GuidePedia

0
Θέματα που απασχολούν το Οικουμενικό Πατριαρχείο και τις Ομογενειακές Κοινότητες στην Κωνσταντινούπολη βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχαν σήμερα στο Φανάρι ο Αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, Μπουλέντ Αρίντς με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και τους συνεργάτες του.
Ο Αντιπρόεδρος της Τουρκικής Κυβέρνησης έφτασε στο Φανάρι στις 9 το πρωί και παρέμεινε μέχρι λίγο μετά τις 10.
Κατά τη διάρκεια της επισκέψεως του είχε κατ' ιδίαν συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο ενώ προηγήθηκε συζήτηση και με την συμμετοχή των Μητροπολιτών Φιλαδελφείας Μελίτωνα, Μοσχονησίων Αποστόλου, του Αρχιγραμματέα της Αγίας και Ιεράς Συνόδου, Αρχιμ.Ελπιδοφόρου, του Πρωτοσυγκέλλου του Πατριαρχείου, Αρχιμανδρίτη Στεφάνου, του κ.Παντελή Βίγκα, εκπροσώπου των Μειονοτήτων στο Δ.Σ. της Γενικής Διεύθυνσης Βακουφίων, του Καθηγητή Πανεπιστημίου Γιώργου Στεφανοπούλου, Προέδρου Κοινότητας Χαλκηδόνος και Προέδρου της Εφορίας της Θεολογικής Σχολής Χάλκης, του Γιώργου Παπαλιάρη, Προέδρου Κοινοτήτων Σταυροδρομίου και Μεγάλου Ρεύματος, Δημήτρη Ζώτου, Προέδρου Μεγαλωνύμου Κοινότητας Ταταούλων, Αντώνη Παριζιάνο, Αντιπροέδρου της Κοινότητας Αντιγόνης και Προέδρου της Κοινότητας Αγίου Νικολάου Υψωμαθείων, της κυρίας Κατερίνα Πρόκου- Τουρκέρ, εκπροσώπου της Επιτροπής Αγίου Νικολάου Χάλκης, της κυρίας Μαίρη Κομοροσάνου, Προέδρου Εφορείας Σχολής Γαλατά, του Στέλιου Μπερμπέρης, Προέδρου της Επιτροπής Πατριαρχικού Ναού Αγίου Γεωργίου και εκπροσώπου Συνδέσμου Ιμβρίων ενώ συμμετείχαν και συνεργάτες του Αντιπροέδρου της Κυνερνήσεως.

«Για δύο λόγους επισκέφθηκα σήμερα το Πατριαρχείο. Μπήκαμε σε ένα νέο χρόνο, ήρθα για να ευχηθώ για το νέο έτος, για επιτυχίες, για υγεία, για ευτυχία. Ο δεύτερος λόγος είναι ότι τον περασμένο Αύγουστό, του 2009,  στην Πρίγκηπο όπου είχαμε συναντηθεί (σ.σ. εννοεί με τον Πατριάρχη) του είχα πει ότι θα τον επισκεφθώ. Και σήμερα θέλησα να τον επισκεφθώ. Εύχομαι αυτή η επίσκεψη να είναι μια καλή αρχή» δήλωσε αμέσως μετά την συνάντηση ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης της Τουρκίας και αρμόδιος για τα Βακούφια Μπουλέντ Αρίντς.

Σημείωσε ότι ως αρμόδιος Υπουργός έχει την ευθύνη να ζουν σε ευημερία, άνετα και ευτυχισμένα, όλοι οι άνθρωποι από διαφορετικές θρησκευτικές ομάδες στην Τουρκία.

«Το Πατριαρχείο, τα Κοινοτικά βακούφια και τα σχολεία έχουν κατά καιρούς διάφορες ανάγκες και αιτήματα. Εμείς στο πλαίσιο του νόμου με τον Πατριάρχη και τους συνεργάτες του συναντιόμαστε για να αντιμετωπίσουμε αυτά τα προβλήματα» πρόσθεσε ο κ.Αρίντς που έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο νέο νόμο για τα Βακούφια καθώς και για την προσφυγή του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος στο Συνταγματικό Δικαστήριο εναντίον αυτού του νόμου. Όπως είπε ο Το Συνταγματικό Δικαστήριο απέρριψε το σχετικό αίτημα του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολιτεύσεως, «συνεπώς οι νέες ρυθμίσεις για το νόμο των Βακουφίων πέρασαν από το Συνταγματικό Δικαστήριο απρόσκοπτα»

«Ως Κυβέρνηση θεωρούμε καθήκον μας την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων των συμπολιτών μας που ζουν εκατοντάδες χρόνια στην χώρα μας. Προσπαθούμε στο πλαίσιο των νόμων και της Δικαιοσύνης να αποδοθούν όλα τα δικαιώματα τους και να διευθετηθούν τα προβλήματα» είπε ο κ.Αρίτνς.

