GuidePedia

0
Πλησιάζοντας ο καιρός για την έναρξη των εργασιών κατασκευής των αγωγών φυσικού αερίου οι δύο πλευρές έχουν αρχίσει τον «πόλεμο χαρακωμάτων» αλλά και εντυπώσεων.
Έτσι, ο διευθυντής της διεθνούς εταιρείας σχεδίασης του αγωγού Nabucco Gas Pipeline International GmbH, Ρέινχαρτ Μίτσεκ σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες δήλωσε πως η κατασκευή του αγωγού θα αρχίσει μέσα στο 2012.
Από την πλευρά του η Ρωσική πλευρά δια του στόματος του πρωθυπουργού της  Βλάντιμιρ Πούτιν υπογράμμισε πως ο South Stream θα κατασκευαστεί με γρήγορους ρυθμούς έτσι ώστε ο χρόνος δημιουργίας του να είναι εφάμιλλος με αυτόν του Nord Stream.

Η συγκεκριμένη δήλωση έγινε στα πλαίσια της συνάντησης των μελών της Διεθνούς Λέσχης Συζητήσεων Βαλντάι, η οποία θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως η ρωσική έκδοση της Λέσχης Μπίλντεμπεργκ. Κατά την διάρκεια της ομιλίας του ο Β. Πούτιν σημείωσε ακόμα πως δεν διαβλέπει κάποιο μέλλον για τον Νabucco και ο λόγος δεν είναι άλλος από το ότι δεν έχει εξασφαλίσει τα απαιτούμενα αποθέματα φυσικού αερίου για να καταστεί βιώσιμος. «Η Ρωσία» είπε ο Ρώσος πρωθυπουργός «τίποτα σχεδιάζει να προμηθεύσει καθόλου τον συγκεκριμένο αγωγό, το Ιράν προς το παρόν δεν θα αξιοποιήσει τα κοιτάσματά του προς αυτή τη κατεύθυνση, το Αζερμπαϊτζάν δεν διαθέτει την απαραίτητη ποσότητα για να τροφοδοτήσει ολόκληρο τον αγωγό, εκτός αυτού, το Μπακού έχει υπογράψει συμβόλαιο προμήθειας φυσικού αερίου στη Ρωσία».

Για την ώρα είναι σίγουρο πως ο South Stream διαθέτει ένα καθαρό προβάδισμα αναφορικά με την ικανότητα πλήρωσης των απαραίτητων ποσοτήτων φυσικού αερίου Ακριβώς για αυτό το λόγο ο Nabucco έχει αλλάξει σχεδιασμό και ενώ αρχικά προβλεπόταν να τροφοδοτηθεί από την Κεντρική Ασία τώρα γίνονται κινήσεις για να συμμετάσχουν στο σχέδιο χώρες της Μέσης Ανατολής όπως το Ιράκ και η Αίγυπτος. Βέβαια, θα πρέπει να σημειωθεί πως υπάρχει πάντα η πιθανότητα η έλλειψη πηγών του Nabucco να «εξισορροπηθεί» με τα τεχνικής φύσης «κολλήματα» που μπορούν να εγερθούν για τον South Stream από τις χώρες στις οποίες αναμένεται να περάσει. Η Βουλγαρία είναι μία από αυτές.

Το σίγουρο όμως είναι ένα, το παιχνίδι θα το κερδίσει η πλευρά που θα προλάβει να κατασκευάσει πρώτη το αγωγό της.

DEFENCE-POINT.GR

Δημοσίευση σχολίου

 
Top