GuidePedia

0

Το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας ζητεί να μη γίνεται «διασπορά» σε μικρά αεροδρόμια. Η κρίση και το Ασφαλιστικό επηρεάζουν τον σχεδιασμό της αντιπυρικής περιόδου. Στο βάθος μάλιστα διαφαίνεται... κόντρα μεταξύ Πολεμικής Αεροπορίας και Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας ζήτησε να μη γίνει «διασπορά» των πυροσβεστικών αεροσκαφών σε διάφορα, κυρίως «μικρά», αεροδρόμια της χώρας, όπως γινόταν τα περασμένα χρόνια, για λόγους εξοικονόμησης χρημάτων.

Ειδικότερα, στόχος είναι εφέτος κατά την αντιπυρική περίοδο να εξοικονομηθούν σημαντικά ποσά από την παραμονή των πληρωμάτων στην επαρχία, αλλά κυρίως από τη μεταφορά τεχνικού προσωπικού και ανταλλακτικών σε περίπτωση βλάβης, δεδομένου ότι τα Canadair CL 215 συχνά παρουσιάζουν τεχνικά προβλήματα λόγω παλαιότητας. Μάλιστα οι προτάσεις που είχαν κατατεθεί παλαιότερα για την αντικατάσταση των CL 215 με τα νεότερα CL 415 έμειναν στα χαρτιά. Σύμφωνα με αξιωματικούς του ΓΕΑ, «δεν θα πρέπει να γίνεται κατάχρηση των πυροσβεστικών εναερίων μέσων, όπως συνήθως γίνεται, καθώς αν τα αεροπλάνα πετάνε για κάθε μικρής εστίας φωτιάς τότε θα καταπονηθούν πιο σύντομα και άρα θα οδηγηθούν στο “συνεργείο” με αποτέλεσμα όταν χρειαστεί να μην είναι διαθέσιμα. Πρέπει πρώτα να αξιοποιούνται οι δυνατότητες των επίγειων δυνάμεων και μετά να καλούνται τα πυροσβεστικά αεροπλάνα. Επίσης δεν είναι εφικτό να γίνει “διασπορά” σε κάθε αεροδρόμιο της χώρας. Δεν μπορεί να έχει αεροπλάνο ο καθένας δίπλα του». Από την πλευρά τους στελέχη της Πυροσβεστικής ανέφεραν ότι δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα με το ΓΕΑ και όλα τηρούνται βάσει σχεδιασμού.

Αξιωματικοί της Πολεμικής Αεροπορίας, παρά τις διαβεβαιώσεις των στελεχών του ΓΕΑ και του αρχηγείου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, επέμεναν ότι εφέτος υπήρξε καθυστέρηση στη «διασπορά» και ένας από τους λόγους ήταν η καθυστέρηση στην έγκαιρη συντήρηση και επισκευή αεροσκαφών, καθώς πολλοί τεχνικοί αποχώρησαν λόγω των επερχόμενων αλλαγών στο Ασφαλιστικό με αποτέλεσμα να μειωθεί σημαντικά το προσωπικό.

Εξάλλου, συμπλήρωναν, ότι μία ακόμη αιτία είναι οι καλές καιρικές συνθήκες που έχουν συμβάλει στο να μην έχουν ξεσπάσει μέχρι σήμερα πυρκαϊές μεγάλης έκτασης.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top