GuidePedia

0
του Νίκου Προκομμένου
Προβληματισμός από την πρώτη συνάντηση της χρονιάς
Θέσεις που προκαλούν έντονο προβληματισμό κατέθεσε στη πρώτη συνάντηση της χρονιάς ο Ντερβίς Έρογλου.
Κάθε άλλο παρά αισιοδοξία άφησε η πρώτη συνάντηση της χρονιάς ανάμεσα σε Χριστόφια και Έρογλου, η οποία ήταν και η πρώτη μετά τη περιπέτεια της υγείας του ηγέτη των τουρκοκυπρίων.
Διήρκησε μόλις μία ώρα αλλά οι θέσεις που κατέθεσε ο Έρογλου για διακυβέρνηση και κατανομή εξουσιών πήραν τη διαδικασία χρόνια πίσω. Ενδεικτικές ήταν οι δηλώσεις που έκανε επιστρέφοντας στο Προεδρικό, ο Δημήτρης Χριστόφιας, ο οποίος χωρίς να κρύψει τον προβληματισμό του επεσήμανε πως «η συνάντηση ήταν σύντομη» και ο κ. Ερογλου, «τον οποίο καλωσορίσαμε και του ευχηθήκαμε καλή ανάρρωση, έχει καταθέσει απόψεις πάνω στο θέμα της διακυβέρνησης και της κατανομής εξουσιών, με τις οποίες δεν μπορεί εύκολα να ενθουσιαστεί κανείς».
Όπως επεσήμανε ο Πρόεδρος από εδώ και πέρα θα επιδώσει και αυτός κάποια έγγραφα – σχόλια πάνω σε προηγούμενες θέσεις της τ/κ πλευράς σε διάφορα ζητήματα που αφορούν και τη διακυβέρνηση, αλλά και θέματα εγγυήσεων. Ερωτηθείς εάν στη σημερινή συνάντηση έγινε ένα βήμα προς τα πίσω όσον αφορά το κεφάλαιο της διακυβέρνησης, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε: ”Δεν θέλω να τοποθετηθώ τώρα πάνω σε αυτό το ζήτημα. Εν πάση περιπτώσει, είμαι πολύ προβληματισμένος”.
Δηλώσεις Ντάουνερ
Από πλευράς του ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ, Αλεξάντερ Ντάουνερ, επεσήμανε πως στη συνάντηση οι ηγέτες επικεντρώθηκαν στο κεφάλαιο της Διακυβέρνησης και Κατανομής Εξουσιών.
Είπε ότι οι δύο πλευρές κατέθεσαν προτάσεις, τις οποίες θα μελετήσουν, προσθέτοντας ότι η επόμενη συνάντηση θα πραγματοποιηθεί την 21η Ιανουαρίου, Παρασκευή, ενώ θα προηγηθούν την ερχόμενη εβδομάδα, Τετάρτη και την Πέμπτη συναντήσεις των συμβούλων τους.
Ανέφερε ακόμη ότι στη συνάντηση της 26ης Ιανουαρίου τα ΗΕ ελπίζουν ότι οι ηγέτες θα είναι σε θέση να αναφερθούν στην πρόοδο που έχει επιτευχθεί από τη συνάντηση της Νέας Υόρκης, καθώς επίσης και να συγκεκριμενοποιήσουν τα επόμενα βήματά τους.
Σημειώνεται πως σύμφωνα με τα συμφωνηθέντα από τη συνάντηση της Νέας Υόρκης, στη Γενεύη, στο τέλος του μήνα  θα πρέπει να παρουσιαστούν οι θέσεις των δύο πλευρών με τις συγκλίσεις και διαφορές που παραμένουν.
ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

 
Top