GuidePedia

0
Καθαρό και σκληρό μή­νυμα στην Τουρκία έστειλε η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέ­σεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, μια και σε ψήφισμα της καλεί την Αγκυρα να στα­ματήσει τις παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου, ενώ γίνεται για πρώτη φορά σαφής αναφορά στην υπο­χρέωση της να υπογράψει και να κυρώσει τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δί­καιο της θάλασσας, το οποίο, όπως αναφέρεται, αποτελεί κοινοτικό κεκτημένο.
Η τροπολογία που κατατέ­θηκε από τον ευρωβουλευτή της ΝΔ Γιώργο Κουμουτσάκο, υποστηρίχθηκε από τους ευρωβουλευτές του ΕΛΚ Elmar Brok (Γερμανός), Α. Danjean (Γάλλος) και P. Salato (Ιταλός) και υιοθετήθηκε με μεγάλη πλειοψηφία από την Επιτρο­πή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλί­ου διαμορφώνει θετικό προη­γούμενο ώστε η Ε.Ε. να εντεί­νει τις προσπάθειες της προς την κατεύθυνση της άσκησης πίεσης προς τη Τουρκία, το μοναδικό υποψήφιο προς ένταξη κράτος που δεν έχει ακόμα υπογράψει και κυρώ­σει τη Σύμβαση για το Δίκαιο της θάλασσας.
Παράλληλα εκφράζεται λύ­πη για το γεγονός ότι δεν έχει ακόμη ανακληθεί το casus belli που έχει κηρύξει η Εθνοσυνέλευση της Τουρκίας κατά της Ελλάδας και τονίζεται ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναμένει από την τουρκική κυβέρνηση να πάψει τις συ­νεχιζόμενες παραβιάσεις του εναέριου χώρου της Ελλάδας και τις πτήσεις τουρκικών μα­χητικών αεροσκαφών πάνω από ελληνικά νησιά.
Σε ό,τι αφορά το Κυπρια­κό, το ψήφισμα καλεί άλλη μια φορά την τουρκική κυβέρ­νηση να αποσύρει άμεσα τα στρατεύματα της από τα κατε­χόμενα εδάφη και να διακοπεί η ροή εποίκων από την Τουρ­κία στα κατεχόμενα, ενώ γίνεται αναφορά και στα προβλή­ματα που αντιμετωπίζουν μέ­λη της ελληνικής μειονότητας στην Ιμβρο και την Τένεδο.
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ: ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

 
Top