GuidePedia

0
Σταύρος Φανφάνης
«Η υπόθεση διογκωμένη πολιτικά και τηλεοπτικά εξυπηρετούσε πολιτικές σκοπιμότητες» θα πει ο νομικός σύμβουλος Στέργιος Γιαλάογλου που ήταν στο καραβάκι πριν φθάσει στο μοναστήρι
Σύλλογος φίλων της μονής Βατοπαιδίου δημιούργησε ιστοσελίδα με μεγάλη δραστηριότητα και ποικιλία σχολίων κι αναρτημένων στοιχείων που δείχνουν την άλλη πλευρά

Στο συμπέρασμα ότι όταν αποκαλυφθεί η αλήθεια θα καταδειχθεί ότι δεν υπήρχε σκάνδαλο στην μονή Βατοπαιδίου, κατέληξε η τοποθέτηση του δικηγόρου Στέργιου Γιαλάογλου, νομικού συμβούλου της μονής κι εξαίρετου ποινικολόγου της Ξάνθης, ο οποίος μίλησε στην πρωινή ζώνη του ράδιο Χρόνος 87,5, ενώ κατευθυνόταν με το καραβάκι στον Άθω, για να συναντήσει τον καθηγούμενο Εφραίμ.

Το επίμαχο ραντεβού γίνεται για να αξιολογηθεί και να αποφασιστεί η στάση που θα τηρηθεί, κι αν ακόμη παραστεί με την φυσική του παρουσία στο Εφετείο ή δι’ αντιπροσώπου, όπως γινόταν στις προηγούμενες δίκες στην προσδιορισμένη δικάσιμο στις 23 Σεπτεμβρίου. «Την επόμενη μέρα γιορτάζει το μετόχι στο Πόρτο Λάγος, η Παναγία η Παντάνασσα που θα κάνει την χάρη της» έλεγαν οι απλοί πιστοί, που στο δικαστήριο θα δώσουν επίσης δυναμικό παρόν στο πλευρό της αδελφότητας των μοναχών.



Ο κ. Γιαλάογλου αναφέρθηκε σε διογκωμένη τηλεοπτικά και δημοσιογραφικά υπόθεση, που έφερε πολιτικά οφέλη σε συγκεκριμένα πρόσωπα, ενώ και για την δεύτερη εξεταστική που γίνεται στην Αθήνα ανέφερε ότι «συγχωνεύτηκε κάποιο σημείο του πορίσματος της εξεταστικής που κάνει και αναφορά στην συγκεκριμένη υπόθεση που εκδικάζεται στην Κομοτηνή, όχι βέβαια για να μπορεί να μας οδηγήσει στο συμπέρασμα ότι συνδέονται, αφού αυτή είναι μια μεμονωμένη περίπτωση και δεν έχει καμία σχέση με ό,τι γίνεται κάτω. Εδώ κατηγορούνται ότι την περίοδο του Νοεμβρίου 2003, μετά την δίκη, είχε διαρρεύσει το αποτέλεσμα της διασκέψεως με ευθύνη της τότε προέδρου Πρωτοδικών, από την δίκη που έγινε ανάμεσα στην μονή και στο ελληνικό δημόσιο.

Η υπόθεση είχε δικαστεί στον πρώτο βαθμό το 2009 μια εβδομάδα μετά τις εκλογές, κι αφορά την παράβαση καθήκοντος και την παραβίαση του απορρήτου των δικαστικών συνεδριάσεων που τέλεση η πρωτοδίκης τότε πρόεδρος πρωτοδικών κ. Ψάλτη, με ηθική αυτουργία των μοναχών Εφραίμ και Αρσενίου. Η πρώτη εκδίκαση είχε γίνει τον Οκτώβριο και είχαν καταδικαστεί πρωτοδίκως σε φυλάκιση15 μηνών».



Τελικά το συμπέρασμα όλης της δημοσιοποίησης και της δημοσιότητας αυτής της υπόθεσης ποιο είναι; Οι ανταλλαγές έχουν παγώσει, η λίμνη επανήλθε βάσει χρυσόβουλου στην μονή και τα ακίνητα επιστράφηκαν;

