GuidePedia

0
Σε κρίσιμη φάση εισέρχεται η κρίση δημοσίου χρέους της Eυρωζώνης, καθώς οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις αναμένεται να αυξήσουν σημαντικά τον δανεισμό τους το Σεπτέμβριο, προκειμένου να χρηματοδοτήσουν τα ελλείμματά τους.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα του ξένου Τύπου, αναλυτές προειδοποιούν ότι μερικές εκ των πιο αδύναμων οικονομιών της ευρωζώνης μπορεί να μην καταφέρουν τελικά να αντλήσουν τα κεφάλαια που χρειάζονται, καθώς οι κυβερνήσεις της ζώνης
του ευρώ αναμένεται να προβούν το Σεπτέμβριο σε ομολογιακές εκδόσεις ύψους 80 δισ. ευρώ έναντι 43 δισ. ευρώ τον Αύγουστο, δηλαδή σε διπλασιασμό του συνολικού ποσού δανεισμού τους.

Ειδικότερα, η Ισπανία αναμένεται να προσπαθήσει να δανειστεί 7 δισ. τον Σεπτέμβριο συγκριτικά με τα 3,5 δισ. τον Αύγουστο, σύμφωνα με υπολογισμούς της ING Financial Markets.

Η Ισπανία, ο Πορτογαλία και η Ιρλανδία, οι επονομαζόμενες "περιφερειακές" οικονομίες της ευρωζώνης, θεωρείται ότι διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο αποφυγής από τους επενδυτές, καθώς οι ανησυχίες σχετικά με το κατά πόσο υγιείς είναι οι τράπεζες και οι οικονομίες τους, συνεχίζουν να υφίστανται. Η Ελλάδα ωστόσο δεν αποτελεί πλέον μέρος αυτων των ανησυχιών, καθώς κατέχει έκτακτα δάνεια για τα επόμενα 2 χρόνια που θα της επιτρέψουν να χρηματοδοτήσει το χρέος της, αναφέρουν τα ίδια δημοσιεύματα.

Ο Padhraic Garvey, ανώτερο στέλεχος της ING Financial Markets δήλωσε ότι «οδεύουμε προς μια κρίσιμη περίοδο, καθώς οι πιθανότητες να μην μπορέσει κάποια κυβέρνηση να αντλήσει τα κεφάλαια που χρειάζεται, αυξάνονται».

«Η Ισπανία, Η Πορτογαλία και η Ιρλανδία είναι οι προφανείς χώρες για τις οποίες θα πρέπει να ανησυχούμε. Είναι οι επενδυτές πρόθυμοι να παραμείνουν long ή να αγοράσουν το χρέος αυτών των χωρών; Προς το παρόν δεν βλέπω τους επενδυτές πρόθυμους να αγοράσουν στην περιφέρεια», προσέθεσε.

Ως αποτέλεσμα αυτών, οι αναλυτές ανησυχούν ότι οι αποδόσεις των ομολογιών χωρών της περιφέρειας, θα δεχτούν ισχυρή πίεση και ότι τα spreads ενδέχεται να διευρυνθούν περαιτέρω. Την προηγούμενη Τρίτη, η Ιρλανδία είδε το extra premium που πληρώνει σε σχέση με την Γερμανία να "αναρριχάται" στο ιστορικό υψηλό των 356 μονάδων βάσης.

Μια νέα ύφεση θα επηρέαζε σημαντικά τις οικονομίες της Ισπανίας, της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας, ενώ ακόμα και οι πιο ισχυρές οικονομίες της Γαλλίας και Γερμανίας θα συναντούσαν δυσκολίες στην προσέλκυση επενδυτών, σημειώνουν οι αναλυτές.

Τέλος, κύκλοι των αγορών αναφέρουν ότι οι παραπάνω εκτιμήσεις άσκησαν πίσεση στο ευρώ, περιορίζοντας την άνοδο που καταγράφει το τελευταίο διάστημα, κάτι που δεν αποκλείεται να συνεχιστεί κατά τη διάρκεια του Σεπτεμβρίου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top