GuidePedia

0
Στην απόφαση του Πρωθυπουργού της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν να αποδοθεί η τουρκική υπηκοότητα σε Ιεράρχες του Οικουμενικού Πατριαρχείου αναφέρεται ρεπορτάζ του ανταποκριτή του Διεθνούς Πρακτορείου Ειδήσεων Reuters στην Κωνσταντινούπολη, το οποίο αναδημοσιεύεται την Πέμπτη(22/07), στην ηλεκτρονική αγγλόφωνη έκδοση της τουρκικής εφημερίδας ZAMAN.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ο Πρωθυπουργός Ερντογάν προσέφερε την τουρκική υπηκοότητα σε ξένους ιεράρχες προκειμένου να διευκολύνει την επόμενη εκλογή Οικουμενικού Πατριάρχη.


Σε δήλωσή του ο κ.Ιμπραήμ Καλίμ, Σύμβουλος για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής του τούρκου πρωθυπουργού, υποστηρίζει ότι η χειρονομία του Ρετζέπ Ταϊπ Ερντογάν δείχνει τη δέσμευση της Άγκυρας, στην εφαρμογή του ευρωπαϊκού κεκτημένου σε ότι αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα .
Στο ίδιο δημοσίευμα αναφέρεται ότι σήμερα 14 Αρχιερείς, συμπεριλαμβανομένου του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, είναι κάτοχοι της τουρκικής υπηκοότητας ενώ 17 μητροπολίτες από την Αυστρία, τη Γαλλία, τις ΗΠΑ και την Ελλάδα έχουν υποβάλει την σχετική αίτηση για να την λάβουν (σ.σ. ως δεύτερη υπηκοότητα).

Σύντομα αναμένεται, συνεχίζει το άρθρο, ακόμα 6 Ιεράρχες να αιτηθούν της τουρκικής υπηκοότητας. Ο π.Δοσίθεος Αναγνωστόπουλος, εκπρόσωπος του Πατριαρχείου εκφράζει την εκτίμηση, μιλώντας στον συντάκτη, πως μέχρι τα Χριστούγεννα θα έχει ικανοποιηθεί το αίτημα για τουρκική υπηκοότητα όσων πρώτοι υπέβαλαν αιτήσεις.

Το ρεπορτάζ επικαλείται δηλώσεις διπλωματών σύμφωνα με τους οποίους η απόδοση τουρκικής υπηκοότητας μπορεί να συμβάλει στην επιβίωση ενός θεσμού 2000 ετών στην αρχαία του έδρα. «Αυτή την στιγμή, είναι ζήτημα χρόνου “να πεθάνει” ο Θεσμός» δηλώνει στο συντάκτη του άρθρου Ευρωπαίος διπλωμάτης ο οποίος θέλει να κρατήσει την ανωνυμία του. «Με αυτό το βήμα, έχει μια μεγαλύτερη δεξαμενή κληρικών, κάνοντας πιθανή την επιβίωση της Εκκλησίας», καταλήγει.
Cosmo.gr

Δημοσίευση σχολίου

 
Top