα αγοράζει. Σταματήστε να τα αγοράζετε και τότε δεν θα μπορούν να τα πουλάνε.

ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

 
Top