GuidePedia

0
MANΩΛΗΣ ΚΩΣΤΙΔΗΣ
Ο διορισμός νέου πρέσβη στο «ψευδοκράτος», θεωρείται ως επίδειξη δύναμης της Τουρκίας προς τους τουρκοκύπριους. Καθώς νέος πρέσβης Χαλίλ Ιμπραχίμ Άκτσα είναι ο αρχιτέκτονας των οικονομικών μέτρων που έχει επιβάλλει η Άγκυρα στο «ψευδοκράτος» και ήταν ο διαχειριστής της οικονομικής βοήθειας που λάμβαναν οι τουρκοκύπριοι
. Η αιφνίδια απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης να πάψει από τα καθήκοντα του τον πρέσβη Καγιά Τουρκμέν, έχει προκαλέσει μεγάλο σκεπτικισμό. Στα Κατεχόμενα πολλοί πολιτικοί δηλώνουν πως «η Άγκυρα έβγαλε το σπαθί της εναντίον μας».
Ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος Σερντάρ Ντενκτάς τονίζει πως «αυτός ο διορισμός μας προκαλεί σκεπτικισμό. Ο κύριος Τουρκμέν ήταν αυτός που προσπαθούσε να λύσει προβλήματα. Ο κύριος Ερντογάν, που λέει ότι «το κράτος είμαι εγώ» και δηλώνει « δεν έχει σημασία η άποψη του τουρκοκυπριακού λαού» έκανε αυτό το διορισμό του κυρίου Ακτσά ο οποίος είναι αυτός που προκάλεσε τις διαδηλώσεις».
«Ο Άκτσα είναι ο τελευταίος άνθρωπος που πρέπει να διοριστεί εδώ» τονίζει ο πρόεδρος του Σοσιαλιστικού Δημοκρατικού Κόμματος Μεχμέτ Τσακιτζί και συνέχιζει « ο Άκτσα τώρα είναι σαν το νομάρχη, που θα προσπαθήσει να επιβάλλει πολλά».

H τουρκική εφημερίδα Cumhuriyet τον διορισμό του νέου πρέσβη τον χαρακτηρίζει «ως τιμωρία στην “Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου”» και γράφει πως για τον Ερντογάν οι δηλώσεις που έκανε εναντίον των τουρκοκυπρίων δεν ήταν αρκετές και εξακολουθεί να τους τιμωρεί, διορίζοντας τον άνθρωπο που κάνει περικοπές στα πάντα.
Η Hürriyet έχει ως τίτλο «σιδερένια γροθιά στη Βόρεια Κύπρο» και υπενθυμίζει ότι ο νέος πρέσβης Άκτσα, δεν έχει διπλωματικό παρελθόν και ο διορισμός του είναι μια πρωτοφανής κίνηση της τουρκικής διπλωματίας, που προσπαθεί να κάνει επίδειξη δύναμης προς τους τουρκοκύπριους.
Η εφημερίδα Taraf γράφει πως ο πρέσβης Τουρκμέν, απομακρύνθηκε από τα καθήκοντα του επειδή δεν αντέδρασε έντονα, όπως θα ήθελε η κυβέρνηση Ερντογάν, για τα συνθήματα που ακούστηκαν κατά της Τουρκίας στη διαδήλωση της 28ης Ιανουαρίου.
ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

 
Top