GuidePedia

0
Η ιστοσελίδα αποκαλύψεων Wikileaks ξαναχτύπησε και αυτή τη φορά με εκατοντάδες έγγραφα που αποδεικνύουν ότι στρατιώτες των ΗΠΑ βασανίζουν άμαχους στο Ιράκ, αλλά και ότι πυροβολούν στο ψαχνό, με αποτέλεσμα να έχουν σκοτώσει 109.000 πολίτες που δεν είχαν καμία ενεργή ανάμιξη στις εχθροπραξίες. Αντέδρασε η Χίλαρι
Στοιχεία – κόλαφος για τον αμερικανικό στρατό ήρθαν στη δημοσιότητα και τα οποία αποκαλύπτουν ότι τουλάχιστον 109.000 άνθρωποι, το 63% των οποίων άμαχοι,
σκοτώθηκαν στο Ιράκ από την αμερικανική εισβολή το Μάρτιο του 2003 έως τα τέλη του 2009, σύμφωνα με μυστικά αμερικανικά έγγραφα που απέκτησε η ιστοσελίδα WikiLeaks και αποκάλυψε την Παρασκευή το τηλεοπτικό κανάλι Αλ Τζαζίρα.
Σύμφωνα με το αμερικανικό Πεντάγωνο πρόκειται για τη μεγαλύτερη διαρροή απόρρητων εγγράφων στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών.
"Τα εμπιστευτικά έγγραφα που απέκτησε η WikiLeaks αποκαλύπτουν πως οι αμερικανικές δυνάμεις διέθεταν έναν απολογισμό που κατέγραφε τους ιρακινούς νεκρούς και τραυματίες, έστω και αν το αρνούνται δημόσια", δηλώνει το κανάλι του Κατάρ, ενώ προκύπτει ότι ο αμερικανικός στρατός κουκούλωσε βασανιστήρια κρατουμένων από το ιρακινό κράτος.
Τα στοιχεία που έχουν ήδη κάνει το γύρο του κόσμου και έχουν προκαλέσει την αίσθηση της κοινής γνώμης καταδεικνύουν ότι ο πόλεμος προκάλεσε 285.000 θύματα, από τα οποία τουλάχιστον 109.000 είναι νεκροί.
Σύμφωνα με ένα νέο αμερικανικό απολογισμό που δημοσιεύθηκε διακριτικά στα τέλη Ιουλίου στην ιστοσελίδα της Κεντρικής Διοίκησης του Αμερικανικού Στρατού, σχεδόν 77.000 Ιρακινοί σκοτώθηκαν στο διάστημα από τον Ιανουάριο του 2004 έως τον Αύγουστο του 2008, περίοδος η οποία ήταν η πιο αιματηρή στα επτά χρόνια πολέμου. Ανάμεσά τους, 63.185 άμαχοι και 13.754 μέλη των δυνάμεων ασφαλείας.
Η εκτίμηση του αριθμού των ιρακινών θυμάτων από την εισβολή που εξαπέλυσαν οι Ηνωμένες Πολιτείες το Μάρτιο του 2003 είναι αντικείμενο αμφισβητήσεων και ποικίλλει σημαντικά ανάλογα με την πηγή, ξεκινώντας από λιγότερους από 100.000 και φθάνοντας σε πολλές εκατοντάδες χιλιάδες.
Σε μία έκθεση που δημοσιεύθηκε τον Οκτώβριο του 2009, το ιρακινό υπουργείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανέφερε ότι οι νεκροί είναι 85.694 και οι τραυματίες 147.195.
Η ανεξάρτητη ιστοσελίδα Iraq Body Count εκτιμά από την πλευρά της πως ο αριθμός των αμάχων που σκοτώθηκαν από το 2003 είναι από 98.252 έως 107.235 άνθρωποι.
Μία αμφισβητούμενη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο βρετανικό περιοδικό The Lancet το 2006 ανέφερε πως ο πόλεμος κόστισε τη ζωή σε 655.000 Ιρακινούς, ένας αριθμός που υπερβαίνει όλες τις άλλες εκτιμήσεις.
Σύμφωνα με έναν απολογισμό που στηρίζεται στην ανεξάρτητη ιστοσελίδα www.icasualties.org, 4.425 αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν στο Ιράκ από το 2003.
Κολαστήρια βασανιστηρίων
Παράλληλα, φαίνεται ότι αν και ένας από τους αντικειμενικούς σκοπούς του πολέμου κατά του Ιράκ ήταν να κλείσουν τα κέντρα βασανιστηρίων του Σαντάμ Χουσέιν, τα έγγραφα της Wikileaks δείχνουν πολλές περιπτώσεις βασανιστηρίων και κακομεταχείρισης ιρακινών κρατουμένων από ιρακινούς αστυνομικούς και στρατιώτες.
Επιπλέον, αποκαλύπτουν ότι οι ΗΠΑ γνώριζαν για τα βασανιστήρια που είχε επιτρέψει το ιρακινό κράτος, όμως διέταξαν τα στρατεύματά τους να μην παρέμβουν.
Υπάρχουν επίσης αναφορές του αμερικανικού στρατού για ισχυρισμούς που συνέδεαν τον πρωθυπουργό Νούρι αλ-Μαλίκι με τάγματα θανάτου, τα οποία σκόρπισαν το θάνατο και τον τρόμο από την αρχή του πολέμου.
Το κανάλι κάνει επίσης λόγο για αμερικανικές μυστικές αναφορές που αποκαλύπτουν νέες περιπτώσεις στις οποίες ενέχεται η αμερικανική ιδιωτική πρώην εταιρία ασφαλείας Blackwater σε πυροβολισμούς κατά αμάχων.
Μεταξύ των κύριων συμπερασμάτων» της Wikileaks βρίσκεται επίσης η μυστική ανάμιξη του Ιράν στη χρηματοδότηση των σιιτικών πολιτοφυλακών. Τα έγγραφα αφηγούνται με κάθε λεπτομέρεια το μυστικό πόλεμο του Ιράν στο Ιράκ και αναφέρονται στο ρόλο των Φρουρών της Επανάστασης ως παρόχων όπλων στους εξεγερμένους σιίτες, σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό.
Αντίδραση Χίλαρι Κλίντον
Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον, καταδίκασε τη διαρροή κάθε εγγράφου που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη ζωή Αμερικανών, ενώ αρνήθηκε να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες όσον αφορά τις ανακοινωθείσες αποκαλύψεις.
«Έχω τη σταθερή πεποίθηση πως οφείλουμε να καταδικάσουμε με πολύ σαφείς όρους τη μετάδοση κάθε πληροφορίας, είτε πρόκειται για άτομα είτε για οργανώσεις, που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη ζωή στρατιωτών και αμάχων των Ηνωμένων Πολιτειών και των συμμάχων τους», δήλωσε η Κλίντον στους δημοσιογράφους.
Μιλώντας σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Πακιστανός υπουργό Εξωτερικών Σαχ Μεχμούντ Κουρέσι, η Κλίντον δήλωσε πως αντιτίθεται σε κάθε μετάδοση «που απειλεί την ασφάλειά μας και την εθνική ασφάλεια εκείνων με τους οποίους εργαζόμαστε μαζί».
NEWS 247.GR

Δημοσίευση σχολίου

 
Top