GuidePedia

0
Με τους «βαρόνους των media», όπως τους αναφέρει στο άρθρο του, τα βάζει ο δημοσιογράφος και εκδότης του «Πρώτου Θέματος» Θέμος Αναστασιάδης. Αναφέρει χαρακτηριστικά ότι στους δύσκολους –από οικονομικής απόψεως- καιρούς που διανύουμε, δεν είναι κακό να διαλέξουν κάποιοι ιδιότητα, αν θέλουν να λέγονται εκδότες ή επιχειρηματίες. Το κακό είναι, σύμφωνα με τον δημοσιογράφο, «να κρύβεις τη μία ιδιότητα πίσω από την άλλη και ν’ αλλάζεις μάσκες όποτε σε βολεύει!», αφήνοντας ουσιαστικά αιχμές για τις απολύσεις και τις περικοπές που έχουν αρχίσει να κάνουν αισθητή την παρουσία τους, με πιο πρόσφατο παράδειγμα την περίπτωση του Γιώργου Χαρβαλιά στο «Έθνος»

Θέμος κατά μεγαλοεκδοτών

Όπως διαβάζουμε στο άρθρο του δημοσιογράφου στο «Θέμα», αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Οι ΒΑΡΟΝΟΙ των media, που λέει κι ο Γιώργος ΤΡΑΓΚΑΣ, έχουν αποφασίσει να συρρικνώσουν την παρουσία τους στα ΜΜΕ και ειδικότερα στις εφημερίδες που μας ενδιαφέρουν, γιατί... δεν έχει πια και τόσες μπίζνες και ΜΙΖΕΣ! Απλό δεν είναι; Απ' τη μια μεριά, είναι δικαίωμα του κάθε επιχειρηματία να κάνει τις επιλογές του και στις δύσκολες αυτές συνθήκες θα αποδείξει τι πραγματικά είναι: ΕΚΔΟΤΗΣ ή ΜΠΙΖΝΕΣΜΑΝ; Τι από τα δύο; Επιχειρηματίας ή εκδότης; Δεν είναι κακό να επιλέξεις και να δηλώσεις ότι ο δικός μου ρόλος είναι αυτός. ΚΑΚΟ είναι να κρύβεις τη μία ιδιότητα πίσω από την άλλη και ν' αλλάζεις μάσκες όποτε σε βολεύει! Όταν είναι... να την πέσεις στην κυβέρνηση, δηλώνεις τάχα μου εκδότης ή ακόμη και δημοσιογράφος! Και όταν είναι να βάλεις το χέρι στην τσέπη, τότε θυμάσαι ότι υπερισχύουν τα επιχειρηματικά κριτήρια, τότε ανακαλύπτεις ότι τα MEDIA έχουν ΖΗΜΙΕΣ και ότι πρέπει να κάνεις περικοπές. Δεν είναι περίεργο να 'ναι κανείς επιχειρηματίας, είτε τελείως ... καθαρός και ανταγωνιστικός είτε... ακόμη και διαπλεκόμενος μιζαδόρος. 
Το πρόβλημα αρχίζει όταν μπλέκουν αυτά τα δύο - και ιδού τώρα που φαίνεται ποιος «πονάει» τα MEDIA και ποιος κυττάει μόνο την ΤΣΕΠΑΡΑ του! Γιατί άμα σ' αυτές εδώ τις συνθήκες το μόνο που κοιτάς «με το καλημέρα» είναι το πουγκί σου, τότε τι μας παριστάνεις; Δηλαδή δυο δεκαετίες που 'βγαζες ΛΕΦΤΑ με το ΤΣΟΥΒΑΛΙ χρησιμοποιώντας και τα media που 'παιρνες ΟΛΑ ήταν καλά... και δεν ίσχυαν τα επιχειρηματικά κριτήρια τύπου: «Κάθε δουλειά πρέπει να 'ναι κερδοφόρα μπλα-μπλα-μπλα». Ευχόμαστε καλή συνέχεια στον ΓΙΩΡΓΟ ΧΑΡΒΑΛΙΑ που έφυγε από διευθυντής του «ΕΘΝΟΥΣ» και κάθε επιτυχία στον διάδοχο του τον ΘΑΝΑΣΗ τον ΤΣΕΚΟΥΡΑ, καθότι τυγχάνει να 'ναι κι οι δυο από τους  πιο σοβαρούς  και σεμνούς συναδέλφους  του κλάδου. Μακάρι να' ξερα... ή να 'θελα να πω ποιος  είναι πιο τυχερός, αυτός  που μένει ή αυτός που φεύγει. Δύσκολες εποχές για διευθυντές. Οι μεγαλοϊδιοκτήτες  θέλουν μόνο απολύσεις  και περικοπές! Βλέπουν μισθωτό... σαν να κοιτάνε λεπρό! Α, και να μην ξεχάσω, στο βάθος... συγχωνεύσεις. Εκεί είναι που θα γίνει το μεγάλο μακελειό. Γι' αυτό σου λέω, Γιάννη μου, που 'χεις  φαγωθεί για διευθυντής. Χίλιες φορές μεγαλοσχολιαστής και μάλιστα εκτός συναγωνισμού!»

