GuidePedia

0
Του Δημήτρη Μπεκιάρη
Δεν έχει περάσει πολύς καιρός από τον Ιούλιο του 2010,όταν η Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εκβίαζαν ουσιαστικά τη νεοεκλεγείσα Δεξιά κυβέρνηση του Βίκτωρ Όρμπαν στην Ουγγαρία, διακόπτοντας τις συνομιλίες για τη χορήγηση δανείου στη Βουδαπέστη, στερώντας ταυτόχρονα τη δυνατότητα εκταμίευσης 5,5 δις ευρώ από το δάνειο των 20 εκατ. ευρώ.
Αιτία εκείνου του ωμού εκβιασμού ήταν οι αντιρρήσεις της ουγγρικής κυβέρνησης για την επιβολή των σκληρών μέτρων λιτότητας στον ουγγρικό λαό. Σήμερα στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρίσκεται η υπουργός Εργασίας κα Λούκα Κατσέλη, η οποία συνέταξε άρθρο, το οποίο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Το Βήμα» με τίτλο «Το φάρμακο της τρόικας … σκοτώνει».
Η κ. Κατσέλη δεν είναι τυχαία υπουργός. Πριν μετακινηθεί από τον πρωθυπουργό κ. Γιώργο Παπανδρέου στο υπουργείο Εργασίας διετέλεσε υπουργός Οικονομίας, ενώ είναι μια οικονομολόγος με αγγλοσαξονικές επιρροές και περγαμηνές, αφού έχει διατελέσει Επίκουρη και Αναπληρώτρια καθηγήτρια στον πανεπιστήμιο του Γέιλ, έχει διδάξει σε πανεπιστήμιο του Λονδίνου και έχει επαφές με το German Marshal Fund, όπως επίσης έχει διατελέσει επικεφαλής του Κέντρου ανάπτυξης του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης. Άρα έχει επίγνωση του ειδικού βάρους που προσλαμβάνουν όσα υποστηρίζει.
Η στάση της Λούκας Κατσέλη, η οποία ορθώς απολαμβάνει χωρίς αμφιβολία της απόλυτης στήριξης από τον πρωθυπουργό, δημιουργεί ένα πρώτο ερώτημα: Για ποιον λόγο επέλεξε την παρούσα συγκυρία ώστε να εκφραστεί εναντίον της τρόικας; Στην κυβέρνηση γνωρίζουν επίσης, ότι το «φάρμακο της τρόικας … σκοτώνει», αλλά επίσης γνωρίζουν ότι έτσι όπως εξελίχθηκε η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας η προσφυγή στον μηχανισμό στήριξης υπήρξε μονόδρομος και νομοτελειακά η χώρα θα υποστεί τις συνέπειες αυτής της επιλογής.

Η κριτική, όμως, που δέχεται από διάφορες πλευρές η κα Κατσέλη δημιουργούν την πλατφόρμα για την άσκηση νέων πιέσεων προς την Ελλάδα. Όπως συνέβη στην περίπτωση της Ουγγαρίας, έτσι και στην περίπτωση της Ελλάδα η τρόικα από εδώ και πέρα θα ασκεί πιέσεις κάθε φορά που διατυπώνονται αντιρρήσεις στο εσωτερικό της κυβέρνησης, τουλάχιστον. Ήδη κύκλοι προσκείμενοι στην τρόικα διαρρέουν ότι «αν συναντήσουμε ξανά αντιρρήσεις ή αντιδράσεις από υπουργούς της ελληνικής κυβέρνησης, τότε κινδυνεύουν νέες εκταμιεύσεις δόσεων του δανείου». Ωστόσο εκείνο το οποίο πρέπει να σημειωθεί είναι ότι στην πραγματικότητα και σε αντίθεση με «ελεγχόμενες διαρροές» από το εξωτερικό η στάση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου είναι η πιο ανεκτική απέναντι στη διατύπωση προσωπικών απόψεων από στελέχη της ελληνικής κυβέρνησης. Ωστόσο στο παρασκήνιο κύκλοι προσκείμενοι στην τρόικα απαίτησαν απομάκρυνση της κας Κατσέλη από την κυβέρνηση, η οποία δεν ενέδωσε σε αυτές τις πιέσεις.

Τη σκυτάλη της ασφυκτικού διαδικαστικού πλαισίου άσκησης πιέσεων για την απομάκρυνση της υπουργού Εργασίας κας Λούκας Κατσέλη παίρνει σήμερα η εφημερίδα «Καθημερινή», τόσο μέσω του κυρίου άρθρου της με τίτλο «Ευθύνη του πρωθυπουργού», όσο και μέσω του πρωτοσέλιδου σχολίου του διευθυντή της εφημερίδα Αλέξη Παπαχελά με τίτλο «Λίγοι πρόθυμοι, πολλοί ράθυμοι». Η εφημερίδα προτρέπει τον πρωθυπουργό να «αποσύρει» την κα Κατσέλη από την κυβέρνηση. Μάλιστα σημειώνει ότι ο πρωθυπουργός, δηλαδή ο Γιώργος Παπανδρέου «δεν μπορεί να βρει την απαιτούμενη πυγμή για να αποσύρει έναν υπουργό», δηλαδή την κα Κατσέλη. Αναφέρει επί λέξει η εφημερίδα «Επιτέλους τι είναι αυτό που κάνει τον πρωθυπουργό να μην μπορεί να πάρει την πρόδηλη απόφαση; Έλλειψη πυγμής ή αδιαφορία για τον κίνδυνο χρεοκοπίας που διατρέχει η χώρα»;

Ο κ. Παπαχελάς με démodé ύφος, με παλαιάς κοπής και εκτός εποχής υπερ – απλουστεύσεις ζητά από τον πρωθυπουργό κ. Γιώργο Παπανδρέου «να τραβήξει το αυτί όσων δεν κάνουν τη δουλειά τους ή να τους στείλει σπίτι τους» εκθειάζοντας τρεις με τέσσερις υπουργούς οι οποίοι όπως ακριβώς γράφει «θέλουν πραγματικά να κάνουν ό,τι χρειάζετα, με όποιο πολιτικό κόστος για να πετύχουν τους δύσκολους στόχους»;. Δεν είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς σε ποιος υπουργούς αναφέρεται ο κ. Παπαχελάς.

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου, σε κάποιο debate είχε εκθέσει τους σημερινούς επικριτές του, και εκείνους οι οποίοι ζητούν την απομάκρυνση από την κυβέρνηση της κας Κατσέλη, αποκαλύπτοντας τη στενή συνεργασία που είχαν με τον ίδιο, πριν από το 2004, στο υπουργείο Εξωτερικών. Θα έπρεπε λοιπόν, αν δεν γνωρίζουν, τότε σίγουρα να φαντάζονται τους λόγους για τους οποίους ο Γιώργος Παπανδρέου στηρίζει την κα Κατσέλη και να μην ευθυγραμμίζονται σε τόσο μεγάλο βαθμό με τις πιο ακραίες «γραμμές» που διαπιστώνονται στους κόλπους της τρόικα. Η κριτική όμως, της «Καθημερινής» προς τον Γιώργο Παπανδρέου ίσως να έχει και άλλα αίτια. Μάλλον κάποιοι είναι δυσαρεστημένοι διότι ο πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου έχει συναντηθεί ήδη με τον Γιώργο Μπομπολα και τον Βαρδή Βαρδινογιάννη, όπως επίσης οι κ.κ. Ραγκούσης και Πεταλωτής με τον Σταύρο Ψυχάρη, αλλά όχι με τους ίδιους. Ακόμη τουλάχιστον.
ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

 
Top