-Η ερώτηση σας είναι καίρια και ακριβώς στον στόχο. Τολμώ να πω ότι μετά από δύο σχεδόν χρόνια τέτοιου θορύβου που όμοιο του δεν έχει ξανανιώσει, τουλάχιστον στα δικαστικά χρονικά αλλά και στα πολιτικά χρονικά, η υπόθεση αυτή αποδεικνύει για μια ακόμη φορά τον ισχυρισμό μας ότι ήταν μια διογκωμένη τηλεοπτικά και δημοσιογραφικά υπόθεση η οποία εξυπηρέτησε καθαρά πολιτικά οφέλη για κάποιους οι οποίοι κατέφεραν, με βάση αυτή την υπόθεση, να ρίξουν μέχρι και μια ολόκληρη κυβέρνηση. Δεν έχει καμία, κατά την άποψη μου, αξία, να ασχολούνται τόσοι με αυτή την υπόθεση, όταν σιγά-σιγά πλέον καταφαίνεται δειλά-δειλά, στα τελευταία δημοσιεύματα, η καθαρή αντίληψη του κόσμου ότι αυτή η υπόθεση δεν ήταν σκάνδαλο. Πολύς θόρυβος για το τίποτα, όσον αφορά αυτούς οι οποίοι βλήθηκαν, να το πω έτσι, διαπομπεύτηκαν και εξευτελίστηκαν. Είχε πολλά οφέλη για κάποιους οι οποίοι τώρα δρέπουν τις δάφνες αυτής της επίθεσης, κατά την άποψη μου, άδικης επίθεσης που δέχτηκαν κάποια πρόσωπα χωρίς λόγο.

Να πούμε ότι χαρακτηρίστηκε η υπόθεση σαν ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα των τελευταίων ετών.

-Ναι και εξακολουθούν κάποιοι ρομαντικοί να την θεωρούν σκάνδαλο, αλλά θα ήθελα να μου πείτε, έπειτα από τόσο καιρό μπορεί κάποιος να μου πει τι ακριβώς συνέβη με την υπόθεση; Που ήταν το σκάνδαλο που όλοι αποκαλούσαν; Μπορεί να μου πει ένας με βεβαιότητα ποια ήταν η ζημία που προκλήθηκε στο Ελληνικό δημόσιο; Μπορεί να μου πει κάποιος με βεβαιότητα ποιοι ήταν αυτοί που ωφελήθηκαν από αυτή την υπόθεση; Μπορεί κάποιος να καταλήξει σε ένα συμπέρασμα ότι έγινε κάτι το αξιόποινο σε αυτή την υπόθεση; Όχι φυσικά. Και οι εξεταστικές επιτροπές και μια προκαταρκτική που διενεργείται τώρα, βρίσκονται μπροστά σε ένα προφανές αδιέξοδο, έχουν γίνει αλλεπάλληλα πορίσματα από την τράπεζα της Ελλάδος, από ορκωτούς εκτιμητές, από επιτροπές του υπουργείου Οικονομικών και κανένας, κανένα όργανο από όλα αυτά δεν κατέληξε σε ζημία που προκλήθηκε σε βάρος του ελληνικού δημοσίου. Άρα για τί μιλάμε τόσο καιρό; Και τολμών να πω και για αυτή την υπόθεση ακόμη, να σας θυμίσω ότι η υπόθεση αυτή ξεκίνησε να δικάζεται με την προηγούμενη κυβέρνηση και απλά η απόφαση βγήκε τέσσερις ημέρες μετά τις εκλογές, σε ένα τέτοιο φορτισμένο κλίμα, γι’ αυτό η ελπίδα μου κάποια στιγμή είναι ότι η δικαιοσύνη απαλλαγμένη από αυτό τον πολιτικό – δημοσιογραφικό φόρτο, καταλαγιάζοντας αυτός ο κουρνιαχτός που δημιουργήθηκε κατά την άποψη μου σκόπιμα και άδικα, θα μπορέσει να καταλήξει και να δικαιώσει όλους αυτούς που άδικα κατηγορήθηκαν σε αυτή την υπόθεση.

Από ότι γνωρίζουμε είστε καθοδόν για το Άγιο Όρος αυτή την στιγμή;

-Ναι, με έχετε πετύχει λίγο πριν μπω στο καραβάκι».

Προσεγγίσαμε την άποψη της υπεράσπισης αφού είναι γνωστό ότι Μονή Βατοπαιδίου διαθέτει αρκετούς ισχυρούς φίλους που κινούνται σε όλα τα επίπεδα της πολιτική και επιχειρηματικής «διαπλοκής», διαθέτει όμως και πολλούς εχθρούς που την παρομοιάζουν με το καθολικό μοναστήρι στην πασίγνωστη ταινία του Ζαν Ζακ Ανό –από το ομώνυμο βιβλίο του Ουμπέρτο Εκο – «Το Όνομα του Ρόδου». Στους φίλους ανήκει η ιστοσελίδα που δημιουργήθηκε ενώ με μια γρήγορη αναζήτηση στο Google δεν ξέρει κανείς τι να πρωτοδεί σε σχόλια, σε απανθίσματα, δηλώσεις αλλά και δημοσιεύματα. Όλοι περιμένουν την ετυμηγορία της δικαιοσύνης

Δημοσίευση σχολίου

 
Top