Αποσπάσματα συνέντευξης του δημοσιογράφου Κώστα Βαξεβάνη, στην Τζένη Θεοδωρίδου για τη «Realnews»


-Από πότε είσαι εκτός τηλεόρασης;

"Από πέρυσι τον Μάρτιο. Το συμβόλαιο μου με τον Alpha έληγε τον Ιούνιο, αλλά κάποιοι... βιάζονταν να φύγω. Είχα πει τότε ότι διευθυντικά στελέχη του καναλιού, που είναι αργόμισθοι της Γραμματείας Τύπου, είχαν πάρει εντολή από την κυβέρνηση Καραμανλή να ξεμπερδεύουν μαζί μου για την αποκάλυψη του Βατοπεδίου. Είχα απευθύνει ανοιχτή επιστολή στον υπουργό Τύπου και ρωτούσα γιατί άνθρωποι που δεν έχουν καμία σχέση με τη Γραμματεία Τύπου, στελέχη ΜΜΕ, είναι στο μισθολόγιο της Γραμματείας; Τι δουλειά κάνουν αφού δεν πατάνε ποτέ; Ελεγα ευθέως πως πληρώνουν παπαγαλάκια και μηχανισμούς σε ΜΜΕ και πως μετέφεραν τον παλιό μηχανισμό των ρουφιάνων της ΕΥΠ στη Γενική Γραμματεία. Δεν μου απάντησαν."

-Η ΕΡΤ "πρωταγωνιστεί", ωστόσο, με αφορμή τους εξαιρετικά υψηλούς μισθούς...
"Δίκαια πρωταγωνιστεί, αλλά με ενοχλεί που στην Ελλάδα ανακαλύπτουμε την Αμερική τρις ημερησίως μετά το φαγητό. Η ΕΡΤ ήταν έτσι τα τελευταία 7 χρόνια. Ήταν και πριν, αλλά υπήρξε μια πρωτοφανής συντηρητική στροφή. Γέμισε με κομματικά καρτούν, με ανθρώπους που ως τηλεόραση γνώριζαν τη συσκευή που έβαζε η μαμά τους πάνω το σεμεδάκι- τίποτα παραπάνω. Έβγαιναν πέντε παπαγάλοι του Μαξίμου και έλεγαν αυτά που ήταν η γραμμή για τα στελέχη. Δημοσιογραφικοί κομματικοί μουφτήδες. Τη συγκεκριμένη ώρα ανέβαιναν στον κομματικό μιναρέ της ΕΡΤ να μαζέψουν πιστούς... Έκαναν ηλεκτρονικό αχτίφ στελεχών με τα λεφτά μας. Τώρα για τα λεφτά υπάρχει ένα μεγάλο θέμα: γενικώς ήταν πολλά, αλλά άλλοι τα άξιζαν και άλλοι όχι. Δεν μπαίνω σε λαϊκίστικες ισοπεδωτικές λογικές. Δεν μπορεί, όμως να υπάρχουν 12 σύμβουλοι του προέδρου με μισθούς 10.000 ευρώ, όταν όλα τα κανάλια διοικούνται από έναν διευθυντή!"

-Σου λείπει η τηλεόραση;
"Μάλλον είναι η πρώτη φορά που απουσιάζω τόσο από την τηλεόραση. Δεν είμαι σίγουρος ότι μου έλειψε. Υπήρχαν στιγμές που ήθελα να έχω εκπομπή. Για παράδειγμα, την περίοδο του σκανδάλου της Siemens. Η απουσία μου, όμως μου έδωσε την ευκαιρία να τελειώσω το μυθιστόρημα «Ο άνθρωπος του Τείχους» και να ανιχνεύσω την ιντερνετική πλευρά της ενημέρωσης."

