GuidePedia

0
Την απόλυτη στήριξη της Ελλάδας και της ελληνικής Κυβέρνησης στις προσπάθειες που καταβάλλει για λύση, καθώς και στο νέο πακέτο προτάσεων για το Κυπριακό, μετέφερε ο νέος Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Δημήτρης Δρούτσας, στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφια, καλώντας παράλληλα την τουρκοκυπριακή πλευρά να δείξει εποικοδομητικό πνεύμα στις συνομιλίες, και την Τουρκία να αποσύρει τα κατοχικά στρατεύματα από την Κύπρο και να προχωρήσει από τα λόγια στις πράξεις.
Ο κ. Δρούτσας έγινε δεκτός την Πέμπτη στο Προεδρικό Μέγαρο από τον Πρόεδρο Χριστόφια, ολοκληρώνοντας με αυτό τον τρόπο τη διήμερη επίσκεψή του στο νησί, μετά την ανάληψη των καθηκόντων του στην Κυβέρνηση Γιώργου Παπανδρέου.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο κ. Δρούτσας ανέφερε ότι είναι πάντα ιδιαίτερη χαρά και τιμή για τον ίδιο να συναντάται με τον Πρόεδρο Χριστόφια, τον οποίο ευχαρίστησε για την ενημέρωση της οποίας έτυχε για τις τελευταίες εξελίξεις στις συνομιλίες και τις προοπτικές επίλυσης του προβλήματος.

«Διαβεβαίωσα τον Πρόεδρο Χριστόφια για άλλη μια φορά για την απόλυτη στήριξη της Ελλάδας, της ελληνικής Κυβέρνησης στις προσπάθειές του. Είναι προσπάθειες πολύτιμες, οι οποίες έχουν αναγνωριστεί και εκτιμηθεί από το διεθνή παράγοντα, από όλους τους εταίρους μας στην ΕΕ. Η Κύπρος, η Κυπριακή Δημοκρατία έχει φωνή, έχει κύρος, έχει αξιοπιστία», είπε ο κ. Δρούτσας και πρόσθεσε: «Επαναβεβαίωσα για άλλη μια φορά τη στήριξή μας, τη στήριξη της Ελλάδας στις προτάσεις του Προέδρου Χριστόφια. Είναι προτάσεις καλά μελετημένες, εποικοδομητικές, οι οποίες μπορούν να συμβάλουν στην ταχεία εξεύρεση λύσης, που όλοι επιθυμούμε στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ, στη βάση των αξιών της ΕΕ, με πλήρη σεβασμό στο ευρωπαϊκό κεκτημένο. Αυτή είναι η λύση, η οποία είναι προς το συμφέρον όλων των κατοίκων της Κύπρου».

Ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών κάλεσε στη συνέχεια την τουρκοκυπριακή πλευρά να δείξει εποικοδομητικό πνεύμα στις συνομιλίες, καθώς και την Τουρκία να προβεί στις απαραίτητες κινήσεις και από τα λόγια να πάμε σε πράξεις.

«Καλώ την Τουρκία να αποσύρει τα κατοχικά στρατεύματα από την Κύπρο. Το Κυπριακό είναι θέμα εισβολής, είναι θέμα κατοχής, αυτό δεν το ξεχνούμε, αυτό εμείς το τονίζουμε προς όλες τις κατευθύνσεις. Καλώ την Τουρκία να ανταποκριθεί θετικά και σε προτάσεις, όπως την επιστροφή της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους, είναι υποχρέωση αυτή και της Τουρκίας», υπέδειξε.

Τονίζοντας για άλλη μια φορά την ιδιαίτερη χαρά του και συγκίνηση για την πραγματοποίηση του πρώτου του ταξιδιού, μετά την ανάληψη των νέων του καθηκόντων, εδώ στην Κύπρο, ο κ. Δρούτσας είπε ότι αποτελεί μια αυτονόητη πράξη. «Πέρα από την ουσία, θα ήθελα για άλλη μια φορά να επισημάνω και τον έντονο συμβολισμό της εδώ επίσκεψής μου. Δίνουμε το μήνυμα προς όλους, ότι το Κυπριακό παραμένει κορυφαία προτεραιότητα για την εξωτερική πολιτική της Ελλάδας, δίνουμε το μήνυμα ότι Ελλάδα και Κύπρος είναι μαζί, ενωμένοι και μόνο ενωμένοι μπορούμε να πετύχουμε το στόχο μας», κατέληξε ο κ. Δρούτσας.

Επίσης, τον κ. Δρούτσα δέχθηκε και ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος Β`.

Αργότερα, ο κ. Δρούτσας αναχώρησε με ειδική πτήση για την Αθήνα.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top