GuidePedia

0

«Όσοι θα πουν “όχι” στη συνταγματική αναθεώρηση, σημαίνει ότι τάσσονται υπέρ του πραξικοπήματος».
Με τη δήλωση που έκανε αργά χθες τη νύχτα στο τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV, ο Τούρκος Πρωθυπουργός και ηγέτης του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έδωσε τον τόνο της πόλωσης που επικρατεί στην Τουρκία ενόψει του δημοψηφίσματος που θα διεξαχθεί την προσεχή Κυριακή.

Ο κ. Ερντογάν είπε ότι «τάσσονται υπέρ του πραξικοπήματος, επειδή είναι υπέρ του συντάγματος της χούντας». Η αναθεώρηση είχε υπερψηφιστεί στην τουρκική εθνοσυνέλευση στις 7 Μαΐου με 336 ψήφους, γεγονός που προϋπόθετε τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, αφού δεν πέρασε με την απόλυτη πλειοψηφία των 367 βουλευτών.
Από την πρώτη στιγμή, η τουρκική Κυβέρνηση πρόβαλε το επιχείρημα ότι πρόκειται για τη σημαντικότερη αναθεώρηση του Συντάγματος που είχε συντάξει η χούντα και είχε υπερψηφιστεί με δημοψήφισμα το 1982.
Η αντιπολίτευση θέτει θέμα πολιτικής νομιμότητας, υποστηρίζοντας ότι ακόμη κι αν η αναθεώρηση εγκριθεί κατά το δημοψήφισμα, θα υπάρχει πρόβλημα, αφού ούτως ή άλλως δεν θα υπάρχει κοινή αποδοχή.
Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το αποτέλεσμα θα είναι οριακό. Τα ποσοστά που αναφέρουν οι έρευνες οι οποίες προβλέπουν υπεροχή του «ναι», κυμαίνονται μεταξύ του 51% και του 57%.
Η πόλωση και η εφ’ όλης της ύλης αντιπαράθεση μεταξύ της συμπολίτευσης και της αντιπολίτευσης έχουν οδηγήσει στη διαπίστωση ότι το αποτέλεσμα της Κυριακής θα έχει πολιτικές συνέπειες. Ακόμη κι αν δεν προκαλέσει την επίσπευση των βουλευτικών εκλογών, που κανονικά θα διεξαχθούν τον Ιούλιο του 2011, είναι βέβαιον ότι το αποτέλεσμα θα είναι σημαντική παράμετρος στις εξελίξεις μέχρι τις εκλογές.

Greek National Pride

Δημοσίευση σχολίου

 
Top