GuidePedia

0
Ο ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΣΙΓΟΥΡΗ ΑΠΟΤΥΧΙΑ ΤΩΝ ΣΥΝΟΜΙΛΙΩΝ
Την επανεξέταση του δόγματος ότι ο διάλογος είναι κυπριακής ιδιοκτησίας, έτσι ώστε να συμμετέχει σε αυτόν και η Τουρκία, ζήτησε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ.
Ο Νίκος Αναστασιάδης, σχολιάζοντας την αναφορά του Γ.Γ. σε βραδεία πρόοδο, στις συνομιλίες, τόνισε ότι "η υπενθύμιση μπορεί να εκληφθεί και ως απειλή σε εισαγωγικά".
Υπογράμμισε ότι πρέπει να δοθεί μια ξεκάθαρη απάντηση για το ποιος ευθύνεται ώστε να παρατηρείται έλλειψη προόδου.
Τόνισε ότι για όσο χρόνο θα κρατείται εκτός διαλόγου η Τουρκία, άλλο τόσο χρόνο θα παρατηρείται κωλυσιεργία και προβληματισμός ως προς τις προοπτικές επίλυσης του κυπριακού προβλήματος. "Θα πρέπει να ξανασκεφτούμε και να μη συνεχίσουμε ένα δόγμα που έχει μεν τη σημασία του και τα μηνύματά του τα έστειλε, αλλά την ίδια ώρα επιτρέπει στην Τουρκία να κρατείται εκτός και να εμφανίζεται ως επιτήδειος ουδέτερος", είπε.
Ο κ. Αναστασιάδης κάλεσε την ελληνοκυπριακή πλευρά να κινηθεί συντονισμένα και να αποτρέψει οποιαδήποτε δυσάρεστη εξέλιξη όσον αφορά στην έκθεση του Γ.Γ. Πρότεινε, συγκεκριμένα, την προετοιμασία μιας συνολικής πρότασης με υπαλλακτικές θέσεις ως προς τα διάφορα κεφάλαια, ως απάντηση της δικής μας πλευράς προς τον Γ.Γ. ότι είμαστε έτοιμοι για λύση.
Εξάλλου, σε χαιρετισμό του στη διήμερη σύνοδο των Διευθυντών Προεκλογικών Εκστρατειών κομμάτων που ανήκουν στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, ο κ. Αναστασιάδης προεξόφλησε την αποτυχία των απευθείας συνομιλιών, προβάλλοντας ως μόνη διέξοδο τη συμμετοχή της Τουρκίας στις συνομιλίες.
Ο Νίκος Αναστασιάδης υπογράμμισε ότι μια αποτυχία στις συνομιλίες για το Κυπριακό, που άρχισαν το Σεπτέμβριο του 2008, θα ήταν μια χαμένη ευκαιρία των ιστορικών αναλογιών, η οποία θα έχει αρνητικές επιπτώσεις όχι μόνο στην Κύπρο, αλλά και στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και στις σχέσεις Ε.Ε. - Τουρκίας και Ε.Ε. - ΝΑΤΟ.
Η προοπτική μιας αποτυχίας είναι πλέον ορατή, είπε, και πρόσθεσε ότι για να αποφευχθεί κάτι τέτοιο, θα πρέπει να αναγνωρισθεί ο κομβικός ρόλος της Τουρκίας, η οποία πρέπει να προσκληθεί στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό. Αν η Τουρκία, τόνισε, επιθυμεί πραγματικά μια γρήγορη λύση στο Κυπριακό, θα έχει την ευχέρεια να το δείξει, ασκώντας θετική επιρροή στην τουρκοκυπριακή ηγεσία.
Ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού αναφέρθηκε και στη σημασία της εμπλοκής της Ε.Ε. με τον ορισμό ενός ειδικού αντιπροσώπου του Συμβουλίου, ο οποίος να συμμετέχει ενεργά στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top