GuidePedia

0
Ειδική μελέτη εκπονείται αυτόν τον καιρό στην Αλβανία,  προκειμένου η γειτονική χώρα να μεταβληθεί στον σκουπιδότοπο της Ευρώπης, με αποτέλεσμα να μολυνθεί όλο το υπέδαφος της περιοχής – και της Ελλάδας.
Σύμφωνα με όσα έχει πει ο πρωθυπουργός Σαλί Μπερίσα σε μια από τις τελευταίες συνεδριάσεις του αλβανικού υπουργικού συμβουλίου, έχει κατ’ αρχήν εγκριθεί η αποδοχή αποβλήτων από χώρες της ΕΕ.
Επεσήμανε δε ότι πρόκειται για σκουπίδια που θα χρησιμοποιηθούν για ανακύκλωση.
Βέβαια, αν επρόκειτο για ανακυκλώσιμα υλικά, θα ανακυκλώνονταν στις χώρες προέλευσής τους, όπου η διαδικασία της ανακύκλωσης είναι ιδιαίτερα διαδομένη και δεν θα χρειαζόταν να γίνει εξαγωγή.
Άλλωστε, από τα 116 είδη σκουπιδιών, η Αλβανία, σύμφωνα με δήλωση του Μπερίσα, έχει αποδεχθεί τα 55, ενώ η εισαγωγή θα γίνει μετά την εκπόνηση της μελέτης και την σχετική απόφαση της αλβανικής κυβέρνησης.

Ο επικεφαλής της αλβανικής κυβέρνησης υποστηρίζει  ότι για το έργο αυτό έχει την θετική αντίδραση των περιβαλλοντικών οργανώσεων από τις οποίες ζητά σοβαρή συμμετοχή στην εποπτεία αυτής της διαδικασίας.

«Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις έχουν αντιδράσει θετικά. Είναι, άλλωστε, υποχρέωση της χώρας μας στη διαδικασία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Ζητάμε τη σοβαρή συμμετοχή των δραστήριων περιβαλλοντικών συλλόγων στην επιτήρηση όλης αυτής της διαδικασίας».

Ο Μπερίσα αναφερόμενος στις αντιδράσεις ορισμένων οικολογικών οργανώσεων που αντιτίθενται στην απόφαση της αλβανικής κυβέρνησης να δεχτεί απόβλητα της Ευρώπης, είπε ότι πρόκειται για εχθρούς  της παγκοσμιοποίησης και του περιβάλλοντος και τους κατηγόρησε ότι χρηματοδοτούνται από τη μαφία (στο πρωτότυπο – «ushqehen nga mafia»).

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι γείτονες Σκοπιανοί και Αλβανοί φροντίζουν με κάθε τρόπο να μολύνουν το έδαφός τους με απόβλητα πάσης φύσεως και με φυσικό επακόλουθο να αντιμετωπίσει και η χώρα μας απρόβλεπτους κινδύνους.
Μετά την μόλυνση του εδάφους της FYROM το 1991 με νοσοκομειακά απόβλητα και πυρηνικά της Γαλλίας και Γερμανίας έναντι 200 εκατομμυρίων δολαρίων,τώρα φαίνεται πως την δόξα των Σκοπίων ζήλεψε και η Αλβανία με την εισαγωγή αποβλήτων απο την Ε.Ε.

Εμείς θα υπενθυμίσουμε πως πριν μερικά χρόνια στη Μεγάλη λίμνη των Πρεσπών (σύνορα Ελλάδος-Αλβανίας-Σκοπίων βρέθηκαν να επιπλέουν πολλά βαρέλια με χημικά δηλητήρια στα Ελληνικά χωρικά ύδατα.
ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

 
Top