GuidePedia

0
Σε εφ' όλης της ύλης συζήτηση για τα ελληνοτουρκικά εξελίχθηκε η συνάντηση Παπανδρέου-Ερντογάν η οποία διήρκεσε περισσότερο απ' όσο είχε προγραμματιστεί. Το θέμα της επανεισδοχής προσφύγων έθεσε ο Έλληνας πρωθυπουργός. Τα ζητήματα που έπεσαν στο τραπέζι
Αν και ήταν προγραμματισμένη να διαρκέσει για μία ώρα, Παπανδρέου και Ερντογάν συζήτησαν για περίπου δύο ώρες, σε συνάντησή τους στον Αστέρα Βουλιαγμένης, στο περιθώριο της διάσκεψης για την Κλιματική Αλλαγή στη Μεσόγειο.

Οι πρωθυπουργοί Ελλάδας και Τουρκίας συζήτησαν για όλα τα θέματα που αφορούν τις διμερείς σχέσεις, αλλά και την ευρύτερη περιοχή.
Οι δύο άνδρες συμφώνησαν στην εντατικοποίηση της συνεργασίας σε όλα τα επίπεδα και κυρίως σε ό,τι αφορά την προσπάθεια ανακοπής του μεταναστευτικού ρεύματος από την Τουρκία προς την Ευρώπη.
Ο Γιώργος Παπανδρέου σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση τόνισε ότι η Ελλάδα επιθυμεί να έχει με τους γείτονες στενή συνεργασία, μέσα στο πλαίσιο των αρχών του διεθνούς δικαίου, όχι μόνο προς όφελος της Ελλάδας και της Τουρκίας, αλλά και προς όφελος ολόκληρης της περιοχής.
Ο Ταγίπ Ερντογάν επιβεβαίωσε τη διαδικασία μεταβίβασης του Ορφανοτροφείου της Πριγκήπου στο Φανάρι και τη χορήγηση υπηκοότητας σε 12 μητροπολίτες.
Στις συνομιλίες η ελληνική πλευρά έθεσε το θέμα της εφαρμογής της συμφωνίας επανεισδοχής προσφύγων Τουρκίας - ΕΕ.
Οι δυο πρωθυπουργοί σε κοινές τους δηλώσεις  διαβεβαίωσαν ότι θα συνεργαστούν με στόχο την κατάργηση στο μέλλον της βίζας για τους Τούρκους τουρίστες που επισκέπτονται την Ελλάδα.
Σε ερώτηση για την πορεία των διερευνητικών επαφών για το θέμα της υφαλοκρηπίδας, ο Γ. Παπανδρέου τόνισε ότι αυτές συνεχίζονται με συστηματικό τρόπο, χωρίς χρονοδιάγραμμα και με στόχο να υπάρξουν θετικά αποτελέσματα το συντομότερο δυνατόν.
Τέλος, συζητήθηκαν το Κυπριακό, οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, θέματα που αφορούν το Οικουμενικό Πατριαρχείο, ενεργειακά θέματα, καθώς και η συνεργασία στο πεδίο του τουρισμού.
NEWS247.GR

Δημοσίευση σχολίου

 
Top