GuidePedia

0
Διαπραγματευτική ομάδα και πλατφόρμα για τις συνομιλίες έχει η Σερβία, με τον πρόεδρο της χώρας να δηλώνει πως η χώρα είναι έτοιμη να αρχίσει τις διαπραγματεύσεις με το Κόσοβο. Ο Μπόρις Τάντιτς ανέφερε ότι οι Αλβανοί του Κοσόβου προφανώς αναμένουν τη συγκρότηση θεσμών μετά τις εκλογές του Δεκεμβρίου, σημειώνοντας ότι οι διαπραγματεύσεις θα διεξαχθούν σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων και ότι δεν προβλέπεται να έχει συναντήσεις με το Χασίμ Θάτσι.
Αναφερόμενος στην έκθεση του ειδικού εισηγητή του Συμβουλίου της Ευρώπης για το λαθρεμπόριο ανθρώπινων οργάνων στο Κόσοβο, ο πρόεδρος της Σερβίας είπε ότι δεν συντάραξε μόνο την πολιτική σκηνή του Κοσόβου αλλά και τα διεθνή ΜΜΕ.
«Ο κόσμος που συνήθισε να βλέπει τα πράγματα μαυρόασπρα σε βάρος των Σέρβων, τώρα άρχισε να τα βλέπει με σκεπτικισμό» υπογράμμισε ο πρόεδρος της Σερβίας. Ο κ. Τάντιτς είπε ότι για τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης πρέπει να διεξαχθούν σοβαρές διαβουλεύσεις μεταξύ των εταίρων του κυβερνητικού συνασπισμού και όχι μέσω των ΜΜΕ. Σε ερώτηση για το εάν πρέπει να αλλάξει ο πρωθυπουργός της Σερβίας, απάντησε ότι ο Μίρκο Τσβέτκοβιτς είναι ένας από τους ανθρώπους ο οποίος συνέβαλε με τις αποφάσεις του στη σταθεροποίηση της κατάστασης σε περίοδο κρίσης.
Αλβανικές αντιδράσεις
Τα πράγματα δεν είναι τόσο ευοίωνα από την πλευρά της Πρίστινα όπου ναι μεν ο Χασιμ Θάτσι κέρδισε τις γενικές βουλευτικές εκλογές και σχηματίζει κυβέρνηση, δεν είναι όμως καθόλου βέβαιο αν θα εγκρλίνει η κοινοβουλευτική πλειοψηφία μια συζήτηση κατά την οποία η Πρίστινα καλείται ναπαράσχει νέες αποδείξεις για την αυτονομία των Σέρβων που ζουν -κυρίως- στο βορρά της χώρς ή να αποδχθεί ένα νέο σχέδιο κατακερματισμού του Κοσόβου με το βορειο τμήμα του να περιέρχεται υπό τον Σερβικό έλεγχο.
Αν και όλες οι ενδείξεις τείνουν να επιβεβαιώσουν την αρχική εκτίμηση ότι μικρή μερίδα σέρβων του νότιου Κοσόβου(όπου ζυν σχεδόν απομονωμένοι εν μέσω Αλβανών) θα μετάσχει στις κοινοβουλευτικές διαδικασίες, η συντριπτική πλειοψηφία των Σέρβων στους δήμους του βορρά, αρνήθηκε και να συμμετάσχει στην εκλογική διαδικασία.
Η ΕΕ, προς το πάρον, παίζει διαμεσολαβητιικό ρόλο και στις πρόσφατες αποφάσεις της (η επανατοποθέτηση της διαδικασίας στην απόφαση 1244 των Ηνωμένων Εθνών) έπαιξαν σημαντικό ρόλο για να πεισθούν οι Αλβναοί να συμμετέχουν στις νέες συνομιλίες.
ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

 
Top