GuidePedia

0
Λεωνίδας Μπλαβέρης
Το διάστημα 21-31 Μαρτίου πρόκειται να πραγματοποιηθούν οι δημόσιες ακροάσεις επί της προσφυγής των Σκοπίων κατά της Ελλάδας ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, όπως ανακοινώθηκε από τη γραμματεία του, που σημείωνε επίσης ότι η ΠΓΔΜ προσέφυγε σε αυτό, θεωρώντας ότι η Ελλάδα, «με το βέτο που έθεσε» τον Απρίλιο του 2008 στην ένταξη της στο NATO, παραβίασε κατάφωρα την ενδιάμεση συμφωνία την οποία τα δύο μέρη συνυπέγραψαν το 1995, και πιο συγκεκριμένα το άρθρο 11 αυτής.
Οι δημόσιες ακροάσεις, που θα διε­ξαχθούν στην έδρα του Διεθνούς Δικαστηρίου στο Παλάτι της Ειρήνης στη Χάγη, αποτελούν τη τελευταία ουσιαστικά φάση της όλης διαδικασίας, καθώς η ουσιαστική μελέτη της υπόθεσης έχει ήδη πραγματοποιηθεί από τους δικαστές βάσει των γραπτών μνημονίων που τους έχουν κατατεθεί παρ’ αμφοτέροις, προτού η διεθνής έδρα των δικαστών αποσυρθεί για τη λήψη της απόφασής της.

Τυχόν υιοθέτηση των ελληνικών θέσεων θα αποτελεί αναμφίβολη εθνική επιτυχία και επιβεβαίωση για όσα συνέβησαν στη Σύνοδο Κορυφής στο Βουκουρέστι (2-4/4/2008) επί κυβέρνησης Κώστα Καραμανλή, καθώς η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου αναμένεται να αποτελέσει ένα πολύ ισχυρό όπλο υπέρ των ελληνικών θέσεων και στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων, που εκκρεμεί υπό διαπραγμάτευση υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.
Σημειώνεται ότι τα Σκόπια είχαν προσφύγει στις 17/11/2008 στο Διεθνές Δικαστήριο, που, σύμφωνα με την ενδιάμεση συμφωνία, είχε δικαιοδοσία επί όλων των διαφορών μεταξύ Ελλάδας - ΠΓΔΜ πλην του ονόματος, επιχειρώντας να αποσυνδέσει την προσφυγή της από το θέμα της ονομασίας υποστηρίζοντας ότι η Αθήνα δεν είχε προβάλει στο παρελθόν αντιρρήσεις στην ένταξη της σε άλλους διεθνείς οργανισμούς και ότι αν επιτρεπόταν η ένταξη τους στο NATO, αυτό θα βοηθούσε στην επίλυση και της ονομασίας.
Στις 19/1/2010, η Αθήνα είχε καταθέσει κείμενο μνημονίου υποστηρίζοντας ότι στο Βουκουρέστι ελήφθη ομόφωνη απόφαση από τους Συμμάχους να μην ενταχθούν τα Σκόπια στο NA­TO προτού λυθεί το θέμα του ονόματος. Παράλληλα, η ελληνική πλευρά είχε καταθέσει ισχυρά νομικά επιχειρήματα, με τα οποία αποδεικνυόταν ότι η σκοπιανή πλευρά έχει υποπέσει σε σωρεία παραβιάσεων της ενδιάμεσης συμφωνίας. Ad hoc δικαστής στην υπόθεση ήταν από ελληνικής πλευράς ο καθηγητής, ακαδημαϊκός Εμμανουήλ Ρούκουνας.
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ: ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ 
ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

 
Top