GuidePedia

0
Συναντήσεις με τους εκπροσώπους Ελλάδας και ΠΓΔΜ αναμένεται να έχει στις 27 Ιανουαρίου, στη Νέα Υόρκη, ο μεσολαβητής του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Σκοπιανό Μάθιου Νίμιτς, μεταδίδει το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της ΠΓΔΜ, «ΜΙΑ», επικαλούμενο πηγές του υπουργείου Εξωτερικών της χώρας. Την ίδια πληροφορία μετέδωσαν και φιλοκυβερνητικοί ιδιωτικοί τηλεοπτικοί σταθμοί των Σκοπίων. Ωστόσο, επισήμως από την πλευρά του ΟΗΕ δεν έχει υπάρξει ακόμη σχετική ανακοίνωση.

Η τελευταία φορά που ο κ. Νίμιτς είχε συναντήσεις με τις δύο πλευρές ήταν το Σεπτέμβριο του 2010, όταν στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, συναντήθηκε με τον υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας, Δημήτρη Δρούτσα και τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ, Γκιόργκι Ιβάνοφ.
Η συνάντηση σύμφωνα με πηγή του Ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών πραγματοποιήται έπειτα από αίτημα της σκοπιανής πλευράς πού όπως φάνηκε και από την πρόσφατη (προ εβδομάδας) δήλωση του υπεξ της ΠΓΔΜ, κ. Μιλοσόσκι θεωρεί “ότι έφτασε η ώρα για ουσιαστικές συνομιλίες για επίλυση του προβλήματος“. Η Αθήνα εντούτοις δεν φερεται να είναι ιδιαίτερα αισόδοξη καθώς σύμφων αμε τις εκτιμήσεις της τα Σκόπια επιδιώκουν απλώς να “κερδίσουν εντυπώσεις” κι όχι να δεχθούν επίλυση του ζητήματος. Ο σημαντικώτερος λόγος είναι πως θεωρούν πως με “επικοινωνιακά τεχνάσματα” θα κερδίσουν τη συμπάθεια ορισμένων ευρωπαϊκών χωρών, και δή της προεδρεύουσς Ουγγαρίας για να στηρίξουν το αίτημα ένταξλής τους στην ΕΕ. Ωστόσο, παραβλέπουν το γεγονός πως και στην τελευταία σύσταση των ΥΠΕΞ, που έκανε δεκτή το Συμβουλιο Κορυφής, αναφέρεται πως “πρέπει να προηγηθεί η λύση του προβλήματος της ονομασίας”.
ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

 
Top