GuidePedia

0

http://www.trtgreek.com (Τουρκική ιστοσελίδα)
 Ξεκίνησε στην Ankara η 3η Διάσκεψη Πρεσβευτών που έχει αποκτήσει πλέον παραδοσιακό χαρακτήρα
Θέμα της διάσκεψης που διοργανώνεται υπό την προεδρία του υπουργού Εξωτερικών Ahmet Davutoğlu και με τη συμμετοχή του συνόλου των πρεσβευτών που υπηρετούν εντός και εκτός της χώρας είναι «Οραματική Διπλωματία: Παγκόσμια και Περιφερειακή Τάξη από την Προοπτική της Τουρκίας».

Η διάσκεψη ξεκίνησε με την επίσκεψη των πρεσβευτών στο Anıtkabir (Μαυσωλείο του Atatürk).
Οι πρεσβευτές με αρχηγό τον υπουργό Εξωτερικών Ahmet Davutoğlu αφού περπάτησαν στην πλακόστρωτη οδό Λεόντων κατέθεσαν στεφάνι στο κενοτάφιο του τρανού ηγέτη και τήρησαν ενός λεπτού σιγή.
Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας στην εναρκτήρια ομιλία της διάσκεψης είπε χαρακτηριστικά «θέλουμε να αναγγείλουμε στον κόσμο ότι δεν χωράμε πια στο πλαίσιο που έχουν χαράξει για μας. Και αν θέλουν ας το ονομάσουν αυτό αλλαγή πλεύσης».
Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας τόνισε πως η Τουρκία θα διαδραματίζει πλέον καθοριστικό ρόλο στη διεθνή σκηνή.
«Εμείς δεν είμαστε μια κατατεμαχισμένη χώρα, αλλά μια χώρα που ενώνει τα κομμάτια, δεν θέλουμε κρίση στην περιοχή μας» είπε χαρακτηριστικά ο κος Davutoğlu.
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών αφού σημείωσε πως ο ρόλος της Τουρκίας εντός του ΝΑΤΟ είναι περισσότερο σημαντικός από ποτέ, τόνισε ότι δεν θέλουν να φαίνονται πια σαν μια χώρα στην γραμμή του μετώπου.
Ο κος Davutoğlu αφού ανέφερε πως θα συνεχίζεται η ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας είπε κατά λέξη «δεν μπορούν να φέρουν μπροστά μας τις επιλογές της Κύπρου ή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κανείς δεν μπορεί να μας πιέσει για κάτι που δεν θέλουμε».
Στο πλαίσιο της διάσκεψης, επί μια εβδομάδα θα τεθεί επί τάπητος η αυξανόμενη ισχύς της Τουρκίας στο διεθνές πεδίο και οι κρίσιμοι φάκελοι και θα γίνει επίσης ένας καταιγισμός ιδεών.
Με την ολοκλήρωση του πρώτου μέρους της διάσκεψης στην Ankara οι πρεσβευτές θα περάσουν στο Erzurum.
Η πόλη του Erzurum μαζί με τους πρεσβευτές θα φιλοξενήσει επίσης τον πρωθυπουργό Erdoğan, τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Γιώργο Παπανδρέου και τον υπουργό Εξωτερικών της γειτονικής χώρας Δημήτρη Δρούτσα.
Και ο υπουργός Εξωτερικών του Αφγανιστάν θα συμμετάσχει στην ίδια διάσκεψη ως εκφωνητής.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top