GuidePedia

0
Επικρίνονται οι αμερικανικές Υπηρεσίες Πληροφοριών, σχετικά με τις ταραχές στον Αραβικό Κόσμο (WASHINGTON TIMES).
Σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα, το οποίο επικαλείται δηλώσεις μη κατονομαζόμενου Αμερικανού κυβερνητικού αξιωματούχου, οι αμερικανικές Υπηρεσίες Πληροφοριών έχουν επισύρει τη δυσαρέσκεια του Λευκού Οίκου και των Αμερικανών Βουλευτών, εξαιτίας της αποτυχίας τους να προειδοποιήσουν την αμερικανική Κυβέρνηση για την εξέγερση στην Αίγυπτο και για την αποπομπή του φιλοαμερικανού Πρόεδρου της Τυνησίας, BEN ALI.
Ειδικότερα, απευθυνόμενος προς τον Επικεφαλής των Υπηρεσιών Πληροφοριών (DIRECTOR OF NATIONAL INTELLIGENCE), Αντιπτέραρχο ε.α. J. CLAPPER, ο Αμερικανός Πρόεδρος, Β. ΟΒΑΜΑ, φέρεται να εξέφρασε, γραπτώς, τη δυσαρέσκειά του έναντι των Υπηρεσιών Πληροφοριών, ενώ η Γερουσιαστής, D. FEINSTEIN, η οποία συμμετέχει στην Επιτροπή της Γερουσίας για τις Υπηρεσίες Πληροφοριών, δήλωσε, σε συνέντευξή της, για το ζήτημα: «Τα γεγονότα δεν θα έπρεπε να μας είχαν εκπλήξει με τον τρόπο που το έκαναν. Θα έπρεπε να είχαμε λάβει πολύ περισσότερες προειδοποιήσεις» για τις ταραχές στην Αίγυπτο και στην Τυνησία, εφόσον, μάλιστα, οι διαδηλωτές οργανώνονται μέσω διαδικτύου και ιστοτόπων κοινωνικής δικτύωσης.
Από την πλευρά της, η αξιωματούχος της «CIA», S. O' SULLIVAN, η οποία φιλοδοξεί να προαχθεί στη δεύτερη, στην ιεραρχία των Υπηρεσιών Πληροφοριών, θέση, υπό τον J. CLAPPER, δήλωσε, την περασμένη Πέμπτη, ενώπιον Γερουσιαστών, ότι «στα τέλη του 2010» ο Β. ΟΒΑΜΑ είχε λάβει προειδοποιήσεις για την αστάθεια στην Αίγυπτο, ενώ ο Ρεπουμπλικάνος, Πρόεδρος της Επιτροπής της Βουλής των Αντιπροσώπων για τις Υπηρεσίες Πληροφοριών, M. ROGERS, υπερασπίσθηκε τις εν λόγω Υπηρεσίες, αναφέροντας ότι «θα ήταν μη ρεαλιστικό να αναμένουμε από αυτές να προβλέψουν τις εξελίξεις... πρέπει να είμαστε ρεαλιστές όσον αφορά τα όρια των Υπηρεσιών Πληροφοριών, ιδίως όταν σχετίζονται με την πολυπλοκότητα και τη διαδραστικότητα της συμπεριφοράς εκατομμυρίων πολιτών».
Επίσης, η εκπρόσωπος του «DIRECTOR OF NATIONAL INTELLIGENCE», J. SMITH, επέμεινε στο ότι οι Υπηρεσίες Πληροφοριών «παρακολουθούσαν προσεκτικά αυτές τις χώρες και καθώς κλιμακώνονταν οι εντάσεις και οι διαμαρτυρίες στην Τυνησία, ήταν πλήρως αναμενόμενο ότι η δραστηριότητα αυτή θα επεκτείνετο», ενώ, επισήμως, και ο Λευκός Οίκος απέρριψε τις κατηγορίες για μειωμένη αποτελεσματικότητα των Υπηρεσιών Πληροφοριών, με τον εκπρόσωπό του T. VIETOR, να δηλώνει, χαρακτηριστικά, ότι κανένας στον κόσμο μπορεί να μην προέβλεψε αυτού του είδους τον εκτροχιασμό της κατάστασης στην Αίγυπτο, όμως τα διπλωματικά στελέχη και οι Υπηρεσίες Πληροφοριών είχαν προειδοποιήσει για την αναταραχή που σοβούσε επί πολλά έτη στη χώρα, για την επιδείνωση των οικονομικών συνθηκών και για το γεγονός ότι η πολιτική δυσαρέσκεια αδυνατούσε να βρει διέξοδο.
Τέλος, το σχετικό δημοσίευμα επισημαίνει την ανησυχία αρκετών αξιωματούχων των Υπηρεσιών Πληροφοριών ότι η επικέντρωση στον αγώνα για την καταπολέμηση της «AL QAEDA», έχει στερήσει τους απαιτούμενους πόρους από άλλους τομείς δράσης και έχει παρακωλύσει την πρόοδο σε θέματα μακροχρόνιας στρατηγικής ανάλυσης και πρόβλεψης.
ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

 
Top