GuidePedia

0
Όπως πληροφορεί το «ΚΥΠΕ», σύμφωνα με πολεοδομικό σχεδιασμό της Κυπριακής Δημοκρατίας δικαίωμα ανάπτυξης και αξιοποίησης της γης τους θα έχουν οι κάτοικοι των περιοχών των Βρετανικών Βάσεων, με βάση συμφωνία που έχει δρομολογηθεί μεταξύ Κυπριακής Δημοκρατίας και Βρετανικών Βάσεων.
Το θέμα συζητήθηκε σήμερα στην Επιτροπή Εμπορίου της Βουλής, ύστερα από τεχνοκρατική συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ Υπουργείου Εσωτερικών και Βρετανικών Βάσεων, που θα προωθηθεί στο Υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο και θα λάβει τη σχετική πολιτική απόφαση. Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εμπορίου Λευτέρης Χριστοφόρου ανέφερε ότι η Επιτροπή μετά από επίπονη προσπάθεια εδώ και μια δεκαετία κατόρθωσε να δρομολογήσει και να βρίσκεται σε καλό επίπεδο η δυνατότητα συμφωνίας της Κυπριακής Δημοκρατίας με τις Βρετανικές Βάσεις για να υπάρξει η αναγνώριση των δικαιωμάτων των κατοίκων να μπορούν αναπτύξουν τις περιουσίες τους όπως οι ίδιοι επιθυμούν. «Το δικαίωμα της περιουσίας είναι ιερό και δεν μπορούν αυτοί οι κάτοικοι που από το 1960 ουσιαστικά δεινοπαθούν μέσα στα όρια των βρετανικών βάσεων να μην έχουν τα ίδια δικαιώματα όπως όλοι οι Κύπριοι πολίτες», ανέφερε. Ο κ. Χριστοφόρου εξέφρασε την ελπίδα αυτή τη φορά να δικαιωθεί η προσπάθεια μέσα από τη συμφωνία ανάπτυξης των περιοχών και της δυνατότητας που δίνεται στους κατοίκους να διαβιούν σε καθεστώς ισοτιμίας με τους υπόλοιπους Κύπριους πολίτες. Πρόσθεσε ότι η ανάπτυξη μέσα στις Βρετανικές Βάσεις θα δημιουργήσει ευρύτερα ανάπτυξη και στην κυπριακή κοινωνία και οικονομία.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιαννάκης Γαβριήλ ανέφερε ότι το Υπουργείο Εσωτερικών κατέληξε σε συμφωνία με τις Βρετανικές Βάσεις σε τεχνικό επίπεδο και αναμένεται η πολιτική επικύρωση τους, όσον αφορά την αξιοποίηση και ανάπτυξη της γης των κατοίκων που βρίσκονται στις Βρετανικές Βάσεις. Πρόσθεσε ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα οι κάτοικοι των Βρετανικών Βάσεων θα έχουν το δικαίωμα ανάπτυξης διαχείρισης και αξιοποίησης της γης τους, όπως οι υπόλοιποι πολίτες της Δημοκρατίας. Επισήμανε πως «ήταν ένα πάγιο αίτημα όλων των κοινοτήτων από την ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου μέχρι τη Λεμεσό, το οποίο φαίνεται να οδεύει προς επίλυση».

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Άγγελος Βότσης εξήγησε ότι ήδη έχει γίνει συμφωνία σε επίπεδο τεχνοκρατών του Υπουργείου Εσωτερικών μαζί με τους αντίστοιχους τεχνοκράτες των Βάσεων και έχει συμφωνηθεί ότι προχωρούν για να γίνει και στις βάσεις ό,τι ακριβώς γίνεται και στις υπόλοιπες περιοχές. Να υπάρχει δηλαδή ένας πολεοδομικός σχεδιασμός, ο οποίος θα καθορίζει τις ζώνες και τα δικαιώματα ανάπτυξης, ώστε οι Κύπριοι πολίτες οι οποίοι κατοικούν στις Βρετανικές Βάσεις να μην νιώθουν πολίτες δεύτερης κατηγορίας.

Πρόσθεσε ότι με βάση τη συμφωνία που προωθείται πλέον ξεπερνιέται και ο κίνδυνος να γίνουν αγοραπωλησίες από ξένους και να αλλάξει ο χαρακτήρας αυτών των περιοχών, αφού αγοραπωλησίες θα επιτρέπονται μόνο για Κύπριους πολίτες και όχι για πολίτες άλλων χωρών. Ο κ. Βότσης ανέφερε ότι ειδικά για την περιοχή του Ακρωτηρίου στη Λεμεσό εξακολουθεί να υπάρχει το πρόβλημα με την «αυθαίρετη απόφαση των Βρετανικών Βάσεων» να δημοσιεύσουν διάταγμα στο οποίο καθορίζουν μια πολύ μεγάλη περιοχή ως περιοχή προστασίας των πτηνών. Πρόσθεσε ότι σε αυτή την περιοχή θα υπάρχουν προβλήματα με τη φυσιολογική ανάπτυξη των πολεοδομικών ζωνών και ήδη το Υπουργείο Εξωτερικών έχει προβεί σε διαμαρτυρία, ενώ μαζί με το Υπουργείο Εσωτερικών ζητούν να ανακληθεί αυτό το διάταγμα ώστε να προχωρήσει η ανάπτυξη της περιοχής με ορθολογιστικό τρόπο.

Ο κ. Βότσης επισήμανε ότι η Επιτροπή έχει ζητήσει χρονοδιαγράμματα από το Υπουργείο Εσωτερικών και ελπίζει πολύ σύντομα να υπάρχει τελική πολιτική κατάληξη επί του θέματος για να υπάρξουν θετικά αποτελέσματα στους επόμενους λίγους μήνες. Ο κ. Βότσης διευκρίνισε ότι για την έκδοση της τελικής πολεοδομικής άδειας θα έχουν οι Βρετανοί τον τελευταίο λόγο, αλλά θα ισχύει η πολεοδομική νομοθεσία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Εξηγώντας τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί σε περίπτωση επίτευξης της συμφωνίας, είπε ότι το Υπουργείο Εσωτερικών θα έχει διαβουλεύσεις με τις κοινότητες και θα προχωρήσει σε σχεδιασμό, αφού λάβει σοβαρά υπόψη τα αιτήματα που θα τεθούν. Διευκρίνισε ότι σήμερα στις Βάσεις δεν μπορούν να γίνουν αγοραπωλησίες παρά μόνο μεταξύ κατοίκων της περιοχής, όμως με τη συμφωνία που προωθείται οι αγοραπωλησίες θα είναι ελεύθερες προς όλους τους Κυπρίους. Χαρακτήρισε τις εξελίξεις ως «ένα πολύ θετικό βήμα και ελπίζουμε το συντομότερο δυνατό να έχουμε την τελική του κατάληξη».

Δημοσίευση σχολίου

 
Top