Όταν ο Οικουμενικός Πατριάρχης ευχαρίστησε την Κυβέρνηση και τον ίδιο για την εξέλιξη της υπόθεσης του Ορφανοτροφείουτης Προγκήπου ο κ.Αρίντς απάντησε:

«Εμείς από μόνοι μας δεν δώσαμε τίποτα ούτε αναγνωρίσαμε κάτι. Έγινε αυτό που επιβάλει η Δικαιοσύνη, ύστερα από τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και τοπικού Δικαστηρίου που αποφάσισαν να επανεγγραφεί το Ταπού (σ.σ. ο κτηματολογικός τίτλος ιδιοκτησίας) στο Πατριαρχείο».

Από την πλευρά του ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος δήλωσε ιδιαίτερα ικανοποιημένος από την συνάντηση και την συζήτηση που είχε με το υψηλόβαθμο στέλεχος της Κυβερνήσεως της Τουρκίας.

«Ο νέος νόμος για τα Βακούφια, παρόλο που δεν μας ικανοποιεί 100%, δίνει κάποιες δυνατότητες, δίνει κάποιες νέες ευκαιρίες στις Κοινότητες. Εμείς σε αυτό το σημείο περιμένουμε νέα βήματα προς τα εμπρός και βέβαια την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης» είπε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Οικουμενικός Πατριάρχης ο οποίος ευχαρίστησε την Κυβέρνηση για τα για τα ανοίγματα και στην ρωμαίικη Κοινότητα αλλά και στις άλλες κοινότητες.

«Αυτά τα ανοίγματα, στην πραγματικότητα, δεν είναι ανοίγματα στους Ρωμιούς, τους Αρμενίους και στους Εβραίους, αλλά ανοίγματα στη Δημοκρατία. Είναι ανοίγματα στην κατεύθυνση η Τουρκία να γίνει ακόμα πιο δυτική χώρα. Γι’ αυτά τα ανοίγματα πρέπει να χαίρονται όλοι όσοι είναι από την Τουρκία. Εμείς ως μειονότητα, Κοινότητα και Πατριαρχείο, είμαστε ευγνώμονες στην Κυβέρνηση, στον πρωθυπουργό και στον υπουργό αρμόδιο για τα Βακούφια, Μπουλεντ Αρίντς» είπε ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος.

«Βεβαίως περιμένουμε το άνοιγμα της Σχολής μας. Το 2011 είναι η 40η επέτειος από το κλείσιμό της. Και με αυτή την ευκαιρία η Κυβέρνηση (σ.σ. εάν την ανοίξει και πάλι) θα έχει υλοποιήσει την καλή της πρόθεση» πρόσθεσε.

Ευχαρίστησε τον Πρωθυπουργό Ερντογάν για την πρωτοβουλία του να χορηγήσει την τουρκική υπηκοότητα σε Ιεράρχες του Πατριαρχείου από το εξωτερικό.

«Αυτό ήταν για το μέλλον του Πατριαρχείου μας ένα πολύ σημαντικό βήμα. Την απόφαση αυτή της Κυβέρνησης και την βοήθεια της την εκτιμούμε πολύ» είπε ο Οικουμενικός Πατριάρχης και εξέφρασε τις ευχαριστίες του για άλλη μια φορά στην Κυβέρνηση του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης.

«Για το νέο έτος ευχόμαστε την ευημερία της χώρας και την επιτυχή συνέχεια της πορείας της Τουρκίας για την ένταξη της στην Ε.Ε.» κατέληξε.

Να σημειωθεί ότι η επίσκεψη του Αντιπροέδρου της Τουρκικής Κυβερνήσεως έχει ιδιαίτερη συμβολική σημασία υπογραμμίζοντας τις αλλαγές που έχουν σημειωθεί τα τελευταία χρόνια στις σχέσεις του Οικουμενικού Πατριαρχείου με την Τουρκική Δημοκρατία.

Σύμφωνα με πληροφορίες συζητήθηκαν ακόμα ζητήματα που σχετίζονται με τα περιουσιακά του Πατριαρχείου και των ιδρυμάτων  της Ομογένειας.

Ανάλογη επίσκεψη στο Φανάρι έγινε μόνο μία φορά στην ιστορία της Τουρκικής Δημοκρατίας, το 1952, με την επίσκεψη του τότε πρωθυπουργού Αντνάν Μεντερές.

Σύμφωνα με τηλεγράφημα του Αθηναϊκού Πρακτορείου η Δημοκρατικής Αριστερά προχώρησε στην ακόλουθη ανακοίνωση σχετικά με την επίσκεψη του αντιπροέδρου της τουρκικής κυβέρνησης στο Οικουμενικό Πατριαρχείο

«Η επίσκεψη του αντιπροέδρου της τουρκικής κυβέρνησης, Μπουλέντ Αριντς, στο Οικουμενικό Πατριαρχείο είναι ένα θετικό βήμα. Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη τούρκου κυβερνητικού αξιωματούχου στο Φανάρι μετά το 1952.
Σε μια περίοδο όπου ανοίγουν και πάλι πολλά ζητήματα που άπτονται των ελληνοτουρκικών σχέσεων, η εξέλιξη αυτή ας αποτελέσει έναν κρίκο στην αλυσίδα των κινήσεων που πρέπει να επακολουθήσουν και από τις δυο πλευρές, προκειμένου να υπάρξει εξομάλυνση των σχέσεων Ελλάδας και Τουρκίας».

Δημοσίευση σχολίου

 
Top