GuidePedia

0

Στο επίκεντρο τα ελληνοτουρκικά και οι επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ σε Αφγανιστάν και Κόσοβο
Η νέα δομή δυνάμεων του ΝΑΤΟ, οι επιχειρήσεις της συμμαχίας στο Αφγανιστάν, το Κόσοβο και στο Κέρας της Αφρικής (Σομαλία) τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν όλα τα υπουργεία άμυνας του ΝΑΤΟ καθώς και ειδικότερα θέματα της περιοχής (ελληνοτουρκικές σχέσεις) ήταν τα θέματα που συζήτησαν ο υπουργός Εθνικής 'Αμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος και ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Άντερς Φογκ Ράσμουσεν το απόγευμα της Πέμπτης στην διάρκεια 50λεπτης συνάντησής τους στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Ο γγ της Συμμαχίας βρίσκεται στην Αθήνα προετοιμάζοντας τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο τέλος Νοεμβρίου στη Λισαβόνα.
Ειδικότερα για την δύναμη του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν, ο Ά.Φ.Ράσμουσεν επανέλαβε την ανάγκη ενίσχυσής της, ώστε να εμπεδωθεί το αίσθημα ασφαλείας στην χώρα. Την ίδια ώρα, σύμφωνα με πληροφορίες, η Ελλάδα πρόκειται να ενισχύσει την δύναμη των εκπαιδευτών της αποστέλλοντας άλλους 6-7 εκπαιδευτές εδάφους στην χώρα.

Μετά τη συνάντηση, ο υπουργός Άμυνας ανέφερε μεταξύ άλλων την ελπίδα του «πως η νέα δομή δυνάμεων του ΝΑΤΟ θα διευκολύνει να μην υπάρχουν κρίσεις και εντάσεις στην περιοχή μας, τεχνικές ή τεχνητές, για την εμπέδωση του κλίματος ασφαλείας και σταθερότητας στην ΝΑ Μεσόγειο».

Από την πλευρά του, ο κ. Ράσμουσεν ευχαρίστησε την Ελλάδα για την συνδρομή της στις ειρηνευτικές επιχειρήσεις της συμμαχίας, ενώ δήλωσε ότι κατανοεί τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα υπουργεία Άμυνας των κρατών - μελών του ΝΑΤΟ.

Για την δύναμη του ΝΑΤΟ στο Κόσοβο, ο κ.Ρασμουσεν δήλωσε ότι θα παραμείνει στην περιοχή, ωστόσο οι συνθήκες ασφαλείας επιτρέπουν περαιτέρω μείωση τον αριθμό των στελεχών της.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο ΓΓ της συμμαχίας επανέλαβε ότι πάγια στάση του ΝΑΤΟ είναι να μην παίρνει θέση σε διαφορές μεταξύ των κρατών - μελών του τα οποία καλεί να επιλύουν τα προβλήματα μόνοι τους με ειρηνικές τρόπους.

Από την πλευρά του ο κ. Βενιζέλος αφού επανέλαβε ότι σε εθνικά ζητήματα ενεργούμε χωρίς διολισθήσεις σε θέματα εθνικής κυριαρχίας και εδαφικής ακεραιότητας, παρατήρησε ότι εάν στο FIR Αθηνών εφαρμοστούν οι κοινές πρακτικές που ισχύουν σε όλα τα κράτη - μέλη της ΕΕ και του ΝΑΤΟ τα πράγματα θα είναι καθαρότερα και ευκολότερα.

Στη συνάντηση ήταν παρόντες ο αναπληρωτής Υπουργός Πάνος Μπεγλίτης και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ πτέραρχος Ιω. Γιάγκος.πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top