-Έχεις καταθέσει, ωστόσο, και πρόταση για εκπομπή στην ΕΡΤ...
"Κατέθεσα και εγώ το βιογραφικό μου για να πάω το «Κουτί της Πανδώρας». Περιμένω την απάντηση. Είναι πολύ πικρό που το λέω, αλλά δυστυχώς η ενημέρωση πλέον δεν μπορεί να υπάρξει πουθενά αλλού εκτός της ΕΡΤ. Και σήμερα ο κόσμος έχει ανάγκη από ενημέρωση. Η τηλεόραση της Τζούλιας της κλειδαρότρυπας ή της σιλικονούχας ξανθιάς δεν μπορεί να στηρίξει τους ανθρώπους στα δύσκολα. Ποτέ δεν μπορούσε, αλλά τώρα το καταλαβαίνουμε κιόλας. Το... ντεκαπάζ ως τηλεοπτική αντίληψη, ξεβάφει!"

-Στο παλιό σου κανάλι, στον Alpha, πλέον γίνεται... πάρτι με τα real life προγράμματα...
"Είναι σημεία των καιρών. Τελικά, το αποτέλεσμα δεν είναι τα ριάλιτι, είναι πως ένα ολόκληρο κανάλι γίνεται ριάλιτι. Στο συγκεκριμένο, οι παλιοί μου φίλοι και συνάδελφοι είναι αναγκασμένοι νομικά -επειδή τα κανάλια, για να έχουν πανελλαδική άδεια, πρέπει να έχουν και δελτία ειδήσεων- να συμμετέχουν στο ριάλιτι «Κάνω τον δημοσιογράφο». Περίμενα ότι θα γίνει έτσι. Συμβαίνει και σε άλλες χώρες. Η διαφορά είναι πως στην Ελλάδα όλα τα κανάλια είναι στο ίδιο μοτίβο, δεν υπάρχει κάτι διαφορετικό."

ΜΙΚΡΑ-ΜΙΚΡΑ


-«Ψυχάρης («Βήμα»), Χαρβαλιάς (μέχρι προχθές «Έθνος»), Βλαστάρης (άλλοτε στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία») κάθονται στο... σκαμνί του Πειθαρχικού Συμβουλίου της ΕΣΗΕΑ για το περυσινό ρεπορτάζ-«μαϊμού» που δημοσίευσαν οι εφημερίδες τους, για τη δήθεν άφιξη Ερντογάν όταν ήταν πρωθυπουργός ο Καραμανλής, ενώ τελικά ήρθε φέτος. Ήδη όλοι έχουν κληθεί και έχουν δώσει διευκρινίσεις, που δεν κρίνονται όμως επαρκείς, και η υπόθεση προχωράει όπως αποφασίστηκε στη συνεδρίαση του Πρωτοβάθμιου Πειθαρχικού την περασμένη Τρίτη. Το πιο μεγάλο πρόβλημα έχει, όπως φαίνεται, ο εκδότης του «Βήματος» Σταύρος Ψυχάρης, που αρνείται να πάει να καταθέσει μετά την άσκηση δίωξης για πειθαρχικό παράπτωμα και έστειλε μια επιστολή με πέντε αράδες, στην οποία ως γραμμή υπεράσπισης αναφέρει ότι είναι 42 χρόνια μέλος της ΕΣΗΕΑ.» (πηγή: Παρόν, Τυπολογίες)

-«Δεν έχουν τέλος οι μηχανορραφίες του Λάτσιου εναντίον του «ΟΛΑ»! Δεν φτάνει που 'βαλε τους «Ράδιο Αρβύλα» πριν από μας χωρίς να μας ρωτήσει, τώρα που τα πηγαίναμε μια χαρά... τους σταμάτησε μετά τη μεγάλη επιτυχία τους,  για το καλοκαίρι... και ΠΑΛΙ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΜΑΣ ΤΟ ΠΕΙ! Τι σατανικός και δολοπλόκος τύπος! Καλά, δεν μας άφηνε τουλάχιστον τον Κωστάκη τον κάμεραμαν -ΑΜΑΝ ΑΜΑΝ- για παρηγοριά;» (πηγή: Πρώτο Θέμα, Θέμος Αναστασιάδης)

-«Πάντως, είναι τουλάχιστον παράδοξο, την ώρα που η χώρα είναι στα όρια της φτώχειας, να έχουν γεμίσει τα κανάλια εκπομπές μαγειρικής. Στην πιο δύσκολη εποχή βρήκαν οι καναλάρχες να γεμίσουν ζουμερά πιάτα τα προγράμματα τους. Θα μου πείτε, ήταν ποτέ η τηλεόραση αντάμα με τον τηλεθεατή; Ποτέ..» (πηγή: Realnews, Ντέπυ Γκολεμά)

-«‘Κλοτσάει’ η Τατιάνα και δεν δέχεται την παραμικρή μείωση του μισθού της, αλλά και γενικότερη μείωση του μπάτζετ, σε καιρούς τόσο χαλεπούς. Για να το κάνει, έχει τους λόγους της. Κοιτάζει προς τη Μεσογείων και την Κάντζα; Γιατί αλλού δεν υπάρχει βλέμμα, δεν υπάρχει οδός...» (πηγή: Realnews, Ντέπυ Γκολεμά)

-«Άντε να γράψουμε και καμιά είδηση! Ο Γιώργος Καπουτζίδης θα είναι ο παρουσιαστής του νέου μουσικού σόου Just the two of us, που ετοιμάζει το Mega. Είναι ανάλογο με το Dancing, με τη διαφορά ότι εδώ θα τραγουδούν και δεν θα χορεύουν. Μέλος της κριτικής επιτροπής θα είναι ο Ηλίας Ψινάκης..» (πηγή: Realnews, Ντέπυ Γκολεμά)

-«Η πιο σοβαρή είδηση που έχω να σας γράψω και την οποία πληροφορήθηκα μέσα από συζητήσεις με υπεύθυνους καναλιών είναι πως αν η κυβέρνηση δεν πάρει πίσω τον ειδικό φόρο του 20% στην τηλεόραση, τα πέντε κανάλια πανελλαδικής εμβέλειας -Mega, Star, Alpha, ΑΝΤ1 και ΣΚAΪ- έχουν συνεννοηθεί όλο τον Αύγουστο να ρίξουν μαύρο. Κλειστό λόγω χρέους, πώς το λένε. Από τη συνεννόηση εξαιρείται το Alter, που δεν δέχτηκε την πρόταση.» (πηγή: Realnews, Ντέπυ Γκολεμά)

-«ΜΠΟΡΕΙ να τους χάσαμε απ' την εκπομπή, αλλά δεν θα τους χάσουμε και από τη μικρή οθόνη. Μέσα στον Ιούνιο θα αρχίσει να προβάλλεται η νέα διαφημιστική καμπάνια γνωστής εταιρείας κινητής τηλεφωνίας με πρωταγωνιστές τους «Ράδιο αρβύλα». (πηγή: Realnews)

-«Δεν κλείνει την «Απογευματινή», δηλώνει ο εκδότης της Κ. Σαραντόπουλος, ο οποίος αποσαφηνίζει ότι απλώς αποχωρεί απόην Ένωση Εκδοτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΙΗΕΑ).» (πηγή: Έθνος της Κυριακής)

-«Χαμηλές πτήσεις στους πίνακες τις AGB, όμως, σημειώνουν τη φετινή τηλεοπτική σεζόν και οι Λυριτζής και Οικονόμου στο ΣΚΑΪ, με τα νούμερα τηλεθέασης της «Πρώτης γραμμής» να παραμένουν μονοψήφια, όπως άλλωστε και της Πόπης Τσαπανίδου. Τώρα που η σεζόν φτάνει στο τέλος της, είναι πιο ξεκάθαρο από ποτέ ότι οι τηλεθεατές την ώρα που παίζει η «Πρώτη γραμμή» στο ΣΚΑΪ βλέπουν Γιώργο Παπαδάκη και «Καλημέρα Ελλάδα» και παραμένουν καθηλωμένοι στο κανάλι του Αμαρουσίου αφού αμέσως μετά ακολουθεί το infotainment πρωινάδικο του σταθμού, που σκίζει στις τηλεθεάσεις.» (πηγή: Βραδυνή της Κυριακής, Χριστίνα Βασιλάκου)

NEWSTIME

Δημοσίευση σχολίου

 
Top